Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 3. 2022,
14.07

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

114

Natisni članek

odnosi Rusija Srbija

Sobota, 12. 3. 2022, 14.07

2 leti, 1 mesec

Srbi, odločite se: EU ali Rusija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

114

Devet evropskih poslancev s prvopodpisanim Klemnom Grošljem (Renew/LMŠ) na čelu Evropsko komisijo poziva, naj od srbskih oblasti znova zahteva, da se pridružijo skupnemu stališču EU glede Rusije. Če bo Srbija omenjeni poziv znova ignorirala, zahtevajo začasno zamrznitev pristopnih pogajanj in tudi finančne podpore EU za to državo.

Pisni poziv predsednici Evropske komisije Ursuli van der Leyen in visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku Unije Josepu Borrellu je podpisalo devet poslancev liberalne politične skupine Renew, med njimi iz Slovenije Grošelj, ki je v zvezi s tem danes tudi posredoval sporočilo za javnost.

"Glede na nedavne dogodke v zvezi z agresijo Rusije na Ukrajino smo globoko zaskrbljeni zaradi razmer, ki se odvijajo na Zahodnem Balkanu, še zlasti zaradi očitnega nespoštovanja zavez Srbije, ki jih je dala kot država kandidatka za članstvo v EU," so zapisali in spomnili, da so v preteklih letih že večkrat opozorili, da mora Srbija postopoma uskladiti svojo zunanjo in varnostno politiko s politiko EU in širše s konkretnimi dejanji pokazati, da deli temeljne vrednote EU.

Srbija je v zadnjih dveh letih okrepila odnos z Rusijo

"Vedno smo se zavedali močnih gospodarskih, socialnih in kulturnih vezi Srbije z Rusijo, ki so botrovale dejstvu, da so srbske oblasti ohranile dvoumen odnos glede svojih resničnih namenov, spoštovati zaveze, dane v okviru procesa pristopa k EU," nadaljujejo ter opozarjajo, da je Srbija v zadnjih letih okrepila sodelovanje z režimom ruskega predsednika Vladimirja Putina in obenem močno nazadovala na področjih, kot so pravna država, človekove pravice, svoboda medijev in svoboda izražanja.

"Trdno smo prepričani, da Srbija kaže nevarno nagibanje k avtoritarizmu, ki je v očitnem nasprotju z njenim vzporednim prizadevanjem za vstop v Evropsko unijo, ta dvoumnost pa je dosegla vrhunec z zavrnitvijo uvedbe sankcij proti Rusiji v odgovor na njeno agresijo na Ukrajino. Zato pozivamo komisijo, naj ponovno pozove srbske oblasti, da se pridružijo skupnemu stališču EU o Rusiji. Če bo Srbija ta poziv znova ignorirala, zahtevamo začasno zamrznitev pristopnih pogajanj s srbsko vlado in hkrati zamrznitev finančne podpore EU za to državo," pozivajo.

Srbija se lahko svobodno odloči 

Na koncu sicer še dodajajo, da ima Srbija "vso pravico slediti Putinovemu modelu, če to želi, vendar mora jasno povedati svoje namene in se prenehati pretvarjati, da si resno prizadeva za članstvo v EU". "Srbija se lahko svobodno odloči, v katero smer želi iti, vendar ne more še naprej veljati za zaupanja vrednega sogovornika in ne more še naprej prejemati predpristopne finančne pomoči, dokler se ne odloči."

Jeruzalem
Novice Se bo usoda Ukrajine in Putina pisala v Jeruzalemu? #vŽivo
Novice Rusi so ga razglasili za mrtvega, a je še kako živ. To zdaj sporoča Putinu. #video
Porušen stanovanjski blok v kraju Borodyanka blizu KIjeva
Novice Ruska vojska prvič sprožila napade na zahodu Ukrajine #vŽivo
Ne spreglejte