Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 3. 2022,
6.23

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

105

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 12. 3. 2022, 6.23

2 leti, 1 mesec

Se bo usoda Ukrajine in Putina pisala v Jeruzalemu? #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

105

(SPREMLJAMO DOGAJANJE V UKRAJINI) Predsednik Ukrajine je Vladimirja Putina spet pozval na neposredna pogajanja.

Dnevni pregled dogodkov

19.41 Zelenski bi se pogajal v Izraelu
18:34 Ukrajina delno obnovila napajanje nuklearke v Černobilu
16.52 Kijev: Proruski separatisti prodirajo v Mariupolj, krvavo v Mikolajevu
15.55 Macron in Scholz s Putinom in Zelenskim; slednji prosil za pomoč županu Melitopolja
13.05 Rusija: tarča napadov bodo tudi konvoji, ki v Ukrajino prevažajo orožje 
13.01 V kijevskih zakloniščih bodo vzpostavili wi-fi
13.00 Kljub načrtom za evakuacijo se napadi nadaljujejo
11.44 Rusija bo blokirala Instagram 
11.22 Zelenski: Približujemo se svojemu cilju, svoji zmagi 
11.21 V vojni umrlo 79 ukrajinskih otrok 
10.14 Biden: ZDA ne bodo šle v Ukrajino, to bi bila tretja svetovna vojna 
9.32 Zagorelo je tudi skladišče streliva pri Kijevu 
9.30 Do danes je iz Ukrajine na Poljsko pobegnilo že 1,6 milijona ljudi 
8.53 Zagoreli skladišči v bližini Kijeva, obstreljena je onkološka bolnišnica na jugu Ukrajine 
8.50 Sovražne sile na poti v Kijev so uničene z zračnim napadom
8.04 Napadi na Dneper, Černiv in Harkov, v Kijevu izbruhnil požar 
7.50 ZN: Ruske sile uporabljajo prepovedane kasetne bombe proti civilistom 
7.44 V Melitopolju ugrabili župana
7.10 Zelenski ruskim materam: Ne pošiljajte otrok na bojišče 
6.33 Italija zasegla jahto ruskega oligarha
6.02 Oglasile so se sirene za zračni napad 
5.23 Nato pošilja vojake na vajo na Norveško
5.10 Včeraj so iz ukrajinskih mest evakuirali nekaj več kot sedem tisoč ljudi

21.01 Ruska stran o poslabšanju humanitarnih razmer v Ukrajini; v bližini Kijeva streli na civiliste med poskusom evakuacije

Humanitarne razmere v Ukrajini se hitro slabšajo in so v številnih mestih že katastrofalne, je danes sporočila ruska vojska. Ukrajinska stran pa je poročala o streljanju na civiliste med poskusom evakuacija iz vasi Peremoga v bližini prestolnice Kijev, v katerem je umrlo sedem ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je danes sporočila, da so ruske čete v petek streljale na skupino evakuiranih žensk in otrok, ki je zapuščala vas Peremoga v bližini Kijeva. Umrlo je sedem ljudi, med njimi otrok. Število ranjenih ni znano.

"Med poskusom evakuacije iz vasi Peremoga (...) po dogovorjenem zelenem koridorju so okupatorji streljali na kolono civilistov, ki so jo sestavljali izključno ženske in otroci. Rezultat tega okrutnega dejanja je bilo sedem mrtvih. Eden med njimi je otrok," je na Facebooku objavila ukrajinska vojaška obveščevalna služba.

Ukrajinska stran je ob tem še sporočila, da so ruske enote prisilile skupino evakuiranih, da se je po napadu vrnila v vas.

Peremoga je 36 kilometrov severovzhodno od Kijeva, od koder se ruski tanki pomikajo proti ukrajinskemu glavnemu mestu.

Ruska stran pa je danes, 17. dan invazije na Ukrajino, ki jo sama označuje kot posebno vojaško operacijo, poročala o poslabšanju humanitarnih razmer v Ukrajini.

"Žal se humanitarne razmere v Ukrajini še naprej hitro slabšajo, v nekaterih mestih so dosegle katastrofalne razsežnosti," je dejal vodja ruskega centra za nadzor nacionalne obrambe Mihail Mizincev. Ukrajinske "nacionaliste" je tudi obtožil, da postavljajo mine v stanovanjskih območjih in uničujejo ključno infrastrukturo, vključno s cestami in mostovi, zaradi česar civilisti nimajo elektrike ter so brez vode, hrane in zdravil.

Mizincev je razmere v pristaniškem mestu Mariupolj na jugovzhodu Ukrajine opisal kot posebej hude. Ukrajinske "nacionaliste" je obtožil, da v obleganem mestu zadržujejo na stotine tisoč ljudi. "Na stotine tisoč ljudi, vključno s tujci, na silo zadržujejo nacionalisti," je dejal.

Obtožil je tudi ukrajinsko vojsko, da kot talce zadržuje skoraj 7000 ljudi iz 16 držav in posadke več kot 50 tujih plovil.

19.41 Zelenski bi se pogajal v Izraelu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, da se srečata v Jeruzalemu in poskusita najti rešitev za končanje ruske invazije, poroča Kyiv Independent. Zelenski je tudi prosil izraelskega predsednika vlade Naftalija Bennetta, da postane posrednik med sprtima stranema. Uradni Kremelj se na zadnje povabilo Zelenskega še ni odzval.

Ukrajinski in ruski predstavniki so se na mirovnih pogajanjih do zdaj srečali trikrat, vendar pravih rezultatov pogovorov ni bilo. Kot je sporočila Ukrajina, se pogovori zdaj nadaljujejo samo virtualno, pogajanja pa tečejo samo okoli varnostnih koridorjev za begunce.

18:34 Ukrajina delno obnovila napajanje nuklearke v Černobilu

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v skladu s podatki ukrajinske energetske družbe Ukrenerho sporočila, da so električni vodi do jedrske elektrarne v Černobilu delno obnovljeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi ruskega obstreljevanja so bili poškodovani daljnovodi, zato je bila v jedrski elektrarni v Černobilu začasno prekinjena oskrba z električno energijo za hlajenje reaktorskih palic, navaja dpa.

IAEA je sicer sporočila, da to ne predstavlja varnostnega tveganja, saj elektriko na lokaciji zagotavljajo generatorji za izredne razmere. Dodali so še, da osem od 15 ukrajinskih jedrskih reaktorjev na štirih lokacijah še vedno deluje in da je raven sevanja tam normalna.

V jedrski elektrarni v Zaporožju je samodejni prenos podatkov v center IAEA na Dunaju po krajši prekinitvi medtem tudi znova začel delovati, v Černobilu pa se to ni zgodilo, je še sporočila agencija.

Ameriška ministrica za energijo Jennifer Granholm je na Twitterju sporočila, da ministrstvo v ZDA še naprej spremlja razmere. "Na srečo nadzor nad ravnjo sevanja v večjem delu Ukrajine še vedno deluje, nismo zaznali nobenih znakov nevarnih izpustov," je zapisala.

"Ne moremo potrditi trditev, da je bila v Černobilu ponovno vzpostavljena oskrba z električno energijo. Ukrajinski partnerji sicer poročajo o dostavi nekaj dodatnega dizelskega goriva za napajanje rezervnih generatorjev."

"Ponovna vzpostavitev zunanjega električnega napajanja v Černobilu je pomemben varnostni korak, zato mora Rusija hitro ukrepati in omogočiti ponovno vzpostavitev napajanja," je še dodala Granholmova.

Ruski jedrski regulator Rosatom je ob tem danes sporočil, da v sodelovanju z IAEA v Černobilu potekajo dejavnosti za zagotovitev varnega delovanja jedrske elektrarne. Dodali so še, da skupina ruskih strokovnjakov poskuša obnoviti oskrbo elektrarne z električno energijo.

Uradniki Rosatoma so že v petek prispeli tudi na območje jedrske elektrarne v Zaporožju, ki je največja jedrska elektrarna v Evropi – domnevno z namenom, da bi "ocenili raven sevanja" in "pomagali pri popravilu elektrarne".

Rusko zavzetje elektrarne je sicer razburkalo tudi mednarodno javnost, vendar pa je ruska stran po poročanju britanskega BBC danes zatrdila, da elektrarni v Černobilu in Zaporožju še naprej nadzoruje ukrajinsko osebje.

16.52 Guverner Mikolajeva: "Ni več pravil"

Proruskim separatistom je ob pomoči ruske vojske uspelo napredovati proti središču obkoljenega pristaniškega mesta Mariupolj in so že zasedli vzhodna predmestja mesta, je danes sporočila ukrajinska vojska in dodala, da so humanitarne razmere vse bolj drastične. O krutem obstreljevanju danes med drugim poročajo tudi iz Mikolajeva.

V bitki za Mariupolj je bil med drugim po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva ubit še en visok ruski general Andrej Kolešnikov, po Andreju Suhovjeckemu in Vitaliju Gerasimovu že tretji od začetka invazije 24. februarja. Smrti Gerasimova in Kolešnikova sicer Rusi za zdaj niso potrdili.

Iz Mariupolja poleg tega prihajajo nasprotujoče si informacije glede domnevnega ruskega napada na eno od tamkajšnjih mošej, v katero se je pred tem zateklo okoli 80 civilistov, med njimi otroci in turški državljani.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je namreč danes na Twitterju zapisalo, da je bila mošeja sultana Sulejmana Veličastnega tarča ruskih izstrelkov, a je predstavnik te mošeje Ismail Hacioglu za turške medije to kasneje zanikal. Dejal je, da je območje resda tarča obstreljevanja, a da mošeja za zdaj ostaja cela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sicer obstajajo načrti za odprtje humanitarnih koridorjev, po katerih naj bi ljudje odšli na varno, toda dosedanji poskusi evakuacije prebivalcev Mariupolja so bili v glavnem neuspešni. Se pa naj bi po poročanju lokalnih medijev proti Mariupolju kljub nenehnemu obstreljevanju pomikala humanitarna pomoč.

Intenzivni spopadi se med drugim nadaljujejo v neposredni bližini glavnega mesta Kijev, ključne tarče ruskih vojaških sil, ki naj bi bile od središča prestolnice zdaj oddaljene le še 25 kilometrov, poroča britanski BBC.

Strateško pomembno mesto Mikolajev na jugovzhodu Ukrajine se prav tako sooča s hudim bombardiranjem ruskih sil. Tamkajšnji guverner Vitalij Kim je sporočil, da so bili ponoči tarča "nediskriminatornega in kaotičnega" obstreljevanja bolnišnice in internati, poleg tega naj bi ruski vojaki spremenili taktiko in se zdaj skrivajo v vaseh med civilnimi poslopji. "Ni več nobenih pravil," je zapisal.

15.55 Macron in Scholz s Putinom in Zelenskim; slednji prosil za pomoč županu Melitopolja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes pozval voditelja Francije in Nemčije, naj pomagata doseči izpustitev župana Melitopolja, ki so ga po navedbah Kijeva v petek ugrabile ruske sile. Dejal je tudi, da je ruska vojska utrpela najhujše izgube v desetletjih, medtem ko se spopadi v Ukrajini nadaljujejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ukrajinskih oblasti so ruski vojaki v petek ugrabili Ivana Fedorova, župana mesta Melitopolj na jugu Ukrajine, ker "ni hotel sodelovati s sovražnikom". Dodali so, da je bil Fedorov aretiran, medtem ko je v mestnem kriznem centru reševal težave z oskrbo.

Zelenski je danes na družbenih omrežjih objavil nov videonagovor sodržavljanom, v katerem je med drugim pozval k izpustitvi Fedorova. Dodal je, da je danes v Melitopolju dva tisoč Ukrajincev demonstriralo proti ruski invaziji in zahtevalo izpustitev ugrabljenega župana.

"Naša zahteva je jasna: Nemudoma ga je treba izpustiti. Tudi z našimi partnerji se pogovarjamo o razmerah glede ugrabitve. V zvezi s tem sem že poklical nemškega kanclerja Olafa Scholza in francoskega predsednika Emmanuela Macrona," je dejal.

Macron in Scholz sta se sicer danes o vojni v Ukrajini in morebitnih dogovorih med Rusijo in Ukrajino pogovarjala tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Elizejske palače.

Putin je Macrona in Scholza ob tem opozoril na "grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava s strani ukrajinskih sil, vključno z onemogočanjem reševalnih operacij". Oba voditelja je pozval, naj glede tega "vplivata na oblasti v Kijevu", navaja ruska tiskovna agencija Tass.

13.05 Rusija: tarča napadov bodo tudi konvoji, ki v Ukrajino prevažajo orožje 

Rusija je ZDA in Zahod opozorila na posledice pošiljanja orožja Ukrajini. "Konvoji bodo postali legitimne tarče ruskih oboroženih sil," je dejal namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

"Opozorili smo na posledice nepremišljenega prenosa orožja v Ukrajino, kot so prenosni sistemi zračne obrambe, protitankovski raketni sistemi in tako naprej," je dodal.

13.01 V kijevskih zakloniščih bodo vzpostavili wi-fi

Kijevska mestna uprava je odprla spletno stran, kjer lahko državljani pošljejo zahtevo za dostop do interneta.

13.00 Kljub načrtom za evakuacijo se napadi nadaljujejo

Ruski napadi se nadaljujejo na mestih, kjer je načrtovana evakuacija civilistov, so sporočili guvernerji tako kijevske kot donečke regije. 

"Situacija je zapletena, nenehno je obstreljevanje," je za lokalne medije povedal guverner Donecka Pavlo Kirilenko.

11.44 Rusija bo blokirala Instagram 

Ruski državni organ za nadzor nad mediji Roskomnadzor je danes sporočil, da bo Instagram v tej državi od ponedeljka dalje blokiran zaradi "pozivov k nasilju" nad ruskimi vojaki, poroča britanski BBC. Do te odločitve je prišlo, potem ko sta Facebook in Instagram zaradi vojne v Ukrajini začasno omilila svojo politiko glede sovražnega govora.

Tehnološki gigant Meta, ki ima v lasti družbeni omrežji Facebook in Instagram, je spričo ruske invazije v Ukrajini začasno omilil svojo politiko glede sovražnega govora. Po novem dovolijo objavo izjav, kot je "smrt ruskim napadalcem", ki bi bile sicer označene kot sovražni govor. Še vedno pa ne bodo dovoljene grožnje proti ruskim civilistom.

Ruska federacija je sicer že pred enim tednom blokirala družbeno omrežje Facebook, zdaj pa "zaradi širjenja sovražnega govora proti Rusom" enaka usoda čaka Instagram.

11.22 Zelenski: Približujemo se svojemu cilju, svoji zmagi 

Zelenski je ponoči ocenil, da je vojna, ki traja že dobra dva tedna, zdaj dosegla "strateški preobrat". "Nemogoče je reči, koliko dni je še pred nami, da osvobodimo ukrajinsko ozemlje. Lahko pa že rečemo, da bomo to storili. Približujemo se že svojemu cilju, svoji zmagi," je sporočil sodržavljanom.

Zelenski pravi, da je ruska vojska utrpela največje izgube v zadnjih desetletjih. "Kar 31 taktičnih skupin ruskega bataljona zdaj ni sposobnih za boj," je dejal.

Zahteva takojšnjo izpustitev župana Melitopola, ki naj bi ga ugrabile ruske sile. Povedal je, da se je o zadevi pogovarjal s francoskimi in nemškimi voditelji. Dodal je še, da Ukrajina sodeluje z Evropsko komisijo, da bi pospešila svoje članstvo v EU.

Rusko obrambno ministrstvo pa je po poročanju dpa danes zatrdilo, da je vojaška operacija v Ukrajini uspešna in da nadaljujejo napade "na širši fronti". V bližini Kijeva naj bi med drugim po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva Igorja Konašenkova napadli in onesposobili letalsko oporišče v Vasilkivu ter obveščevalni center ukrajinske vojske v Brovariju. Nove uspehe naj bi Rusi in proruski separatisti beležili tudi na vzhodu Ukrajine v regijah Doneck in Lugansk, so zatrdili.

11.21 V vojni umrlo 79 ukrajinskih otrok 

Odkar je Rusija 24. februarja začela invazijo na Ukrajino, je bilo ubitih 79 ukrajinskih otrok, več kot sto pa je bilo poškodovanih, so sporočili z ukrajinskega tožilstva.

10.14 Biden. ZDA ne bodo šle v Ukrajino, to bi bila tretja svetovna vojna 

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek napovedal nove sankcije proti Rusiji, a obenem odločno ponovil, da se ZDA ne bodo neposredno vmešale v vojno v Ukrajini. Kot je posvaril, bi neposredna konfrontacija med zvezo Nato in Rusijo namreč pomenila "tretjo svetovno vojno".

"Želim biti povsem jasen: Branili bomo vsak centimeter Natovega ozemlja z vso močjo enotnega in odločnega Nata. A ne bomo se borili v vojni proti Rusiji v Ukrajini. Neposredno soočenje med Natom in Rusijo je tretja svetovna vojna. In nekaj, kar moramo poskušati preprečiti," je Biden zapisal na družbenem omrežju Twitter.

9.32 Zagorelo je tudi skladišče streliva pri Kijevu 

Po podatkih kijevske policije je po ruskem napadu izbruhnil požar v skladišču streliva.


9.30 Do danes je iz Ukrajine na Poljsko pobegnilo že 1,6 milijona ljudi 

Skoraj 1,6 milijona ljudi je od začetka vojne iz Ukrajine zbežalo na Poljsko, je danes sporočila poljska agencija za obmejno stražo, poroča BBC.

Maciek Duszczyk, prorektor za raziskave na Univerzi v Varšavi, ocenjuje, da je na Poljskem ostalo približno milijon beguncev, preostali pa so že odšli v druge države.

Število ljudi, ki so včeraj prečkali mejo, se je glede na četrtek zmanjšalo za 12,5 odstotka. Številni begunci so odšli v velika mesta v iskanju boljših zaposlitvenih možnosti.

Lokalne oblasti v Varšavi in ​​Krakovu pravijo, da so dosegle meje za sprejem beguncev brez dodatnih sredstev. Župan Varšave Rafal Trzaskowski je včeraj povedal, da je skozi mesto šlo 320 tisoč ljudi, medtem ko jih je ostalo približno 230 tisoč, kar ustreza desetim odstotkom prebivalstva Varšave.

Številni ukrajinski begunci so se zatekli tudi na Slovaško.

8.53 Zagoreli skladišči v bližini Kijeva, obstreljena je onkološka bolnišnica na jugu Ukrajine 

Ukrajinski mediji poročajo, da sta bili po ruskih napadih zažgani dve skladišči nafte v bližini Kijeva. Eno skladišče je bilo prizadeto v mestu Vasilkiv, 36 kilometrov južno od prestolnice, drugo pa v vasi Kryachky.

Zažgali so dve skladišči nafte v bližini Kijeva.  | Foto: Reuters Zažgali so dve skladišči nafte v bližini Kijeva. Foto: Reuters

Ruske sile so obstrelile tudi onkološko bolnišnico v mestu Mikolajv na jugu Ukrajine, je sporočil vodja mestne regionalne zdravstvene uprave Maxim Beznosenko.

8.50 Sovražne sile na poti v Kijev so uničene z zračnim napadom

8.04 Napadi na Dneper, Černiv in Harkov, v Kijevu izbruhnil požar 

Po poročanju ukrajinskih oblasti je bilo danes zjutraj obstreljeno mesto Dneper. Župan Boris Filatov je sporočil, da so ukrajinske obrambe uspešno branile napad in da ni bilo žrtev. Z nenehnim obstreljevanjem in zračnim bombardiranjem se soočajo tudi v Černivu, kjer so prekinjene oskrbe s plinom, toploto in celo vodo. 

Ukrajinska državna služba za izredne razmere je sporočila, da so reševalci v Harkovu našli trupla petih ljudi, vključno z dvema otrokoma, ki sta bila ubita, ko so ruske bombe zadele stanovanjsko hišo v vasi Slobozhanske zunaj mesta.

V Kijevu je po obstreljevanju zgodaj zjutraj izbruhnil požar v skladišču zamrznjene hrane. O žrtvah niso poročali.

V regiji Lugansk na vzhodu države naj bi medtem ruske sile zasedle že približno 70 odstotkov vsega ozemlja, tista območja, ki so še pod nadzorom ukrajinskih sil, pa so tarča nenehnega obstreljevanja, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočil guverner te regije Sergij Hajdal. Narašča število mrtvih in ranjenih, poti za evakuacijo pa ni, je opozoril.

Po besedah Zelenskega naj bi bilo v več kot dveh tednih ubitih že več kot 12.000 ruskih vojakov, medtem ko ZDA ocenjujejo, da jih je padlo med 2000 in 4000, v Moskvi pa so nazadnje prejšnji teden sporočili, da jih je bilo ubitih slabih 500.

7.50 ZN: Ruske sile uporabljajo prepovedane kasetne bombe proti civilistom 

Namestnica generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v petek v Varnostnem svetu ZN povedala, da imajo Združeni narodi kredibilna poročila, da ruske sile v Ukrajini uporabljajo prepovedane kasetne bombe v napadih na civilne cilje v Mariupolju, Harkovu, Sumiju in Černigivu. Tovrstni napadi bi lahko predstavljali vojne zločine.

ZN so sicer do četrtka v Ukrajini potrdili 564 mrtvih civilistov, večina jih je umrla v eksplozijah težkega topništva in raket. "Brezobzirni napadi, vključno s kasetnimi bombami, ne ločijo med vojaškimi in civilnimi cilji. To je skupaj z bombardiranjem mest in vasi prepovedano po mednarodnem pravu in lahko predstavlja vojne zločine," je dejala.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je do četrtka naštela 26 napadov na zdravstvene objekte, zdravstvene delavce in reševalna vozila, vključno z bombardiranjem porodnišnice v Mariupolju.

Po besedah DiCarlove je treba preiskati vse kršitve človekovih pravic in glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je sporočil, da je odprl spletni portal, kjer se bodo zbirali dokazi o vojnih zločinih v Ukrajini. "Če gre za namerne napade na civilno prebivalstvo, je to zločin," je sporočil Khan in dodal, da velja enako za civilne objekte.

Khan je še dejal, da je sprožitev uradne preiskave domnevnih zločinov v Ukrajini od njega zahtevalo že več kot 40 držav podpisnic rimskega statuta.

7.44 V Melitopolju ugrabili župana

V mestu Melitopolj na jugu Ukrajine, ki so ga zasedle ruske enote, naj bi po navedbah ukrajinske strani ugrabili župan Ivana Fedorova. Namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko je prek družbenega omrežja Telegram objavil del videoposnetka, na katerem je videti ljudi s kapucami, kako moškega odpeljejo iz osrednje stavbe.

Ob objavi je Timošenko zapisal, da so ugrabili župana. Te novice ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so nedavno 33-letnega Fedorova obtožili, da financira ukrajinske nacionalistične organizacije. Denar naj bi po njihovih navedbah porabili za promocijo "terorističnih zločinov nad miroljubnimi prebivalci Donbasa".

V mestu so sicer v četrtek po proukrajinskih demonstracijah predstavili "prostovoljce" iz separatističnih območij na vzhodni Ukrajini kot nove policijske sile v mestu.

Mesto Melitopol, ki se nahaja v Zaporožju na jugu Ukrajine, ima okoli 150 tisoč prebivalcev.

7.10 Zelenski ruskim materam: Ne pošiljajte otrok na bojišče 

Zelenski je ruske matere pozval, naj svojih otrok ne pošiljajo na bojišče.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je povedal, da so viri prestolnice, vključno s hrano in medicinskimi zalogami, dovolj za en do dva tedna.

Fotogalerija
1 / 6

6.33 Italija zasegla jahto ruskega oligarha

V Italiji so zasegli jahto Andreja Melničenka, ruskega oligarha blizu Vladimirja Putina. Cena jahte je ocenjena na 530 milijonov evrov.

6.02 Oglasile so se sirene za zračni napad 

Sirene za zračne napade so se oglasile v več kot 15 regijah in več mestih Ukrajine. Slišali so jih v Kijevu, pa tudi v ključnih mestih, kot so Odesa na jugu, Sumi na severu, Harkov na vzhodu in Dneper na jugovzhodu.

5.23 Nato pošilja vojake na vajo na Norveško

Nato je sporočil, da bo v ponedeljek (14. marca) poslal vojake na Norveško. Približno 30 tisoč vojakov, 200 letal in 50 plovil iz 27 držav naj bi sodelovalo na Cold Response 2022, največji letošnji vaji, v kateri sodelujejo Natove enote.

Vaja bo potekala nekaj sto kilometrov od ruske meje. Norveški obrambni minister Odd Roger Enoksen je dejal: "Ta vaja je izjemno pomembna za varnost Norveške in njenih zaveznic." Vaja se bo predvidoma končala 1. aprila.

5.10 Včeraj so iz ukrajinskih mest evakuirali nekaj več kot sedem tisoč ljudi

Kot je v zadnjem govoru povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je bilo v petek iz ukrajinskih mest evakuiranih le 7.144 ljudi. Po besedah Zelenskega je uspelo pobegniti prebivalcem Černihiva, Energodarja, Hostomela in Kozarovičija. Zelenski je sicer Rusijo obtožil, da ljudem preprečuje, da bi zapustili oblegano mesto Mariupol, in dejal, da bo Ukrajina poskušala tja v soboto dostaviti hrano in zdravila. V Mariupolu je bilo po podatkih ukrajinskih oblasti ubitih že 1.500 civilistov. 

Več humanitarnih koridorjev naj bi uredili tudi za severovzhodno mesto Sumi, so sporočile ukrajinske oblasti.

V četrtek je skozi humanitarne koridorje številna mesta zapustilo 40 tisoč ljudi, 35 tisoč pa v sredo, so sporočile ukrajinske oblasti.

Ulična umetnost
Trendi Ulična umetnost proti vojni v Ukrajini #foto
laboratorij Ukrajina
Novice WHO svetuje Ukrajini, naj uniči nevarne patogene v svojih laboratorijih
Novice Rusi so ga razglasili za mrtvega, a je še kako živ. To zdaj sporoča Putinu. #video
anže
Trendi Zapis, ob katerem se je Slovenija zamislila

 

Ne spreglejte