Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2019,
8.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,52

18

Natisni članek

Margrethe Vestager Frans Timmermans Manfred Weber Marjan Šarec

Nedelja, 30. 6. 2019, 8.00

4 leta, 9 mesecev

Šarec in kolegi izbirajo: bo komisijo vodil socialdemokrat Timmermans?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,52

18

Frans Timmermans | V bitki za vodenje Evropske komisije se kot najresnejši kandidat omenja Nizozemec Frans Timmermans iz vrst socialistov. | Foto Reuters

V bitki za vodenje Evropske komisije se kot najresnejši kandidat omenja Nizozemec Frans Timmermans iz vrst socialistov.

Foto: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk naj bi za predsednika Evropske komisije predlagal socialdemokrata, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) naj bi dobila položaja predsednika Evropskega parlamenta in visoki zunanjepolitični položaj, liberalci pa položaj predsednika Evropskega sveta, pravijo v Evropskem parlamentu. Najverjetnejši kandidat za novega predsednika komisije je za zdaj Nizozemec Frans Timmermans iz vrst socialistov.

Zasedanje voditeljev držav članic EU, na katerem naj bi se dogovorili o svežnju imenovanj na vodilne položaje v Uniji, se je po posvetovanjih začel z zamudo, dolgo tri ure in pol. To kaže na to, da bodo pogajanja težka in da bo noč dolga. Voditelji naj bi nocoj odločili o predsednikih Evropske komisije in Evropskega sveta ter visokem zunanjepolitičnem položaju.

Del kadrovskega rebusa je tudi položaj predsednika Evropskega parlamenta, a o tem neposredno odločajo evropski poslanci, ki naj bi to storili v sredo. Dozdajšnji predsednik parlamenta Antonio Tajani je danes že poudaril, da bo Evropski parlament svojega predsednika izvolil neodvisno od današnjega izida vrha EU.

Pred vrhom so se v javnosti pojavile neuradne informacije, da naj bi bil kandidat za predsednika komisije socialist Frans Timmermans, predsedniški položaj v parlamentu in visoki zunanjepolitični položaj naj bi pripadla konservativcem, položaj predsednika Evropskega sveta pa liberalcem. Tako naj bi se bila ob robu vrha skupine G20 v Osaki dogovorila nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Angela Merkel
Novice Merklova se je spet borila s tresavico #video

Timmermans na vrh komisije, Weber pa na čelo parlamenta?

Merklova je v soboto dejala, da bosta tako vodilni kandidat konservativcev Manfred Weber kot tudi vodilni kandidat socialistov Timmermans del rešitve kadrovskega rebusa. Webru naj bi se po zadnjem scenariju obetal položaj predsednika Evropskega parlamenta. Imenovanju Timmermansa na čelo komisije sicer nasprotujeta Italija in Višegrajska četverica.

Vrha se bo udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec, ki za predsednico komisije podpira Margrethe Vestager. Ob prihodu na vrh je Šarec sicer dejal, da Timmermans ni slab kandidat za vodenje komisije. | Foto: STA , Vrha se bo udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec, ki za predsednico komisije podpira Margrethe Vestager. Ob prihodu na vrh je Šarec sicer dejal, da Timmermans ni slab kandidat za vodenje komisije. Foto: STA ,

Ob prihodu na današnji vrh je Merklova napovedala težka pogajanja o vodilnih položajih, zlasti o novem predsedniku Evropske komisije, ter posvarila pred institucionalnim sporom med Evropskim svetom in Evropskim parlamentom. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk po njenih besedah nocoj ne bo imel lahke naloge.

Francoski predsednik Macron je ob prihodu na vrh dejal, da naj bi voditelji držav članic EU danes odločili o predsednikih Evropske komisije in Evropskega sveta ter o visokem zunanjepolitičnem položaju, o predsedniku Evropske centralne banke pa bodo po njegovih besedah odločali nekoliko pozneje. Dodal je, da morata dva od štirih ključnih položajev zasesti ženski.

G20 na Japonskem
Novice Članice G20 z izjemo ZDA potrdile zavezanost pariškemu podnebnemu sporazumu

Trije kandidati, a nihče nima večine

Predsednika komisije s kvalificirano večino predlagajo voditelji članic Unije, z absolutno večino pa ga potrdi Evropski parlament. Za ta položaj se potegujeta Weber kot vodilni kandidat relativne zmagovalke volitev, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), in Timmermans kot vodilni kandidat drugouvrščenih socialdemokratov.

V igri za predsednico Evropske komisije je tudi članica liberalne volilne ekipe, Danka Margrethe Vestager. Ali bo koncept vodilnih kandidatov, po katerem naj bi predsednik komisije postal eden od vodilnih kandidatov glavnih evropskih strank za volitve, dejansko preživel, še ni jasno. Pred nekaj tedni je kazalo, da nihče od omenjene trojice nima potrebne večine.

Kandidatka liberalcev za vodenje Evropske komisije je Danka Margrethe Vestager. | Foto: STA , Kandidatka liberalcev za vodenje Evropske komisije je Danka Margrethe Vestager. Foto: STA ,

Spomnimo, da je Vestagerjeva tudi favoritinja slovenskega premierja Marjana Šarca, ki se v javnih nastopih zavzema za čimprejšnji dogovor o celotnem svežnju imenovanj. Šarec je ob prihodu na vrh dejal, da predlog o razdelitvi vodilnih položajev, ki kroži v javnosti, ni slab. Glede Timmermansa je dejal, da ta zagotovo ni slab kandidat. "Za moje pojme to ni slab predlog. Tudi če bi se tako zgodilo, je to kar dober predlog," je dejal Šarec.

Margrethe Vestager
Novice Kjer se prepirata dva, Šarčeva favoritinja dobiček ima?

Politična kombinatorika: lahko vodilni položaj zasede Timmermans?

Angela Merkel je do zdaj zagovarjala imenovanja Manfreda Webra na čelo Evropske komisije. | Foto: Reuters Angela Merkel je do zdaj zagovarjala imenovanja Manfreda Webra na čelo Evropske komisije. Foto: Reuters Ugibanj o imenih je sicer ogromno. Hrvaški premier Andrej Plenković je ob prihodu na srečanje in po posvetovanjih na ravni EPP dejal, da Timmermans nima podpore voditeljev in predsedstva konservativne družine za položaj predsednika Evropske komisije. To je potrdil tudi irski premier Leo Varadkar, ki je poudaril, da ni nujno, da bo kompromis o svežnju imenovanj mogoče doseči že nocoj.

Če bi se Merklova res odločila, da namesto Webra za predsednika komisije podpre Timmermansa, bi bilo to veliko presenečenje. Ob tem se postavlja tudi vprašanje, kaj bi nemška kanclerka zahtevala v zameno.

Financial Times je sicer že poročal, da bo Timmermans postal predsednik Evropske komisije, Weber pa predsednik Evropskega parlamenta. S tem ko bi komisijo prevzel Nizozemec, parlament pa Nemec, naj bi Francozi dobili položaj guvernerja Evropske centralne banke (ECB).

Jean Claude Juncker
Novice Arbitraža: Evropska komisija se bo na vprašanja sodišča odzvala pisno

 

Ne spreglejte