Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 1. 2024,
6.53

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

Natisni članek

Južna Koreja Severna Koreja

Petek, 5. 1. 2024, 6.53

4 mesece

Severna Koreja izstrelila več kot 200 granat, Južna Koreja evakuirala civiliste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11
Severna Koreja | Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je pred novim letom znova zagrozil z jedrskim napadom na južnokorejsko prestolnico Seul.  | Foto Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je pred novim letom znova zagrozil z jedrskim napadom na južnokorejsko prestolnico Seul. 

Foto: Reuters

Severna Koreja je proti južnokorejskemu otoku Yeonpyeong izstrelila več kot 200 topniških granat, je po poročanju BBC sporočila seulska vojska. Lokalne oblasti na otokih so kmalu po incidentu civiliste pozvale k evakuaciji, a so poziv po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap že preklicale. Južnokorejska mornarica pa je v odziv na otoku izvedla strelske vaje topništva, poročajo tuje tiskovne agencije. Medtem se je oglasila tudi Severna Koreja in izstrelitev topniških granat označila za odgovor na grožnje Južne Koreje. 

Južna Koreja je potezo že obsodila in jo označila za provokativno dejanje. Topniške granate sicer niso vstopile na ozemlje Južne Koreje, saj so vse pristale v tamponskem območju med državama. 

Načelnik štabov Južne Koreje je dejal, da incident ni povzročil nikakršne škode ljudem ali vojski, a dodal, da je dejanje ogrozilo mir na Korejskem polotoku in dvignilo napetosti.

Incident se je zgodil nekaj mesecev po tem, ko je Severna Koreja v celoti prekinila vojaški dogovor z jugom, katerega cilj je bil zmanjšati napetosti. Pjongjang je sporočil, da bo umaknil vse ukrepe, sprejete za preprečevanje vojaških spopadov na vseh področjih, vključno s kopnim, morjem in zrakom, in na obmejno regijo napotil močnejše oborožene sile in novo vojaško opremo.

Kljub vojaškemu dogovoru ga je Severna Koreja še pred njegovo prekinitvijo večkrat prekršila z izstrelitvijo raket in topniških nabojev v morje v smeri Južne Koreje. Nazadnje so topniške granate v morje izstrelili decembra 2022.

Na otoku Yeonpyeong je vojaška baza, na njem pa živi približno dva tisoč civilistov. Otok leži tri kilometre od sporne morske meje v Rumenem morju in 12 kilometrov od severnokorejske obale. V preteklih letih je bilo to območje že prizorišče pomorskih spopadov. Leta 2010 je severnokorejsko topništvo večkrat streljalo na otok Yeonpyeong, pri tem so umrle štiri osebe. 

Kitajska poziva k zadržanosti

Kitajska je ob zadnji zaostritvi na Korejskem polotoku danes obe strani pozvala k zadržanosti. 

Iz Pekinga, ki je tradicionalni zaveznik Severne Koreje, so sporočili, da pozorno spremljajo razmere na Korejskem polotoku. "Kot soseda polotoka je Kitajska vedno zagovarjala ohranjanje miru in stabilnosti na polotoku ter reševanje vprašanj z dialogom in posvetovanjem," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.

"Glede na trenutne razmere upamo, da bosta obe strani ohranili mir in zadržanost, se vzdržali dejanj, ki bi zaostrovale napetosti, se izognili nadaljnjemu zaostrovanju razmer in ustvarile pogoje za ponovni začetek smiselnega dialoga," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

Severna Koreja izstrelitve topniških izstrelkov označila kot odgovor na grožnje Južne Koreje

Pomorske artilerijske vaje so bile naravni odgovor na grožnje Južne Koreje in njihove vojaške vaje, so danes sporočile oblasti v Pjongjangu in hkrati zavrnile obtožbe, da so z izstrelitvijo več kot 200 topniških izstrelkov ogrozile mir na Korejskem polotoku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vaje niso imele nikakršnega vpliva na otoka Baengnyeong in Yeonpyeong, kjer so lokalne oblasti prebivalce pozvale k evakuaciji," so po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA dodale oblasti v Pjongjangu.

Ukrajina
Novice Zlovešča novoletna "voščila" okrutnih diktatorjev
Ne spreglejte