Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 9. 2023,
11.55

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Boris Savič Dritan Abazović politika dokazno gradivo kriminal predor Črna gora

Četrtek, 14. 9. 2023, 11.55

7 mesecev, 2 tedna

Šest osumljencev v primeru črnogorskega predora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Sodišče v Podgorici, tunel | Podgoriške Vijesti danes pišejo, da so ob pištolah iz skladišča izginili tudi nekateri drugi dokazi. Preiskovalci naj bi sumili, da so tatovi namerno premetali spise, da bi prikrili, kaj so iskali. | Foto Vlada Črne Gore

Podgoriške Vijesti danes pišejo, da so ob pištolah iz skladišča izginili tudi nekateri drugi dokazi. Preiskovalci naj bi sumili, da so tatovi namerno premetali spise, da bi prikrili, kaj so iskali.

Foto: Vlada Črne Gore

Potem ko so v skladišču višjega sodišča v Podgorici v začetku tedna odkrili predor, ki vodi do stanovanja v zgradbi nasproti sodišča, so oblasti sporočile, da iščejo najmanj šest osumljencev. Iz skladišča naj bi po navedbah črnogorskega časnika Vijesti ukradli več pištol, ki so bile dokazno gradivo proti šefom organiziranih kriminalnih skupin.

Preiskovalci poskušajo identificirati šest ljudi, za katere sumijo, da so sodelovali pri izkopu predora. Našli so tudi kombi, ki naj bi ga uporabljali.

Podgoriške Vijesti danes pišejo, da so ob pištolah iz skladišča izginili tudi nekateri drugi dokazi. Preiskovalci naj bi sumili, da so tatovi namerno premetali spise, da bi prikrili, kaj so iskali.

Po skladišču naj bi brskali tujci

Kot je za časnik povedal neimenovani vir, ki sodeluje v preiskavi, so nadzorne kamere posnele nekaj osumljenih, a so bili štirje od njih ves čas zamaskirani. Po njegovih navedbah so osumljenci najverjetneje tujci in so v Podgorico prišli iz sosednjih držav.

Sodišče v Podgorici, tunel
Novice Kot v akcijskem filmu! To so odkrili pod sodiščem v Podgorici.

Predsednik višjega sodišča Boris Savić je v torek dejal, da v dozdajšnji preiskavi skladišča, kjer med drugim hranijo dokazno gradivo, niso ugotovili, da bi kaj manjkalo. Menil je tudi, da so storilci načrtovali pobeg katerega od obdolžencev.

Podzemni predor je po pisanju Vijesti dolg 30 metrov, odprtina naj bi bila velika 70 krat 60 centimetrov in naj bi bila preozka za pobeg. Po mnenju vira so ga storilci uporabili za krajo dokaznega gradiva v sodnih primerih proti vodjem in pripadnikom organiziranih kriminalnih skupin, predvsem zloglasnega kavaškega klana.

Na delu profesionalci

O predoru je v sredo razpravljal tudi Urad za operativno koordinacijo varnostno-obveščevalnega sektorja (BOK), ki je ocenil, da gre za najpomembnejši in najnevarnejši udar na državne institucije in pravosodni sistem.

Izpostavili so, da so celotno operacijo izvedli na visoki ravni organiziranosti in zelo profesionalno ter da je v njej sodelovalo veliko ljudi različnih profilov. Ocenili so, da je treba okrepiti varnost sodišča.

Premier miri duhove

Črnogorski premier Dritan Abazović pa je po ogledu skladišča in stanovanja, do katerega vodi predor, izjavil, da mafija ne bo premagala države ne glede na to, kako finančno močna je, in ne glede na to, koliko podpore ima znotraj sistema.

Politične stranke in nevladne organizacije so menile, da je rop dodatno spodkopal zaupanje v pravosodje, poroča portal Balkaninsight.

Portal dodaja, da so na sodišču od februarja začeli sojenja več visokim državnim uradnikom, med drugim bivši predsednici vrhovnega sodišča Vesni Medenici in bivšemu visokemu policijskemu častniku Petru Lazoviću, pa tudi domnevnemu vodji kavaškega klana Slobodanu Kašćelanu ter več članom tega klana.

V skladišču hranijo dokumente preiskav in med preiskavami zaplenjene dokaze, med katere ob orožju po poročanju lokalnih medijev sodi tudi več ton zaseženih mamil. V skladu z zakoni v Črni gori dokazni material hranijo do izreka dokončne sodbe, nato pa naj bi ga uničili.

Klemen Kadivec
Novice Kavaški klan: obtoženi Klemen Kadivec postavljal vprašanja glavnemu skesancu
Miloš Vučević
Novice Srbski obrambni minister svari sosedi
Sojenje Kavaškemu klanu
Novice Trije člani kavaškega klana na prostost po plačilu petih tisočakov varščine
Klemen Kadivec, pravosodje
Novice Kavaški klan: Skesanec natančno pojasnil, kaj so počeli
Ne spreglejte