Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
7.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Severna Koreja Združeni narodi

Torek, 12. 2. 2013, 7.28

8 let

Severna Koreja: Jedrski poskus je bil zgolj prvo dejanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Severna Koreja je opozorila, da je bil jedrski poskus zgolj prvi korak, in posvarila pred odločnejšimi dejanji, če bo mednarodna skupnost proti njej uvedla strožje sankcije.

"Zadnji jedrski poskus je bil zgolj prvo dejanje, s katerim smo izkazali največjo mero samoobvladanja," je sporočilo severnokorejsko zunanje ministrstvo.

"Če bodo ZDA še dodatno zapletale razmere z nadaljevanjem sovražnosti, ne bomo imeli druge izbire, kot sprejeti še močnejši drugi ali tretji krog ukrepov," je dodalo ministrstvo brez dodatnih pojasnil.

Južnokorejska obveščevalna služba je le nekaj ur pred tem opozorila, da bi Pjongjang lahko v prihodnjih dneh ali tednih izvedel še en jedrski poskus ali izstrelitev balistične rakete.

Poskus uperjen neposredno v ZDA Severna Koreja je zatrdila, da je bil poskus uperjen neposredno v ZDA. Pjongjang obtožuje Washington, da je odgovoren za globalno obsodbo severnokorejskega jedrskega programa in uvedbo sankcij proti državi v Združenih narodih.

Severnokorejsko zunanje ministrstvo je v sporočilu še opozorilo, da bi kakršnikoli ukrepi, na primer inšpekcije ladij ali pomorska blokada, pomenili "vojno napoved" in sprožili "neusmiljene povračilne ukrepe".

Severnokorejske oblasti so pred tem sicer sporočile, da so uspešno izvedle že svoj tretji jedrski poskus. Šlo naj bi za podzemno jedrsko eksplozijo, dogodek pa je na noge že spravil mednarodno skupnost. Južna Koreja je dejanje severne sosede že obsodila, Varnostni svet ZN pa naj bi se sestal na nujni seji.

"Tretji jedrski poskus je bil uspešno izveden," je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. "Jedrski poskus je bil opravljen v okviru ukrepov za zaščito naše nacionalne varnosti in suverenosti proti brezobzirni sovražnosti ZDA, ki kršijo našo pravico do miroljubnih izstrelitev satelitov," dodaja agencija.

Močnejša eksplozija kot predhodni dve Severna Koreja je svoj najmočnejši jedrski poskus potrdila slabe tri ure po tistem, ko so seizmološke naprave zaznale nenavaden potresni sunek na območju ob kitajski meji, kjer se nahaja severnokorejska lokacija za jedrske poskuse Punggye-ri.

Poskus naj bi imel moč med šestimi in sedmimi kilotonami, kar je precej več kot pri prvih dveh testih leta 2006 in 2009. Za primerjavo, prva atomska bomba, ki so jo ZDA odvrgle na Hirošimo, je imela moč 15 kiloton. Za zdaj ni znano, ali je Severna Koreja pri poskusu uporabila uran.

Merilne naprave ameriškega geološkega urada so poskus zaznale kot potres z magnitudo 4,9. Analitiki menijo, da je bil čas izvedbe poskusa natančno izbran, da bi pritegnil čim več pozornosti, izveden pa je bil tik pred govorom ameriškega predsednika Baracka Obame o položaju v državi ob začetku drugega mandata.

Mednarodna skupnost je medtem že ostro obsodila jedrski poskus. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je izjavil, da je bil test "jasna in groba kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN". Ta organ svetovne organizacije se bo zaradi poskusa sestal na nujni seji za zaprtimi vrati.

Ban Ki Mun je izrazil obžalovanje, ker je Pjongjang kljuboval "močnim in enoglasnim pozivom mednarodne skupnosti, naj se vzdrži dodatnih provokativnih ukrepov". Zaskrbljen je zaradi "negativnih vplivov tega globoko destabilizirajočega dejanja na stabilnost regije kot tudi na globalna prizadevanja proti širjenju jedrskega orožja".

Ameriški predsednik Barack Obama je v odzivu poudaril, da Severna Koreja zaradi jedrskega poskusa ne bo bolj varna, zavzel pa se je tudi za hiter in verodostojen odziv mednarodne skupnostni na dejanje Pjongjanga.

Abe: Ostro bomo protestirali Japonski premier Šinzo Abe je obsodil severnokorejski jedrski poskus, ki je po njegovih besedah v nasprotju z resolucijami ZN. "Test krši vrsto resolucij Varnostnega sveta ZN. Ostro bomo protestirali," je v parlamentu napovedal Abe.

Tudi Rusija je obsodila jedrski poskus, s katerim je Severna Koreja kršila vrsto resolucij Varnostnega sveta ZN. Pristojne oblasti so tudi sporočile, da zaradi testa ni ogroženo zdravje prebivalcev ruskega Daljnega vzhoda.

Odzvala se je tudi Kitajska, sicer edina prava zaveznica Severne Koreje, ki je v izjavi za javnost svojo sosedo pozvala, naj se drži obljube in preneha s tovrstnimi testi in aktivnostmi v zvezi z jedrskim programom. Kitajski državni mediji so že pred časom opozarjali Severno Korejo, da bo plačala visoko ceno, če bo izvedla test.

Ne spreglejte