Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2023,
14.28

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

volitve Španija Santiago Abascal Alberto Nunez Pedro Sanchez

Nedelja, 23. 7. 2023, 14.28

9 mesecev, 2 tedna

Volišča v Španiji zaprta, obrat na desno se zdi blizu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Pedro Sanchez in Alberto Nunez | Pedro Sanchez (levo) in Alberto Nunez Feijoo | Foto Guliverimage

Pedro Sanchez (levo) in Alberto Nunez Feijoo

Foto: Guliverimage

V Španiji so ob 20. uri zaprli volišča na predčasnih parlamentarnih volitvah. Ob tem sta zasebna televizija Mediaset in javna RTVE objavili izsledke raziskav javnega mnenja v zadnjih dneh, ko objavljanje rezultatov anket ni bilo dovoljeno. Po njiju se zdita blizu absolutne večine desnosredinska Ljudska stranka (PP) in skrajno desna stranka Vox.

Medtem ko anketa po naročilu Mediaseta, ki je v lasti družine nedavno umrlega italijanskega mogotca in politika Silvia Berlusconija, kaže na to, da bi PP in Vox lahko v 350-članskem spodnjem domu parlamenta osvojili 181 sedežev, pa je anketa, narejena za RTVE, bolj negotova in predvideva, da bo rezultat desne naveze med 169 in 177 sedeži, poročajo španski mediji.

V vsakem primeru bo očitno zmagovalka volitev PP, ki naj bi po anketi za RTVE osvojila med 145 in 150 sedežev, medtem ko se trenutno vladajočim socialistom na podlagi teh zadnjih anket obeta med 113 in 118 sedežev.

Ker pa niti zmagovalka volitev ne more računati na absolutno večino, bodo tako PP kot socialisti prisiljeni v povolilno povezovanje z manjšimi strankami.

PP, ki jo je na volitve popeljal Alberto Nunez Feijoo, ima pri sestavljanju koalicije, kot omenjeno, na voljo skrajno desno stranko Vox, kar ji, podobno kot številnim Špancem, ni preveč pogodu. Prihod Voxa v oblastne strukture bi nelagodje zelo verjetno povzročila tudi v Bruslju in večini drugih prestolnic EU.

Vodja socialistov in trenutni španski premier Pedro Sanchez bi medtem lahko v primeru, da desna naveza ne doseže absolutne večine, računal na potencialno široko koalicijo številnih levih strank ter morebitno podporo manjših regionalnih strank z jasnimi zahtevami po večji avtonomiji.

Prvi delni uradni rezultati bodo znani v roku pol ure, štetje pa bo trajalo še globoko v večer. Volilna udeležba do 18. ure je bila 53-odstotna, kar je štiri odstotne točke manj kot na zadnjih volitvah v 2019.

Predčasne volitve so v Španiji izvedli po katastrofalnem porazu vladajočih socialistov na nedavnih regionalnih volitvah. Številni so kritizirali Sanchezovo odločitev o izvedbi volitev sredi poletja, ko v več delih države temperature dosegajo 40 stopinj Celzija, veliko Špancev pa je trenutno na počitnicah.

Predvsem visoke temperature so terjale organizacijske prilagoditve na voliščih, rekordno visoko pa je bilo število glasov, oddanih po pošti, ki k volilni udeležbi do 18. ure še niso bili prišteti. Po podatkih državne poštne službe Correos je na ta način glasovalo skoraj 2,5 milijona Špancev.

Volilna kampanja je bila po mnenju analitikov precej umazana in je igrala bolj na čustva kot se ukvarjala z dejanskimi izzivi države. Tudi zato naj bi, kot je to primer v kar nekaj razvitih državah, prispevala k poglabljanju političnega razkola v državi.

Pedro Sanchez in Alberto Nunez
Novice Kdo bo vladal tej pomembni evropski državi?
Ne spreglejte