Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
13. 9. 2023,
8.45

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

Natisni članek

Ukrajina Evropska unija Ursula von der Leyen

Sreda, 13. 9. 2023, 8.45

7 mesecev, 3 tedne

Ganljiv trenutek v Evropskem parlamentu #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je imela v Evropskem parlamentu še zadnjič v tem mandatu govor o stanju v EU. Med drugim je spomnila na katastrofalne poplave, ki so avgusta prizadele Slovenijo, napovedala  preiskavo glede kitajskih subvencij za električna vozila in izpostavila, da so države EU blizu dogovora o migracijskem paktu. Na seji so se poklonili tudi ukrajinski materi, ki se je pred rusko agresijo s sinom umaknila na Češko, nato pa se vrnila v rodno državo, da bi dokumentirala ruske zločine, a je umrla v raketnem napadu okupatorskih sil.

"V Evropski uniji smo se z zelenim dogovorom odzvali na klic zgodovine. Letošnje poletje je bilo bridek opomnik, zakaj je bil ta potreben. Ekstremno vreme je povzročilo kaos v Grčiji, Španiji, Bolgariji in Sloveniji. Ko stopamo v naslednjo fazo izvajanja zelenega dogovora, zagotavljamo, da bomo hkrati še naprej podpirali evropsko industrijo," je dejala Ursula von der Leyen.

"Evropa bo naredila vse, da ohrani svojo konkurenčno prednost," je povedala in dodala, da bo nekdanjega predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija pooblastila za pripravo poročila o prihodnosti evropske konkurenčnosti.

V zvezi s podporo evropski industriji je zagotovila, da bo EU okrepila boj proti nepoštenim gospodarskim praksam Kitajske, ki na evropski trg pošilja izdelke, proizvedene po nizkih standardih in s pomočjo obilnih subvencij kitajske države. Poudarila je, da bo EU sprožila preiskavo glede kitajskih subvencij za električna vozila.

Žalostna zgodba Ukrajinke, ki je umrla v ruskem napadu

Glede ruske agresije na Ukrajino je povedala zgodbo Ukrajinke, ki se je z otrokom napotila na varno na Češko. Ko je na meji dobila žig v potni list, je zajokala. Ker sin tega ni razumel, mu je pojasnila, da joče, ker je doma, saj je začutila, da je Evropa njen dom. Kasneje se je v Ukrajino vrnila, da bi dokumentirala ruske zločine, a je med večerjo s prijatelji umrla v ruskem raketnem napadu. Z njo je bil takrat tudi prijatelj iz Kolumbije, ki je napad preživel in se je danes udeležil seje v Bruslju.

Njeno zgodbo so v celoti poglejte tukaj:

Dodala je, da so ukrajinski begunci v Evropi še naprej dobrodošli.

Kako bodo uredili migracije

Na področju migracij je zatrdila, da potrebujemo novo zakonodajo, v okviru katere bodo okrepili pregon tihotapcev. Dejala je, da so države EU blizu dogovora o paktu o azilu in migracijah, v katerem naj bi uresničili pravo ravnovesje med varovanjem meja in zaščito oseb. Napovedala je tudi nove sporazume z državami, kot je Tunizija.

Želi uveljavitev načela "ne pomeni ne"

Pri pravicah žensk je izpostavila uveljavitev enakega plačila za enako delo ne glede na spol in uveljavitev spolnih kvot v upravnih odborih družb. Hkrati je napovedala še bolj okrepljen bolj proti nasilju nad ženskami in uveljavitev načela "ne pomeni ne" v zvezi s spolnim nasiljem.

Lažje poslovanje za mala in srednja podjetja

Poudarila je, da mora biti vsa Evropa, predvsem mala in srednja podjetja, deležna olajšanega poslovanja, saj trenutno zaradi zapletenih in dolgotrajnih postopkov zamujajo priložnosti za rast. Napovedala je imenovanje posebnega odposlanca, ki bo zadolžen za to področje.

Michele Alliot-Marie
Novice Afera fiktivne zaposlitve: bo nekdanja evroposlanka morala vrniti 600 tisoč evrov?

Poleg vseh koristi interneta je opozorila na širjenje dezinformacij, škodljivih vsebin in tveganje za varnost osebnih podatkov. EU je po njenih besedah tukaj storila veliko, saj je s sprejetjem posebnega akta postala vodilna na svetu pri varovanju človekovih pravic na spletu.

Umetna inteligenca grožnja človeštvu?

Kot je dejala, so jo znanstveniki opozorili tudi na nevarnosti umetne inteligence, ki nam bo močno olajšala življenje na številnih področjih, a bi poleg pandemije in jedrske vojne lahko predstavljala glavno grožnjo človeštvu.

Pred evropskimi volitvami, ki bodo junija prihodnje leto, bodo danes glasovali tudi o predlogu sestave Evropskega parlamenta v prihodnjem mandatu. Po predlogu Evropskega sveta naj bi imel parlament v naslednjem petletnem mandatu 2024–2029 dodatnih 15 poslancev. Slovenija, ki ima zdaj osem evropskih poslancev, pa bi po volitvah v 720-članskem parlamentu dobila deveti poslanski sedež.
Obnovljivi viri energije, sončna elektrarna, vetrna elektrarna, vetrnice, sončne celice
Novice Evroposlanci sprejeli zakon za povečanje uporabe energije iz obnovljivih virov
Robert Golob Luksemburg
Novice Golob: Vse države, ki se želijo pridružiti Evropski uniji, je treba obravnavati enako
Ne spreglejte