SiolNET. Novice Svet
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Članice G20 z izjemo ZDA potrdile zavezanost pariškemu podnebnemu sporazumu

0,22

termometer

G20 na Japonskem | ZDA so na vrhu G20 v japonski Osaki spet poudarile, da bodo izstopile iz pariškega podnebnega dogovora. | Foto: Reuters
ZDA so na vrhu G20 v japonski Osaki spet poudarile, da bodo izstopile iz pariškega podnebnega dogovora. Foto: Reuters

Članice skupine gospodarsko najpomembnejših držav G20 so v sklepni izjavi vrha brez ZDA spet potrdile zavezanost k uresničitvi celotnega pariškega podnebnega sporazuma. Voditelji medtem niso neposredno obsodili protekcionizma.

19 članic skupine brez ZDA je potrdilo, da bodo v celoti uresničile pariški podnebni sporazum. Ta države zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

Donald Trump in Kim Džong Un Novice Trump bi se srečal s Kim Jong-unom

Macron: Morali bi iti še veliko dlje

Že na zadnjih dveh srečanjih skupine G20 v Hamburgu in Buenos Airesu so članice brez ZDA v sklepni izjavi potrdile, da je sporazum iz leta 2015 nepovrnljiv. ZDA so takrat dodale zgolj to, da bodo izstopile iz dogovora. Podobno je bilo tudi tokrat.

Japonska je sicer upala, da bodo našli skupno formulacijo, a so EU in njene članice vztrajale pri visokih ciljih, ZDA pa so poskušale na svojo stran pridobiti še druge države. Brazilijo, Savdsko Arabijo in Turčijo naj bi Američani prepričevali k temu, da bi nekoliko spremenili besedilo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel na vrhu G20 v Osaki naj Japonskem. | Foto: Reuters Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel na vrhu G20 v Osaki naj Japonskem. Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob tem dejal, da bi morali iti v boju proti podnebnim spremembam še veliko dlje. "Izognili smo se temu, da bi šli nazaj, a morali bi iti še veliko dlje," je poudaril. Francija je skupaj s Kitajsko in Združenimi narodi sprejela tudi posebno izjavo glede podnebnih ukrepov. Kitajski zunanji minister Wang Yi je ob tem izpostavil, da morajo države okrepiti svoje aktivnosti. "Vse države morajo ostati odločne in uresničiti zaveze iz pariškega sporazuma," je dodal.

Honor, Huawei Novice Ameriška podjetja lahko še naprej poslujejo s Huaweijem

Voditelji priznali, da so se trgovinske in geopolitične napetosti v svetu okrepile

Profesorica mednarodnega prava na tokijski univerzi Yukari Takamura je ocenila, da je ta izid glede na sedanje razmere, sploh kar se tiče ZDA, najboljši mogoč. "Vendar pa glede na vse večjo zaskrbljenost zaradi vpliva podnebja in tveganja to ni idealen dogovor," je dejala. Razlike se sicer verjetno ne bodo še kmalu zgladile, soglasje pa bi lahko še težje dosegli na vrhu G20 prihodnje leto, ki ga bodo gostile ZDA.

Kitajski predsednik Ši Džinping in ameriški predsednik Donald Trump sta se dogovorila za nadaljevanje trgovinskih pogajanj, ZDA pa medtem ne bodo uvedle novih carin na kitajsko blago. | Foto: Reuters Kitajski predsednik Ši Džinping in ameriški predsednik Donald Trump sta se dogovorila za nadaljevanje trgovinskih pogajanj, ZDA pa medtem ne bodo uvedle novih carin na kitajsko blago. Foto: Reuters

Voditelji vseh držav so medtem v sklepni izjavi priznali, da so se trgovinske in geopolitične napetosti v svetu okrepile. "Še naprej bomo naslavljali ta tveganja in ostali v pripravljenosti na nadaljnje ukrepanje," so zapisali. "Voditelji G20 so se strinjali, da ohranijo močno globalno gospodarsko rast," je ob tem poudaril gostitelj in japonski premier Šinzo Abe. "G20 se je strinjal glede temeljnih načel sistema svobodne trgovine, ki mora zagotoviti svobodno, pravično in nediskriminatorno trgovino," je dejal Abe.

Vladimir Putin in Donald Trump Novice Trump pozval Putina: Ne vmešavajte se v volitve

Trump in Ši za nadaljevanje trgovinskih pogajanj

Voditelji G20 ob tem sicer niso izrazili potrebe, da se je treba upreti protekcionizmu. Dvodnevni vrh skupine v japonski Osaki so sicer zaznamovali predvsem trgovinski odnosi med ZDA in Kitajsko. Kitajski predsednik Ši Džinping in ameriški predsednik Donald Trump sta se na današnjem srečanju dogovorila za nadaljevanje trgovinskih pogajanj, ZDA pa medtem ne bodo uvedle novih carin na kitajsko blago.

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je potezo predsednikov pozdravila, a je ob tem opozorila, da že do zdaj uvedene carine med državama omejujejo globalno gospodarstvo, nerešena vprašanja pa prinašajo negotovost glede prihodnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin