SiolNET. Novice Svet
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump pozval Putina: Ne vmešavajte se v volitve

0,40

termometer

Vladimir Putin in Donald Trump
Ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Donald Trump med srečanjem v Osaki. Foto: Reuters

V Osaki na Japonskem se je s pozdravnim nagovorom japonskega premierja Šinza Abeja tudi uradno začel dvodnevni vrh skupine gospodarsko najpomembnejših držav G20. Ob robu vrha poteka tudi srečanje med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Ameriški predsednik Donald Trump je ob prihodu na pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom napovedal, da bosta z ruskim predsednikom razpravljala o trgovini, razorožitvi in protekcionizmu. Srečal se je tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel in jo označil za svojo dobro prijateljico. "Ona je fantastična oseba, fantastična ženska in vesel sem, da je moja prijateljica," je dejal.

Angela Merkel Novice Merklova se je spet borila s tresavico #video

Trump ruskega predsednika pozval, naj se ne vmešava v ameriške volitve

Po napovedih se bosta Trump in Putin posvetila predvsem iranski krizi, potem ko se odnosi med Washingtonom in Teheranom vse bolj zaostrujejo in nevarno bližajo spopadu. Putin je prepričan, da je srečanje s Trumpom dobra priložnost za nadaljevanje dialoga po lanskem vrhu v Helsinkih, kjer sta se voditelja nazadnje sestala. To je tudi njun prvi sestanek, potem ko je Trump decembra lani odpovedal pogovore ob robu srečanja G20 v Argentini. Od takrat sta predsednika enkrat govorila po telefonu, in sicer maja letos.

Putin je prepričan, da je srečanje s Trumpom dobra priložnost za nadaljevanje dialoga po lanskem vrhu v Helsinkih, kjer sta se voditelja nazadnje sestala. Putin je prepričan, da je srečanje s Trumpom dobra priložnost za nadaljevanje dialoga po lanskem vrhu v Helsinkih, kjer sta se voditelja nazadnje sestala. Foto: Reuters

Trump je Putina pred novinarji pozval, naj se ne vmešava v ameriške predsedniške volitve, ki bodo prihodnje leto. "Ne vmešavajte se v volitve," je dejal z nasmeškom na obrazu, nato pa se je obrnil k Putinu s pripombo, ki je ni bilo mogoče slišati. "Imamo zelo dobre odnose," je dejal Trump in dodal, da s Putinom ne bosta razpravljala o ruskem zasegu ukrajinskih vojaških ladij v Kerški ožini.

V ospredju srečanja voditeljev G20 je tudi vprašanje, ali bosta Trump in kitajski predsednik Ši Džinping dosegla kakšen dogovor glede medsebojne trgovine. Trump je dejal, da pričakuje produktivne pogovore s kitajskim kolegom: "Mislim, da bo produktivno. To bo zelo razburljiv dan." Trump in Ši se bosta predvidoma srečala v soboto.

Vladimir Putin Novice Putin zaradi aretacije novinarja odpustil dva višja policista

Putin meni, da je liberalizem zastarel

Putin je sicer pred začetkom vrha v pogovoru za Financial Times med drugim izjavil, da je liberalizem zastarel. Po njegovem mnenju je ideologija, na kateri temeljijo zahodne demokracije, preživela svoj namen. Ob tem je pozdravil vzpon populizma v Evropi in ZDA ter dejal, da ideje, kot je multikulturalizem, niso več sprejemljive.

"Liberalci ne morejo nikomur ničesar narekovati, kar poskušajo početi zadnja desetletja," je dejal Putin, ki Rusijo vodi že skoraj dve desetletji. Liberalizem je po njegovem mnenju v nasprotju z interesi velike večine prebivalstva. Kritičen je bil do Merklove, ki je dovolila prihod milijona beguncev v Nemčijo, kar je označil za veliko napako.

Ideologija, na kateri temeljijo zahodne demokracije, je preživela svoj namen, meni ruski predsednik Vladimir Putin. Ideologija, na kateri temeljijo zahodne demokracije, je preživela svoj namen, meni ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters

"Ta liberalna ideja predpostavlja, da ni treba narediti nič. Migranti lahko nekaznovano ubijajo, ropajo in posiljujejo, ker je treba njihove pravice, ki jih imajo kot migranti, zaščititi," je izjavil ruski predsednik. Putin je še dejal, da Rusija nima težav z osebami LGBT, vendar je poudaril, da nekatere zadeve za Rusijo niso sprejemljive.

"Zdaj trdijo, da imajo otroci lahko pet ali šest spolnih vlog. Naj bodo vsi srečni, s tem nimamo nikakršnih težav. Vendar to ne sme zasenčiti kulture, tradicije in tradicionalnih družinskih vrednot milijonov ljudi, ki sestavljajo jedro prebivalstva," je pojasnil Putin. Ruski predsednik je Trumpa ob tem označil za nadarjeno osebo, ki se zna povezati z volivci, na drugi strani pa je dejal, da je ameriški unilateralizem delno kriv za trgovinsko vojno med Kitajsko in ZDA ter za napetosti z Iranom.

Tusk: Zame so zastareli avtoritarnost, kulti osebnosti in vladavina oligarhov

Na Putinove izjave se je že odzval predsednik Evropskega sveta Donald Tusk."Kdorkoli trdi, da je liberalna demokracija zastarela, trdi tudi, da so svoboščine zastarele, da je vladavina prava zastarela in da so človekove pravice zastarele," je Tusk izjavil ob robu vrha G20 v Osaki. "Zame se resnično zastareli avtoritarnost, kulti osebnosti in vladavina oligarhov, čeprav so morda kdaj videti učinkoviti," je še dodal predsednik Evropskega sveta.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • slomevzha1 / 29.06.2019. ob 12:09 0 0

    Liberalna demokracija sama po sebi sploh ni slaba ideja, toda ko se v njenem vrhu najdejo osebe, kot so Tusk, Juncker in podobni, postane le neka žalostna, skorumpirana, neučinkovita birokracija, ki propagira ene vrednote, uveljavlja pa njihovo nasprotje. Po drugi strani pa je oligarhija pod vodstvom sposobnega človeka, kot je npr. Putin, bistveno bolj učinkovita. Tusk svojo nesposobnost zakriva za človekovimi pravicami, toda za te vrednote sam ni čisto nič prispeval.

    0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin