Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 9. 2021,
17.30

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

16

Natisni članek

nadzor Big Brother Kitajska Huawei Srbija

Četrtek, 23. 9. 2021, 17.30

2 leti, 7 mesecev

Srbija s kitajsko tehnologijo postaja država Velikega brata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

16

nadzor | Fotografija je simbolična. | Foto Getty Images

Fotografija je simbolična.

Foto: Getty Images

V Srbiji je na javnih mestih nameščenih že več tisoč kamer, s katerimi lahko organi pregona nadzorujejo vsak korak državljanov. Zdaj želi srbska vlada z novim zakonom o ministrstvu za notranje zadeve še povečati nadzor z novimi tehnologijami, hkrati pa uvesti tudi parapolicijo.

Kam greste, s kom se srečujete, kakšna je vaša dnevna rutina, kje ste v tem trenutku … Več tisoč kamer po vsej Srbiji že danes izvaja biometrični nadzor prebivalstva, poroča Al Jazeera. Prvič so se kamere v Beogradu pojavile pred dvema letoma, glavni tehnološki partner in dobavitelj srbske vlade prvi vzpostavitvi biometričnega nadzora je kitajsko podjetje Huawei. Srbska vlada želi zdaj z novim osnutkom zakona o ministrstvu za notranje zadeve legalizirati veljavne ukrepe, hkrati pa še povečati nadzor nad državljani Srbije.

Najprej uporaba spornih kamer, šele nato zakon

"Gre za neverjetno invaziven sistem, ki posega v posameznikov vsakdan. Kaj takega v Evropi ne obstaja," je za Al Jazeero dogajanje komentiral Bojan Elek iz Beograjskega centra za človekove pravice. Po njegovih besedah gre za uvajanje kitajskega modela nadzorovanja prebivalstva, Eleka pa zelo moti tudi to, da je srbska vlada najprej kupila opremo in jo dala v uporabo policiji, šele zdaj pa želi uporabo sporne tehnologije legalizirati.

Kupili več kot osem tisoč kamer

Nevladnim organizacijam je uspelo do zdaj odkriti približno 500 lokacij v Beogradu, na katerih je več kot tisoč biometričnih kamer. "Vemo, da je pristojno ministrstvo od Kitajcev kupilo več kot osem tisoč kamer skupaj s programsko opremo, ki posameznike prepozna po njegovem obrazu," je za Al Jazeero poudaril Andrej Petrovski iz fundacije Share. Petrovski je tudi poudaril, da se kamere lahko uporabljajo na več načinov. "Nekaj jih bo zagotovo v policijskih vozilih, nosili jih bodo policisti, veliko pa jih je že zdaj nameščenih po ulicah," je povedal Petrovski.

Kdo bo nadzoroval organe pregona?

Kot poudarjajo nevladne organizacije in neodvisni strokovnjaki, še danes ni jasno, kaj se bo dogajalo s podatki, ki jih bodo organi pregona zbirali prek biometričnih kamer. Kdo bo imel dostop do podatkov, v kakšne namene se bodo podatki uporabili in kdo bo nadzoroval organe pregona, da se ne bodo dogajale zlorabe zbranih podatkov? Na vsa ta vprašanja, kot poudarjajo nevladne organizacije, novi osnutek zakona, ki bi legaliziral sporne kamere, ne odgovarja.

Parapolicija

Novi osnutek zakona po mnenju strokovne javnosti prinaša tudi problematično definicijo policaje. Če bo zakon sprejet v celoti, bo minister za notranje zadeve lahko podelil policijsko značko tudi osebam, ki niso zaposlene v organih pregona. "To v praksi pomeni, da lahko 'policisti' postanejo tudi huligani in navijači, kdorkoli, če bo to ustrezalo ministru," je zaskrbljen Elek.

protesti Beograd
Novice Balkan in koronavirus: festival svobode, parada ponosa in svetovni rekordi
nemška policija
Novice Srb zadržal talce v Nemčiji: Omenjal Alaha, sopotnike fizično napadel
Kosovo protesti
Novice Nove napetosti na severu Kosova zaradi srbskih registrskih tablic #video #foto
Ne spreglejte