Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2024,
11.05

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

vojna Damask Izrael

Sobota, 10. 2. 2024, 11.05

2 meseca, 2 tedna

127. DAN VOJNE V IZRAELU

Izrael se ne ustavlja, kljub številnim svarilom stopnjuje svoje napade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Izraelska vojska je danes okrepila napade na Rafo na skrajnem jugu Gaze, kamor se je v zadnjih mesecih pred nasiljem zateklo več kot milijon Palestincev. Obstreljevala je tudi bolnišnico Naser v Han Junisu. Po podatkih ministrstva za zdravje v enklavi je bilo ponoči na območju Gaze skupno ubitih najmanj 110 Palestincev, od tega 25 v Rafi.

Poudarki dneva:

14.38 Tudi iz Berlina in Rijada opozorila pred izraelsko ofenzivo v Rafi
11.01 Izrael kljub svarilom iz sveta nadaljuje napade na Rafo
10.40 Trije mrtvi v izraelskem napadu na sosesko blizu Damaska

14.38 Tudi iz Berlina in Rijada opozorila pred izraelsko ofenzivo v Rafi

Izraelska ofenziva v Rafi na skrajnem jugu Gaze bi pomenila napovedano humanitarno katastrofo, je danes opozorila nemška zunanje ministrica Annalena Baerbock. Svarilo pred katastrofo je prišlo tudi iz Savdske Arabije, ki je Varnostni svet ZN pozvala k ukrepanju. Število smrtnih žrtev med Palestinci je danes preseglo 28 tisoč.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v teh dneh vojski naročil, naj pripravi načrt za evakuacijo civilistov iz Rafe in uničenje borcev Hamasa, ki tam delujejo. Ta teden naj bi vojnemu kabinetu dejal tudi, da ima Izrael v luči mednarodnega pritiska na voljo le še mesec dni za izvedbo ofenzive na tem območju, danes navaja časnik Times of Israel.

"Ofenziva izraelske vojske na Rafo bi bila humanitarna katastrofa z napovedjo," je Baerbock zapisala na omrežju X in poudarila, da so razsežnosti humanitarne krize v mestu že zdaj neverjetne. Ob tem je napovedala, da bo prihodnji teden v Izraelu vnovič govorila o možnostih za novo začasno premirje in izpustitev talcev, ki jih palestinsko islamistično gibanje Hamas zadržuje v Gazi od 7. oktobra.

Opozorilo pred poglobitvijo humanitarne katastrofe v Rafi v luči morebitne izraelske kopenske ofenzive je danes prišla tudi iz Rijada. Kot je sporočilo zunanje ministrstvo zalivske kraljevine, je namreč mesto ob meji z Egiptom zadnje zatočišče za več sto tisoč Palestincev, ki so se pred nasiljem umaknili iz drugih delov Gaze. Ob tem so Varnostni svet ZN pozvali k ukrepanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred vojno je v Rafi živelo približno 200 tisoč ljudi, od začetka izraelske ofenzive v Gazi pa je tam zatočišče našlo več kot milijon Palestincev, ki so pred spopadi pobegnili iz drugih delov enklave.

Iz Združenih narodov, Evropske unije in ZDA so se v luči napovedi zvrstila opozorila pred izraelsko ofenzivo v mestu, ki da bo le še poglobila humanitarno krizo na območju.

Število smrtnih žrtev več kot štiri mesece trajajoče vojne v Gazi je medtem med Palestinci naraslo na najmanj 28.064, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Ranjenih je najmanj 67.611.

11.01 Izrael kljub svarilom iz sveta nadaljuje napade na Rafo

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v prejšnjih dneh vojski naročil, naj pripravi načrt za evakuacijo civilistov iz Rafe in uničenje borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki tam delujejo. Iz Združenih narodov, Evropske unije in Washingtona so se nato zvrstila opozorila pred izraelsko ofenzivo v mestu ob meji z Egiptom, ki naj bi le še poglobila humanitarno krizo na območju.

Kljub svarilom je izraelska vojska davi nadaljevala napade iz zraka na Rafo, kar je med Palestinci dodatno okrepilo strahove pred bližajočo se kopensko ofenzivo. Gre namreč za zadnje večje mesto v enklavi, kamor izraelske sile od začetka operacij proti Hamasu še niso vstopile, pa tudi za glavno vstopno točko za dostavo humanitarne pomoči.

Kot je danes opozoril Hamas, bi vsaka morebitna izraelska kopenska operacija v Rafi lahko povzročila na desettisoče mrtvih in ranjenih.

Izrael, Plaestina, Gaza, vojna | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki ga vodi Hamas, je danes sporočilo, da je v nočnem izraelskem bombardiranju življenje izgubilo najmanj 110 ljudi, od tega 25 v Rafi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelska vojska sicer trdi, da so bili napadi usmerjeni na teroristično infrastrukturo.

Pred vojno je v Rafi živelo približno 200 tisoč ljudi, od začetka izraelske ofenzive v Gazi pa je tam zatočišče našlo več kot milijon Palestincev, ki so pred spopadi pobegnili iz drugih delov enklave.

Izraelske sile so danes ponoči obstreljevale tudi kompleks bolnišnice Naser v Han Junisu, navaja katarska televizija Al Jazeera. Bolnišnica je ob tem tudi pod budnim očesom ostrostrelcev, ki naj bi streljali na vse, kar se premika v njeni bližini. Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa so ostrostrelci ubili najmanj enega človeka, še tri pa ranili.

Izrael, Plaestina, Gaza, vojna | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

V bolnišnici Naser je trenutno okoli 450 bolnikov in ranjencev. Poleg tega je v njenem poslopju zatočišče našlo še okoli deset tisoč ljudi, ki so bili primorani zapustiti domove. Bolnišnica se sicer že dolgo sooča s pomanjkanjem osnovnih potrebščin, vključno s hrano in zdravili.

Izraelski večmesečni napadi na Gazo so doslej po podatkih palestinskih oblasti skupno zahtevali že najmanj 27.947 življenj, še vsaj 67.460 ljudi pa je bilo ranjenih.

10.40 Trije mrtvi v izraelskem napadu na sosesko blizu Damaska

V izraelskem raketnem napadu na stanovanjsko sosesko v bližini sirske prestolnice Damask so bili v noči na soboto po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ubiti trije ljudje, več pa je ranjenih. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na sirske državne medije, je sirska protiletalska obramba odgovorila na napad.

Tarča napada naj bi bila premožna soseska zahodno od Damaska, v kateri živijo visoki vojaški in drugi uslužbenci, je še sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Po navedbah sirskih vojaških virov je izraelska vojska izvedla napad iz smeri okupirane Golanske planote, tarča pa so bile točke na podeželju v okolici Damaska. Sirska protiletalska obramba je odgovorila in prestregla nekaj izstrelkov, ostali pa so "povzročili nekaj gmotne škode", je poročala sirska tiskovna agencija Sana.

Izraelska vojska dogajanja ni želela komentirati, dodaja AFP.

Od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 je Izrael izvedel več sto raketnih napadov v Siriji, večinoma na položaje milic, ki jih podpira Iran, pa tudi na sirske vojske. Napade je še okrepil po začetku vojne s Hamasom oktobra lani.

Antony Blinken, Benjamin Netanjahu
Novice Blinken: Ne bom govoril v imenu Izraela, a vse je še mogoče
propalestinski protest New York
Novice Bidna v New Yorku pričakali propalestinski protestniki
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu odredil pripravo načrtov za evakuacijo civilistov iz Rafe

 

Ne spreglejte