Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2019,
9.22

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Natisni članek

Španija volitve parlament

Ponedeljek, 29. 4. 2019, 9.22

4 leta, 11 mesecev

Sanchez: V skladu z idejami levice bomo roko ponudili vsem političnim silam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Pablo Sanchez | Sanchez je navedel tri cilje prihodnje vlade: povečanje socialne enakosti, krepitev sobivanja, da bi končali spor o Kataloniji, in oživitev demokracije, ki bi opravila s korupcijo. | Foto Reuters

Sanchez je navedel tri cilje prihodnje vlade: povečanje socialne enakosti, krepitev sobivanja, da bi končali spor o Kataloniji, in oživitev demokracije, ki bi opravila s korupcijo.

Foto: Reuters

Španski premier Pedro Sanchez je po zmagi svojih socialistov na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah napovedal iskanje podpore za oblikovanje španske vlade. "Prihodnost je zmagala, preteklost izgubila," je poudaril pred več sto privrženci, ki so se v nedeljo zvečer zbrali pred sedežem stranke v Madridu.

volitve v Španiji
Novice V Španiji beležijo izredno visoko udeležbo na predčasnih volitvah, po neuradnih rezultatih slavijo socialisti

Španci so po njegovih besedah Evropi in svetu poslali jasno sporočilo, da je reakcionarje, avtoritarnost in nazadovanje mogoče premagati. S tem je Sanchez namignil na španske desne stranke, ki so na volitvah dobile manjšo podporo, kot so napovedovale ankete.

Volilna udeležba je bila 75,75-odstotna

Po vseh preštetih glasovnicah so socialisti v nedeljo prejeli skoraj 29 odstotkov glasov, kar zadostuje za 123 poslanskih mandatov v 350-članskem spodnjem domu parlamenta. Na drugem mestu je pristala konservativna Ljudska stranka (PP), ki je utrpela zgodovinski poraz in bo imela 66 sedežev, 71 manj kot po prejšnjih volitvah leta 2016.

Sledita liberalni Ciudadanos s 57 sedeži in skrajno levi Podemos z 42 poslanskimi mandati. V spodnji dom španskega parlamenta pa se je prvič po padcu Francove diktature leta 1975 uvrstila tudi skrajno desna stranka - stranka Vox, ki bo imela 24 poslancev. Poslanske sedeže je osvojilo še osem manjših, večinoma regionalnih strank.

Španski premier Pedro Sanchez. | Foto: Reuters Španski premier Pedro Sanchez. Foto: Reuters

Sanchez je po prvi zmagi španskih socialistov po letu 2008 sporočil, da bo pri preostalih strankah iskal podporo za oblikovanje vlade. "V skladu z idejami levice in našimi naprednimi stališči bomo ponudili roko vsem političnim silam," je dejal.

Ob tem je navedel tri cilje prihodnje vlade: povečanje socialne enakosti, krepitev sobivanja, da bi končali spor o Kataloniji, ter oživitev demokracije, ki bi opravila s korupcijo.

Težave pri sestavi leve vlade

Pričakovati je mogoče, da se bo Sanchez o oblikovanju vlade pogovarjal s skrajno levo stranko Podemos. Njen vodja Pablo Iglesias je že izrazil pripravljenost za oblikovanje leve vlade. A stranki skupaj nimata dovolj sedežev za večino v parlamentu. Imata jih 165, potrebovali pa bi jih 176.

Za podporo bi lahko zaprosili Katalonsko republikansko levico (ERC), ki je osvojila 15 sedežev, a je doslej kot pogoj za sodelovanje v vladi postavljala referendum o neodvisnosti Katalonije. Stranka je danes poleg referenduma postavila še nekaj pogojev za sodelovanje s Sanchezem.

Kot je za Radio Catalunya danes pojasnil poslanec ERC v spodnjem domu parlamenta Gabriel Rufian, stranka zahteva tudi dialog, v katerem bi sodelovale vse sile, ter zakonodajo, s katero bi razveljavili proces proti borcem za neodvisnost Katalonije.

Pedro Sanchez | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po objavi prvih izidov so nekateri omenjali možnost, da bi socialisti sestavili vlado z desnosredinsko liberalno stranko Ciudadanos, saj imata glede na delne izide 180 poslancev. A vidnejša članica stranke Ines Arrimadas je danes za radio Onda Cero dejala, da njena stranka ne more v zavezništvo s Sanchezem, ki ga je označila za "nevarnost za javnost in nekoga, ki bi naredil vse, da ostane na oblasti". Ciudadanos je sicer že pred volitvami zavračal sodelovanje s socialisti.

Desne stranke PP, Ciudadanos in Vox bi medtem težko sestavile koalicijo, ki se je pred volitvami omenjala kot ena od možnosti. Skupaj imajo namreč le 147 sedežev v spodnjem domu parlamenta.

Socialisti so slavili tudi na volitvah v 266-članski senat. Od 208 sedežev, za katere so se potegovali na volitvah, jih je vladajoča stranka osvojila 121. Na volitvah leta 2016 so socialisti dobili 43 sedežev v senatu. Ljudska stranka pa je tudi v zgornjem domu utrpela boleč požar: na prejšnjih volitvah je dobila 130 senatorjev od 208, v nedeljo pa 56.

Operacija Atalanta
Novice Španija zaradi brexita prevzela vodenje operacije EU proti piratom
Ne spreglejte