Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2023,
9.02

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

Natisni članek

Koper Škofija izključitev jezuiti Marko Rupnik

Petek, 27. 10. 2023, 9.02

6 mesecev

Papež se je v zvezi z zadevo patra Rupnika odločil za odpravo zastaranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57
Marko Rupnik | Verschueren je Bizjaka posvaril, da je še vedno veliko obtožb zoper Rupnika nerazčiščenih in da Rupnik ni spoštoval ukrepov, ki so mu jih naložili njegovi predstojniki. | Foto Vid Ponikvar

Verschueren je Bizjaka posvaril, da je še vedno veliko obtožb zoper Rupnika nerazčiščenih in da Rupnik ni spoštoval ukrepov, ki so mu jih naložili njegovi predstojniki.

Foto: Vid Ponikvar

Septembra je Papeška komisija za varstvo mladoletnikov opozorila papeža, da obstajajo resne težave pri obravnavanju primera patra Marka Rupnika in pomanjkanje stika z žrtvami. Posledično je papež prosil Dikasterij za nauk vere, naj pregleda primer, in se odločil za odpravo zastaranja, da bi lahko postopek stekel, so sporočili s tiskovnega središča Svetega sedeža. V zvezi z Rupnikovo inkardinacijo v koprsko škofijo sta se oglasila tudi Slovenska škofovska konferenca in Delegat mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu Johan Verschueren.

Ko so še zapisali v sporočilu, je papež Frančišek trdno prepričan, da če se mora Cerkev česa naučiti od sinode, je to, da pozorno in sočutno prisluhne tistim, ki trpijo, zlasti tistim, ki se čutijo od Cerkve odrinjeni.

Spomnimo, v javnost so decembra lani prišli očitki nekdanjih redovnic iz skupnosti Loyola, da naj bi jih pater Rupnik v letih 1992-1993 psihično in fizično zlorabil. Med preiskavo primera je bilo poudarjeno, da v zadevo niso bile vpletene mladoletne osebe, dikasterij za nauk vere pa je po preiskavi sklenil, da so obtožbe zoper patra Rupnika že zastarale, zato so primer oktobra lani zaprli.

Družba Jezusova je po obtožbah sprva sprejela previdnostne ukrepe. Rupnik tako ni smel več spovedovati, biti duhovni vodja in voditi duhovnih vaj, ni smel javno nastopati brez dovoljenja krajevnega predstojnika. Rupnik je večino teh ukrepov kršil, zato se je Družba Jezusova zaradi njegove nepokorščine odločila za izključitev.

Nekdanjega slovenskega jezuita in umetnika Marka Ivana Rupnika so junija izključili iz jezuitskega reda. Po pisanju Družine so jezuiti navedli, da Rupnika niso izključili zaradi obtožb o zlorabah, ampak "zaradi njegovega trmastega zavračanja zaobljube pokorščine".

Rupnik je za sprejetje v koprsko škofijo zaprosil pred izključitvijo iz jezuitskega reda, v škofijo pa so ga inkardinirali avgusta. Generalni vikar koprske škofije Slavko Rebec je v sredo pojasnil, da je koprski škof Rupnika sprejel na podlagi odloka o odpustitvi iz reda jezuitov, njegove prošnje za sprejem v Škofijo Koper in dejstva, da Rupniku ni bil izrečen noben sodni izrek. "Dokler Rupniku ni izrečen sodni izrek, uživa vse pravice in dolžnosti škofijskih duhovnikov," je še pojasnil Rebec.

Koprski škof prejel svarilo v zvezi z Rupnikom

Delegat mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu Johan Verschueren v četrtek potrdil, da v zvezi z Rupnikom posvaril koprskega škofa Jurija Bizjaka, ko je izvedel, da ga namerava sprejeti med škofijske duhovnike, poročanje tiskovne agencije AP povzema slovenski katoliški tednik Družina.

Odziv Slovenske škofovske konference (SŠK) 

V procesu Rupnikove inkardinacije v Škofijo Koper SŠK ni sodelovala, so danes zapisali v sporočilu. Dodajajo da je vsak škof glede tega avtonomen in samostojen, zato tudi ni dolžan o tem obveščati SŠK. Potem ko so jezuitski predstojniki potrdili verodostojnost raznovrstnih zlorab, glede primera Rupnik SŠK sprejela stališče že decembra lani, so sporočili s SŠK. 

V letošnjem letu je bil Marko Ivan Rupnik odslovljen iz jezuitskega reda. Takšen skrajen ukrep v cerkvenopravnem smislu ne more biti razumljen drugače kot kazenska sankcija za huda, nedopustna dejanja. Papež Frančišek je 27. oktobra 2023 Dikasterij za nauk vere tudi zaprosil, naj primer pregleda, in se odločil, da odpravi zastaralni rok ter s tem omogoči preiskavo.

"Škofje smo na strani žrtev, da bodo slišane in da pridejo do pravice. Odgovorni v Cerkvi bomo spremljali dogajanje v naših cerkvenih skupnostih, da v prihodnje do zlorab avtoritete s strani oseb, ki imajo v Cerkvi kakršno koli vodstveno vlogo, ne bi prihajalo. V tem smislu so v teku priprave na vzpostavitev nove strukture za pomoč in preventivo. Spoznanje zelo bolečih odkritij naj bo priložnost za očiščenje in prenovo Cerkve," so še zapisali v sporočilu.

V pismu v času rednega generalnega zasedanja škofovske sinode z dne 25. oktobra 2023 so škofje, zbrani z vsega sveta, skupaj s papežem Frančiškom zapisali: "Predvsem pa je Cerkev našega časa dolžna v duhu spreobrnjenja prisluhniti tistim, ki so bili žrtve zlorab s strani članov cerkvenega telesa, in se konkretno in strukturno zavezati, da se to ne bo ponovilo." V tem duhu še naprej velja zavezanost Cerkve za večjo transparentnost in ničelno toleranco do fizičnega, spolnega, psihičnega in duhovnega nasilja.

Verschueren je Bizjaka posvaril, da je še vedno veliko obtožb zoper Rupnika nerazčiščenih in da Rupnik ni spoštoval ukrepov, ki so mu jih naložili njegovi predstojniki.

"Takoj sem mu napisal obsežno pismo o zadevi in številnih obtožbah oziroma primerih, s katerimi smo se srečali. Vprašal sem ga, ali bo kljub temu, da sem ga o vsem tem obvestil, še vedno pripravljen sprejeti Rupnika," je Verschueren zapisal v izjavi za AP. Potrdil je tudi, da je preveril, ali je bilo njegovo pismo posredovano škofu Bizjaku.

Marko Rupnik
Novice Nekdanjega jezuita Rupnika sprejeli v koprsko škofijo

Verschueren je dejal, da je v svojem pismu omenil tudi kanonično kazen Rupnika, in sicer izobčenje leta 2020, ker je dal odvezo ženski, s katero je imel spolne odnose. Vatikan je dva tedna kasneje izobčenje preklical, ker je Rupnik greh priznal in se ga pokesal. Potem ko so jezuiti izvedli še svojo preiskavo in zbrali še druge obtožbe, so sklenili, da so obtožbe o zlorabah zelo verodostojne.

Marko Rupnik
Novice Slovenski jezuiti Rupnikovo izključitev sprejemajo z žalostjo
Marko Rupnik
Novice Rimska škofija v primeru Rupnik zaključila preiskavo v centru Aletti
Marko Rupnik
Novice Marka Rupnika izključili iz jezuitske skupnosti
Stanislav Zore
Novice Nadškof Zore razkril, kaj si misli o Martinu Golobu, Francu Rodetu in Marku Rupniku
Ne spreglejte