Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 6. 2018,
16.13

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

4

Natisni članek

Angela Merkel Nemčija migranti begunci

Sobota, 30. 6. 2018, 16.13

5 let, 9 mesecev

Merklovi uspelo prepričati 14 držav, da bodo sprejemale migrante

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

4

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemčija je od 14 držav dobila soglasje, da bodo sprejemale migrante, ki jih bo Nemčija zavrnila, je nemška kanclerka Angela Merkel zapisala v pismu o dogovoru, ki ga je poslala koalicijskim partnericam. Pozvala je tudi k vzpostavitvi posebnih centrov za obravnavo migrantov.

Države so privolile v hitro deportacijo migrantov, ki bodo v Nemčiji zavrnjeni, ker ne bodo imeli pravice zaprositi za azil ali pa bodo njihove prošnje zavrnjene, piše v osem strani dolgem pismu kanclerke koalicijskim strankam. Med temi državami so med drugim Češka, Madžarska in Poljska, ki so sicer znane po ostrih stališčih na področju migracij.

Češka in Madžarska: Ni res, da smo privolili v dogovor z Nemčijo

Češki premier Andrej Babiš je sicer med današnjim obiskom v Franciji zanikal, da bi Praga privolila v dogovor z Berlinom. "Ta novica je neumnost, nobenih pogajanj ne načrtujemo, ni razloga zanje," je dejal. Tudi iz madžarske vlade so nato sporočili, da niso privolili v dogovor.

Kanclerka Angela Merkel se je zavzela tudi za vzpostavitev posebnih centrov na nemški meji za obravnavo migrantov, ki so bili že registrirani v drugi državi EU.

Ladja
Novice Španska ladja v Sredozemlju na krov vzela 59 migrantov

S Španijo in Grčijo je Nemčija medtem sklenila poseben tristranski dogovor o vračanju migrantov, ki so bili registrirani v teh dveh državah. Španija in Grčija nista med zgoraj omenjenimi 14 državami. Med njimi ni niti Slovenije.

"Pripravljeni moramo biti tudi Slovenijo in Hrvaško podpreti pri varovanju meja, če bo potrebno"

V pismu, ki ga je Merklova poslala vodstvoma CSU in socialdemokratov (SPD), je napovedala še, da bodo nemške zvezne policiste poslali v Bolgarijo, kjer bodo sodelovali pri krepitvi zunanje meje EU. Nemška policija pa bo okrepila tudi Frontexove sile na grški meji z Makedonijo in Albanijo. Merklova želi te ukrepe uveljaviti do konca avgusta.

"Pripravljeni pa moramo biti tudi Slovenijo in Hrvaško podpreti pri varovanju meja, če bo potrebno," je še povedala. Zavzela se je tudi za ostrejši nadzor nad zlorabami schengenskih vizumov.

meja | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Nemška skrajna desnica bi oblikovala "trdnjavo Evropa"

Vodja nemške skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) pa je danes na kongresu stranke v Augsburgu na Bavarskem izjavil, da bo skušala njegova stranka z Avstrijo, Italijo in Madžarsko oblikovati "trdnjavo Evropa", kar pomeni, da Evropa ne bo več sprejemala migrantov. Izjavil je, da stranka "želi in mora" sodelovati s temi državami za okrepitev svojih stališč na področju migracij.

"Multikulturalizem je bil velika ideološka zmota začetka 21. stoletja in tisti, ki natančno pogledajo, lahko že ugotovijo, kako bomo premagali to donkihotsko ideologijo - to utopijo," je povedal.

Avstrijska vlada: Naša zaveznica je vlada Angele Merkel

Iz avstrijske vlade so že sporočili, da se avstrijski kancler Sebastian Kurz ne vidi kot zaveznik AfD. "Za Sebastiana Kurza je v Nemčiji zaveznica zvezna vlada s kanclerko Angelo Merkel na čelu in notranjim ministrom Horstom Seehoferjem," so navedli. "Smo jasno proevropska vlada," so poudarili. Avstrijsko vlado sicer poleg kanclerjeve konservativne ljudske stranke (ÖVP) sestavljajo skrajno desni svobodnjaki (FPÖ).

Ne spreglejte