Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
7.27

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Varnostni svet ZN Boštjan Malovrh Palestina Izrael Slovenija Gaza

Torek, 9. 4. 2024, 7.27

3 tedne

Slovenija obžaluje tudi ruski in kitajski veto na resolucijo o Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Boštjan Malovrh, veleposlanik pri ZN | Veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh je izrazil obžalovanje zaradi kitajskega in ruskega veta na predlog 22. marca ter ponovil globoko zaskrbljenost Slovenije zaradi poslabšanja položaja v Gazi in nesprejemljivih humanitarnih razmer. | Foto Robi Poredoš, STA

Veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh je izrazil obžalovanje zaradi kitajskega in ruskega veta na predlog 22. marca ter ponovil globoko zaskrbljenost Slovenije zaradi poslabšanja položaja v Gazi in nesprejemljivih humanitarnih razmer.

Foto: Robi Poredoš, STA

Slovenija je v ponedeljek na zasedanju generalne skupščine Združenih narodov izrazila obžalovanje zaradi ruskega in kitajskega veta na ameriški predlog resolucije o Gazi 22. marca. Veleposlanik Boštjan Malovrh je poudaril še zaskrbljenost zaradi grožnje operacije v Rafi. Razprava je sicer minila v znamenju pozivov k sprejemu Palestine kot polnopravne članice.

Generalna skupščina ZN po novem od pomladi 2022 obravnava vsak primer veta v Varnostnem svetu ZN, glede Gaze pa so bile do zdaj večinoma na udaru ZDA, ki Izrael ščitijo pred ukrepi najpomembnejšega organa svetovne organizacije.

Konec marca so sicer nato ZDA vendarle omogočile sprejem resolucije s pozivom k prekinitvi ognja, saj so se vzdržale glasovanja.

Malo pred tem so resolucijo o prekinitvi spopadov v Gazi predlagale ZDA, vendar sta Kitajska in Rusija glasovali proti z utemeljitvijo, da resolucija ne pritiska dovolj na Izrael. Slovenija je ameriški predlog podprla.

izraelska vojska
Novice Izraelska vojska se umika z južnega območja Gaze

Veleposlanik Boštjan Malovrh je v nastopu izrazil obžalovanje zaradi kitajskega in ruskega veta na predlog 22. marca ter ponovil globoko zaskrbljenost Slovenije zaradi poslabšanja položaja v Gazi in nesprejemljivih humanitarnih razmer.

"Še posebej nas skrbi nadaljevanje grožnje z vojaško operacijo v Rafi in pozivamo Izrael, naj je ne izvede. Še naprej obsojamo teroristični napad Hamasa 7. oktobra ter pozivamo k takojšnji in brezpogojni izpustitvi talcev," je dejal.

Izrazil je zaskrbljenost zaradi samovoljnih aretacij Palestincev v Gazi in na Zahodnem bregu ter poročil o kršitvah človekovih pravic palestinskih civilistov. "Poudarjamo obsodbo vseh oblik spolnega nasilja in pozivamo k preiskavam na obeh straneh," je dejal.

Hamas: Izrael v novem predlogu o premirju ni odgovoril na nobeno od naših zahtev

Palestinsko gibanje Hamas je danes sporočilo, da Izrael v novem predlogu o prekinitvi ognja v Gazi ni odgovoril na nobeno od njihovih zahtev. Kljub temu dodajajo, da proučujejo predlog o premirju, ki bi po njihovem mnenju moralo biti stalno in vključevati umik izraelskih sil iz Gaze.

Hamas je v izjavi za javnost zapisal, da Izrael v pogajanjih ostaja trmast. Pogovori o premirju so med koncem tedna potekali v Kairu med predstavniki Izraela ter posredniki iz Egipta, Katarja in ZDA. Kot so pisali egiptovski mediji, so se predstavniki Hamasa hkrati srečali s predstavniki tamkajšnjih varnostnih služb.

Palestinsko islamistično gibanje je izkazalo hvaležnost posrednikom, a dodalo, da Izrael ni odgovoril na nobeno od njihovih zahtev.

Kljub temu so se zavezali, da bodo predlog proučili in nanj odgovorili, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Sprti strani se prek posrednikov pogovarjata o sklenitvi premirja, ki bi ustavilo izraelsko ofenzivo, v kateri je bilo ubitih več kot 33 tisoč ljudi. Del morebitnega dogovora pa bo predvidoma tudi izmenjava izraelskih talcev in palestinskih ujetnikov ter okrepitev pomoči za Gazo.
Han Junis
Novice Palestinci se ob umikanju izraelske vojske vračajo v Han Junis #video #foto

Ostro je obsodil napade na humanitarne delavce in kršitve humanitarnega prava ter poudaril nujnost olajšanja dostave humanitarne pomoči Izraela.

 

"Le takojšnja prekinitev ognja lahko prepreči nadaljevanje alarmantne ravni pobijanja, trpljenja in uničevanja," je dejal ter pozval k enotnosti varnostnega sveta, ki ga je pohvalil za potrditev resolucije nestalnih članic. "Radi bi opozorili, da so resolucije varnostnega sveta zavezujoče," je dodal.

Varnostni svet ZN mora prevzeti vodilno vlogo pri oblikovanju jasne politične vizije v smeri rešitve dveh držav, je dejal Malovrh in poudaril, da lahko le ta zagotovi trajni mir ter varnost na Bližnjem vzhodu.

protest proti Natu
Novice Protestniki v Ljubljani opozarjali na genocid v Gazi

Razprava v generalni skupščini je potem sicer minila v znamenju pozivov Rusije, arabskih in drugih držav, naj generalna skupščina sprejme Palestino v ZN kot polnopravno članico.

Nove članice lahko sprejmejo le s priporočilom varnostnega sveta ZN, ki je v ponedeljek prav tako obravnaval vprašanje sprejema Palestine. Diplomatski viri menijo, da premika ne bo, ker so ZDA še vedno proti.

Ne spreglejte