Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
14.46

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Katalonija Španija Pedro Sanchez

Nedelja, 29. 10. 2023, 14.46

6 mesecev

Sanchez podprl pomilostitev katalonskih separatistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Pedro Sanchez | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španski premier Pedro Sanchez, ki si več mesecev po volitvah prizadeva oblikovati novo vlado, je v sobotnem nagovoru članom svoje stranke PSOE dejal, da je edini način za oblikovanje vlade pomilostitev katalonskih separatistov. Katalonske stranke namreč v zameno za podporo Sanchezu zahtevajo pomilostitev več sto aktivistov in politikov.

"V imenu Španije, v interesu Španije in sobivanja naših državljanov danes zagovarjam pomilostitve v Kataloniji zaradi dogodkov zadnjega desetletja," je po navedbah španskih medijev na sobotnem zasedanju zveznega odbora, najvišjega organa stranke socialistov (PSOE), dejal Sanchez.

Sanchez je člane stranke PSOE obvestil o poteku pogajanj za oblikovanje potencialne vladne koalicije, za kar bo potreboval tudi podporo strank katalonskih separatistov, Katalonske republikanske levice (ERC) in stranke Skupaj za Katalonijo (Junts).

Pogojujejo podporo vladi

Predvsem je za Sancheza ključna podpora sedmih poslancev stranke Junts katalonskega separatističnega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki je trenutno v Bruslju, kamor se je zatekel pred pregonom španskih oblasti zaradi poskusa izvedbe referenduma o neodvisnosti Katalonije leta 2017.

Pedro Sanchez
Novice V Španiji dviga prah možnost pomilostitve katalonskih politikov

Puigdemont je že dejal, da bo o podpori novi vladi pod vodstvom Sancheza razmislil le, če bodo obtožbe proti njemu in drugim voditeljem katalonskega gibanja za neodvisnost umaknjene.

V težavnem iskanju vladne večine po volitvah v Španiji, ki so potekale 23. julija, je sicer Sanchezu ta teden uspel prvi pomemben korak na poti do zagotovitve še enega mandata. Njegovi socialisti so z levim zavezništvom Sumar pod vodstvom dosedanje ministrice za delo Yolande Diaz dosegli dogovor o sodelovanju v vladi.

Pedro Sanchez in Alberto Nunez
Novice Volišča v Španiji zaprta, obrat na desno se zdi blizu

Več tisoč ljudi na protestih

Načrt o oblikovanju vlade skupaj s katalonskimi separatisti pa je vznemiril dobršen del španske politike, še posebej desničarske stranke, pa tudi precejšen del javnosti. Nasprotovali so mu tudi nekateri člani PSOE, češ da bi takšna poteza ogrozila vladavino prava. Sanchez medtem vztraja, da gre za odločitev v dobro interesov Španije.

Po Sanchezovem sobotni izjavi se je danes v španski prestolnici na pobudo skrajno desne stranke Vox zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti načrtom o pomilostitvi separatistov. Na osrednjem trgu Plaza de Colon v Madridu je množica, opremljena s številnimi španskimi zastavami, nosila transparente s slogani "Španija ni naprodaj" in "Ne pomilostitvi".

Pedro Sanchez in Alberto Nunez
Novice Kdo bo vladal tej pomembni evropski državi?
Ne spreglejte