Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2023,
17.56

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

policija aretacija protest Kosovska Mitrovica Kosovo

Sreda, 14. 6. 2023, 17.56

10 mesecev, 3 tedne

Severno Kosovo: Shod v podporo aretiranemu kosovskemu Srbu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Kosovo protesti | Na Kosovu več tisoč kosovskih Srbov protestiralo zaradi aretacij, ki jih je izvedla kosovska policija. Fotografija je s protesta 31. maja 2023. | Foto Guliverimage

Na Kosovu več tisoč kosovskih Srbov protestiralo zaradi aretacij, ki jih je izvedla kosovska policija. Fotografija je s protesta 31. maja 2023.

Foto: Guliverimage

Več tisoč kosovskih Srbov se je danes v Mitrovici na severu Kosova zbralo na protestu v podporo Milunu Lunetu Milenkoviću, ki ga je kosovska policija aretirala v ponedeljek. Protest so vodili člani kickbox kluba, ki mu je pripadal Milenković. Medtem je srbska policija ob meji s Kosovom danes aretirala tri pripadnike kosovske policije.

Člani kluba so na shod prinesli pokale in medalje, ki so jih osvojili pod taktirko Milenkovića. S tem naj bi želeli pokazati, da ni kriminalec, temveč vrhunski športnik. Med drugim so skandirali: "Vrnite nam trenerja," in mu namenili stoječe ovacije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Protestniki so pozivali tudi k izpustitvi dveh drugih kosovskih Srbov, Radoša Petrovića in Dušana Obrenovića, ki so ju kosovske oblasti prijele med majskimi protesti Srbov na severu Kosova proti novoizvoljenim županom, etničnim Albancem, v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva. Pred tem so sicer kosovski Srbi aprila bojkotirali lokalne volitve.

Ranjeni trije kosovski policisti

V večinsko srbskem severnem delu Mitrovice so bili v ponedeljek lažje ranjeni trije kosovski policisti, ki so jih po aretaciji Milenkovića napadli kosovski Srbi. Po trditvah kosovskih oblasti je aretirani v Zvečanu med majskimi protesti organiziral napad na sile Kfor in kosovske policiste, v katerem je bilo ranjenih 30 pripadnikov Kforja. Da je Milenković uspešen športnik, in ne kriminalec, trdi tudi uradni Beograd.

Beograd: To je terorizem!

Medtem so v Srbiji na območju blizu meje s Kosovom srbske oblasti danes aretirale tri pripadnike specialne enote kosovske policije, je sporočilo notranje ministrstvo v Beogradu (MUP). Vsi trije so bili po navedbah MUP oboroženi z avtomatskim orožjem ter v polni vojaški opremi. Domnevni vdor kosovskih policistov so v Beogradu označili za "teroristično dejanje z namenom destabilizacije in eskalacije konflikta, usmerjenega proti Srbiji".

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Petar Petković je na današnji izredni novinarski konferenci povedal, da so kosovske policiste aretirali na območju vasi Gnjilica v občini Raška. V akciji je sodelovala protiteroristična enota srbske žandarmerije.

"Ta teroristična združba je bila aretirana globoko na ozemlju Srbije," je dejal Petković in pojasnil, da enote srbske žandarmerije pri aretaciji niso vstopile na ozemlje Kosova in niso kršile nobenega dogovora.

Dodal je, da so mednarodne sporazume kršili pripadniki kosovske policije, ki jih je označil za teroriste, in zatrdil še, da je Srbija pripravljena posredovati vse dokaze o tem. Po besedah Petkovića je Beograd pripravljen podpreti tudi mednarodno preiskavo incidenta.

Kosovo, KFOR
Novice EU sprejela politične in finančne ukrepe proti Kosovu
Kosovo, KFOR
Novice Na severu Kosova danes mirno, protesti se nadaljujejo #foto
Albin Kurti
Novice Protesti na severu Kosova se nadaljujejo, Kurti nakazal možnost novih lokalnih volitev #video
Kosovo
Novice Protesti na Kosovu: skupina Srbov napadla dva Albanca
Ne spreglejte