Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
10. 10. 2017,
11.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

7

Natisni članek

Kim Jong Un Severna Koreja sankcije

Torek, 10. 10. 2017, 11.29

6 let, 6 mesecev

Voditelj, ki denar zapravlja za orožje in žensko perilo

Severna Koreja ob obletnici grozi z novimi raketnimi preizkusi

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

7

severna koreja, kim jong un | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Severni Koreji bodo zaznamovali 72. obletnico ustanovitve Delavske stranke, ki je edina dovoljena stranka v državi. Svet pričakuje, da bodo ob obletnici izvedli nov preizkus raket.

V Pjongjangu običajno pomembne obletnice zaznamujejo z razkazovanjem svoje vojaške moči. Glede na številne preizkuse raket, ki so jih izvedli v zadnjem času, lahko nekaj podobnega pričakujemo tudi danes. Južna Koreja je sporočila, da je njena vojska v polni pripravljenosti.

Napetosti zaradi severnokorejskega raketnega programa so v zadnjih mesecih dosegle vrelišče z napovedjo Pjongjanga, da bo kmalu izdelal raketo, ki bo lahko dosegla zahodno obalo ZDA. Še posebej nervozni so v Aziji, predvsem v Seulu in Tokiu, ki sta pogosto tarča groženj Pjongjanga.

Pjongjang trdi: Cia je skušala ubiti Kima

Severna Koreja je obtožila Cio, osrednjo ameriško obveščevalno agencijo, da je skušala maja z biokemičnim orožjem ubiti Kim Džong Una na podoben način, kot so nekaj mesecev prej na letališču v Kuala Lumpurju ubili Kimovega polbrat Kim Džong Nama.

Osrednja severnokorejska novinarska agencija je sporočila, da so maja "ujeli in razkrinkali skupino odurnih teroristov, ki so se infiltrirali v našo državo po navodilih Cie in Južne Koreje z namenom, da izvedejo teroristično dejanje proti našemu voditelj s pomočjo biološke in kemične substance". Atentat naj bi skušal izvesti Severni Korejec, znan le kot Kim. Njegova usoda ni znana.

Za zdaj ni znano, ali bo Pjongjang pripravil uradne slovesnosti ob obletnici ustanovitve Delavske stranke in ali se bo severnokorejski voditelj Kim Džong Un pojavil v javnosti.

Kako se financira temačni režim?

Delavska stranka sicer na papirju vlada skupaj s še dvema strankama - Korejsko socialistično demokratično stranko in Čandoistično Čongu stranko -, s katerima skupaj tvorijo Demokratično fronto za ponovno združitev domovine. Predsednik Delavske stranke je Kim Džong Un, njen "večni generalni sekretar" pa njegov oče Kim Džong Il.

Medtem ko Severna Koreja, najbolj izolirana država na svetu, izvaja svoje raketne preizkuse, zaradi česar potrpljenje vse bolj mineva tudi eno njenih redkih zaveznic Kitajsko, Severni Korejci stradajo. Sankcije Združenih narodov zaradi severnokorejskega jedrskega programa in napovedani ukrepi Pekinga severnokorejski režim silijo, da denar za financiranje svojega jedrskega programa pridobiva z nezakonitimi dejavnostmi, kot so hekerski napadi na banke, ponarejanje denarja, preprodaja orožja ter prodajanje viagre, metamfetaminov in ogroženih živalskih vrst.

Kim rad uživa v stvareh, ki jih lahko kupi denar. | Foto: Reuters Kim rad uživa v stvareh, ki jih lahko kupi denar. Foto: Reuters

Nezakonite dejavnosti, s katerimi po nekaterih ocenah Pjongjang letno zasluži okoli milijardo dolarjev (850 milijonov evrov), vodi urad 39 osrednjega komiteja Delavske stranke, znan pod kodnim imenom Soba 39. Kim milijarde potrebuje tudi za svoje razkošno življenje.

Po poročanju britanskih medijev je lani v državo uvozil za milijon dolarjev (približno 850 tisoč evrov) alkohola in samo za vodko zapravil 183 tisoč dolarjev (155 tisoč evrov). Kim ima očitno zelo rad tudi švicarski sir, saj je zanj lani zapravil 87 tisoč dolarjev (74 tisoč evrov). Bolj kot vodko je pred leti rad pil francosko vino. Lani se je "pohvalil", da je v enem večeru spil deset steklenic vina bordeaux.

Milijone je Kim zapravil za različne stvari, kot so žensko perilo za device, ki jih izberejo za zabave voditelja in njegovih prijateljev (za perilo in korzete, uvožene iz Kitajske, naj bi zapravil 3,5 milijona dolarjev oziroma 2,9 milijona evrov), spomeniki (spomeniki, ki jih je postavil sebi, očetu in dedku, naj bi ga lani stali 43,5 milijona dolarjev oziroma 40 milijonov evrov), parfumi, ličila, ure, čokolade in dežniki. Tako ne presenečajo poročila, da naj bi mladi voditelj leta 2014 trpel zaradi putike.

Ne spreglejte