Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
17.33

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Natisni članek

migranti Evropa begunci tihotapljenje Libija

Petek, 6. 7. 2018, 17.33

5 let, 9 mesecev

Število migrantov, ki prihajajo v Evropo, se je drastično zmanjšalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

migranti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Število migrantov in beguncev, ki prek Sredozemskega morja dosežejo Evropo, se je drastično zmanjšalo, vendar se je na tej nevarni poti močno povečalo število smrtnih žrtev, je danes sporočil tiskovni predstavnik Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Charlie Yaxley.

V prvi polovici letošnjega leta je v Evropo prek Sredozemskega morja prišlo več kot 46.000 migrantov, kar je petkrat manj kot v enakem obdobju leta 2016. Do julija je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) le v Italijo in Malto prišlo manj kot 17.000 ljudi, medtem ko je v enakem obdobju lani državi prek morja doseglo več kot 85.000 migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

migranti
Novice Ob libijski obali umrlo več kot 200 migrantov

Število prihodov migrantov upada, število smrtnih žrtev se povečuje

Čeprav je število prihodov migrantov prek Sredozemskega morja v Evropo upadlo, se je na tej poti močno povečalo število smrtnih žrtev. V prvi polovici letošnjega leta je namreč po podatkih IOM med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo več kot 1400 ljudi, večina izmed njih na še posebej nevarni osrednji sredozemski poti, prek katere migranti poskušajo doseči Italijo in Malto.

V prvi polovici je tako na vsakih 20 migrantov, ki so poskušali doseči Evropo, en umrl, medtem ko je v enakem obdobju lani od 39 pribežnikov umrla ena oseba. Najbolj črn mesec letošnjega leta je bil junij, ko je na poti prek Sredozemskega morja umrl eden od osmih pribežnikov.

"To kaže, da so ljudje prisiljeni v obupane in nevarne poti," je še povedal Charlie Yaxley in ob tem pozval k okrepitvi iskalnih in reševalnih zmogljivosti.

nemška policija
Novice Nemški policisti kritični do načrtov glede migrantov

Pribežniki v Libiji pogosto žrtve tihotapcev z ljudmi

Združeni narodi so danes tudi ponovno opozorili na nevarnosti in zlorabe, ki jih imajo pribežniki v Libiji. Kot je na Združenju tujih novinarjev v Rimu povedal predstavnik UNHCR v Libiji Roberto Mignone, migrante, ki jih Libija prestreže na morju, sicer prepeljejo v uradne centre v Libiji, vendar so ti močno prenatrpani. To po navedbah Mignoneja samo po sebi povzroča številne zdravstvene in higienske težave. Dodal je še, da so ZN poleg tega v teh centrih ugotovili že več domnevnih primerov zlorab.

Mignone je še povedal, da so pribežniki v Libiji tudi pogosto žrtve tihotapcev z ljudmi. Ti jih namreč po njegovih navedbah pred potjo v Evropo pogosto nastanijo v skrivnih centrih pod zemljo ali v zapuščenih skladiščih, kjer so možne vse oblike zlorab, med drugim mučenje, posilstva in umori.

migranti
Novice Italija bo Libiji za ustavitev migrantov poslala še 12 ladij

"Libijska obalna straža sicer glede na razpoložljiva sredstva dela vse, kar je v njeni moči, vendar bo sama težko rešila vsakega begunca," je še menil Mignone. Ob tem je še poudaril, da so zasebne dobrodelne organizacije, ki sta jih Italija in Malta prepovedali, imele in še imajo ključno vlogo pri reševanju človeških življenj.

Mignone je s tem odgovoril na komentarje italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, ki je minuli teden v libijski prestolnici Tripoli obiskal še nedelujoč klimatiziran in polno opremljen tranzitni begunski center. Tam je namreč zavrnil kritike, da so vrnjeni migranti v Libiji žrtve zlorab, rekoč, da so te obtožbe lažne in retorične. Salvini je med obiskom predlagal tudi ustanovitev begunskih centrov na južni meji države, kar pa je Libija zavrnila, saj naj bi bilo to v nasprotju z libijsko zakonodajo.

Malta
Novice Prvi migranti z ladje Lifeline zapustili Malto, sprejela jih je Francija
Angela Merkel
Novice Merklovi uspelo prepričati 14 držav, da bodo sprejemale migrante
Ne spreglejte