Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
18.27

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

Natisni članek

desnica politik Alejo Vidal-Quadras streljanje napad Španija

Četrtek, 9. 11. 2023, 18.27

5 mesecev, 2 tedna

Španski politik v središču Madrida ustreljen v obraz #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

Nekdanjega podpredsednika Evropskega parlamenta in veterana španske politične desnice Aleja Vidal-Quadrasa so danes ustrelili v obraz, je za špansko tiskovno agencijo EFE sporočil policijski vir. Oseminsedemdesetletnika, ki je bil napadu v središču prestolnice pri zavesti, so prepeljali v bolnišnico, policija pa išče strelca, ki je z motorjem pobegnil s kraja zločina. Po navedbah lokalnih reševalcev je bil Vidal-Quadras ustreljen v čeljust, njegovo stanje pa je trenutno stabilno, piše bruseljski Politico.

Alejo Vidal-Quadras je v 90. letih prejšnjega stoletja vodil konservativno Ljudsko stranko (PP) v Kataloniji, med letoma 1999 in 2014 pa je bil evroposlanec v Bruslju. Več let je opravljal tudi funkcijo podpredsednika evropskega parlamenta.

Po treh desetletjih članstva v PP se je leta 2014 pridružil skrajno desni strank Vox, ki pa jo je po enem letu zapustil.

Storilec pobegnil na motorju

Neznani napadalec je Vidal-Quadrasa ustrelil ob 13.30 po lokalnem času na eni od ulic v središču Madrida, takoj zatem pa pobegnil na motorju. Policija je že odprla preiskavo dogodka, še navaja EFE.

Streljanja se je zgodilo v času rastočih napetosti na Iberskem polotoku. Španska socialistična stranka (PSOE) premierja Pedra Sancheza je namreč ravno danes po intenzivnih pogajanjih s katalonskimi separatisti dosegla dogovor, ki bo omogočil oblikovanje vlade, Sanchezu pa, da ostane na oblasti. V zameno za podporo naj bi sprejeli zakon za amnestijo sodno preganjanih katalonskih politikov in aktivistov.

Predlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste je sicer vznemiril dobršen del španske politike, še posebej desne stranke, pa tudi precejšen del javnosti. Sprožil je tudi proteste v državi, na enem takih pred dnevi v Madridu se je zbralo več tisoč ljudi, že ta konec tedna pa so napovedani novi protesti.

Pedro Sanchez
Novice Sanchez podprl pomilostitev katalonskih separatistov
Duhovnik. Cerkev. Davek.
Novice Španski duhovniki zlorabili več kot 200 tisoč otrok
Albert Nunez Feijoo
Novice Španski poslanci niso podprli Feijooja za novega premierja
Pedro Sanchez
Novice V Španiji dviga prah možnost pomilostitve katalonskih politikov
Ne spreglejte