Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2019,
16.04

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Španija volitve

Nedelja, 28. 4. 2019, 16.04

4 leta, 12 mesecev

V Španiji beležijo izredno visoko udeležbo na predčasnih volitvah, po neuradnih rezultatih slavijo socialisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
volitve v Španiji | Na predčasnih parlamentarnih volitvah beležijo izredno visoko udeležbo, do 18. ure je glasovalo več kot 60 odstotkov volivcev in volivk. | Foto Reuters

Na predčasnih parlamentarnih volitvah beležijo izredno visoko udeležbo, do 18. ure je glasovalo več kot 60 odstotkov volivcev in volivk.

Foto: Reuters

Volilna udeležba na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki danes potekajo v Španiji, je izredno visoka. Do 18. ure je glas oddalo skoraj 61 odstotkov volilnih upravičencev, kar je okoli 9,5 odstotne točke več od udeležbe do te ure na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2016, je sporočila volilna komisija v Madridu. Po prvih projekcijah volitev slavijo socialisti, v parlament pa naj bi se uvrstila tudi skrajno desna stranka Vox.

Do 18. ure je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa glasovalo 60,72 odstotka španskih volilnih upravičencev.

Izredno visoka udeležba se je nakazovala že dopoldan. Do 14. ure je glas oddalo 41,5 odstotka volivcev. To je bila najvišja udeležba do 14. ure po letu 1993 in druga najvišja v obdobju demokracije po padcu Francove diktature leta 1975.

Prve projekcije: slavijo vladajoči socialisti, v parlament gre tudi skrajno desna stranka

Na današnjih predčasnih volitvah v Španiji glede na prve projekcije slavijo vladajoči socialisti, ki so osvojili 28,1 odstotka glasov oziroma med 116 in 121 sedežev v parlamentu. Sledi Ljudska stranka s 17,8 odstotka, kar pomeni med 69 in 73 poslancev.

V parlament pa se je glede na izide vzporednih volitev, ki jih je objavila španska javna radiotelevizija RTVE, uvrstila tudi skrajno desna stranka Vox. Prejela naj bi 12,1 odstotka glasov oziroma med 36 in 38 sedežev v parlamentu in gre za prvo skrajno desno stranko, ki je po padcu Francove diktature leta 1975, postala del španskega parlamenta.

Pred njo se je na tretje mesto po številu sedežev uvrstila liberalna stranka Ciudadanos, ki je osvojila med 48 in 49 poslanskih mandatov oziroma 14,4 odstotka glasov. Na četrtem mestu pa jeskrajno leva stranka Podemos, ki je osvojila med 42 in 45 mandatov, čeprav jo je podprlo 16,1 odstotka volivcev.

Voditelji vseh petih najmočnejših strank v Španiji so ob tem, ko so danes oddali svoj glas, večinoma pozvali k udeležbi na volitvah. To je storil tudi predsednik konservativne Ljudske stranke (PP) Pablo Casado, ki je sodržavljane pozval, naj "glasujejo z glavo". Poudaril je, da si želi predvsem, da bi rezultati volitev omogočili oblikovanje stabilne vlade.

Premier in vodja socialistov Pedro Sanchez, ki je prav tako glasoval v Madridu, je izrazil upanje, da bo izid volitev omogočil oblikovanje večine v parlamentu, na podlagi katere bo vzpostavljena stabilna vlada, ki bo gledala v prihodnost ter dosegla napredek na področjih socialne pravičnosti in narodne enotnosti.

Volitev so se udeležili tudi že vodja skrajno levega Podemosa Pablo Iglesias, predsednik liberalne stranke Ciudadanos Albert Rivera in vodja skrajno desne stranke Vox Santiago Abascal. Vox bi se lahko v parlament prebila kot prva skrajno desna stranka po padcu Francove diktature.
 

Na volišča je med 9. in 14. uro prišlo 41,5 odstotka volilnih upravičencev, kar je 4,6 odstotne točke več kot na volitvah pred tremi leti. To je najvišja udeležba do 14. ure po letu 1993 in druga najvišja v obdobju demokracije po padcu Francove diktature leta 1975. | Foto: Reuters Na volišča je med 9. in 14. uro prišlo 41,5 odstotka volilnih upravičencev, kar je 4,6 odstotne točke več kot na volitvah pred tremi leti. To je najvišja udeležba do 14. ure po letu 1993 in druga najvišja v obdobju demokracije po padcu Francove diktature leta 1975. Foto: Reuters

Podaljšanje glasovanja na nekaterih voliščih

Z nekaj volišč medtem poročajo o težavah, zaradi česar so jih odprli z zamudo in bodo glasovanje tudi podaljšali. Na enem od volišč v Valencii, kjer danes potekajo tudi regionalne volitve, bodo tako lahko volivci glas oddali do 20.45.

Na večini volišč bo lahko okoli 37 milijonov volilnih upravičencev glasovalo do 20. ure. Na Kanarskih otokih se bodo zaradi časovne razlike volišča zaprla ob 21. uri po srednjeevropskem času.

Španci danes poleg 350 poslancev spodnjega doma parlamenta sicer izbirajo še 208 od 266 članov zgornjega doma. Za varnost skrbi 92 tisoč policistov.

Preberite še:

Operacija Atalanta
Novice Španija zaradi brexita prevzela vodenje operacije EU proti piratom
Ne spreglejte