Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2023,
21.13

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

cerkev duhovnik spolna zloraba Španija

Petek, 27. 10. 2023, 21.13

5 mesecev, 3 tedne

Španski duhovniki zlorabili več kot 200 tisoč otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Duhovnik. Cerkev. Davek. | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

V Španiji je bilo od leta 1940 v cerkvenih ustanovah spolno zlorabljenih več kot 200 tisoč mladoletnikov, je danes sporočila neodvisna komisija. Okoli 0,6 odstotka odraslega prebivalstva države je namreč izjavilo, da so bili še kot otroci žrtve spolnih zlorab duhovnikov v Rimskokatoliški cerkvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komisija je z anketo, v kateri je sodelovalo več kot osem tisoč ljudi, ugotovila, da je bilo 0,6 odstotka od približno 39 milijonov odraslih v Španiji v mladoletnosti žrtev spolnih zlorab duhovnikov. Če se k temu prišteje še zlorabe laikov, se odstotek poveča na 1,13 oziroma več kot 400 tisoč ljudi, je ob predstavitvi poročila dejal španski varuh človekovih pravic Angel Gabilondo.

Razkritja spolnih zlorab v španski cerkvi sledijo podobnim razkritjem po vsem svetu v zadnjih letih. "Na žalost se je dolga leta pojavljala določena želja po zanikanju zlorab ali želja po prikrivanju ali zaščiti storilcev," je poudaril Gabilondo. Odziv Cerkve na primere zlorab je označil za nezadosten in pozval k ustanovitvi državnega sklada za izplačilo odškodnin žrtvam.

Izredna seja španske škofovske konference

Španska škofovska konferenca je pred tem sporočila, da se bo v ponedeljek sestala na izredni seji, na kateri bo razpravljala o ugotovitvah iz poročila komisije, ki so jo na pobudo španskega parlamenta ustanovili marca lani.

Junija je španska škofovska konferenca predstavila poročilo, v katerem je ugotovila, da je 728 članov španske Katoliške cerkve med letoma 1945 in 2022 spolno zlorabilo najmanj 927 mladoletnikov v cerkvenih ustanovah. Ob tem je opozorila, da to naj ne bi bila končna številka. Španska Cerkev je ob objavi teh številk zatrdila, da je v škofijah vzpostavila urade za zaščito otrok.

Druga raziskava, ki jo je leta 2018 začel najbolj prodajani španski dnevnik El Pais, pa je odkrila 2.206 domnevnih žrtev in 1.336 storilcev. Med temi so tudi primeri, ki segajo v leto 1927. "Po mnenju strokovnjakov je to le vrh ledene gore," so danes pred objavo poročila komisije zapisali pri časniku.

Marko Rupnik
Novice Papež se je v zvezi z zadevo patra Rupnika odločil za odpravo zastaranja
Marko Rupnik
Novice Nekdanjega jezuita Rupnika sprejeli v koprsko škofijo
Ne spreglejte