SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S parado v Pragi obeležili 100. obletnico nastanka Češkoslovaške

0,08

termometer

parada v Pragi
Foto: Reuters

V češki prestolnici so danes z veliko vojaško parado obeležili 100. obletnico nastanka Češkoslovaške. Dogodka so se udeležili številni tuji gostje in najvišji predstavniki obeh držav, ki sta izšli iz Češkoslovaške, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na največji vojaški paradi v češki postkomunistični zgodovini je sodelovalo več kot 4000 pripadnikov češke vojske in enot iz njenih zaveznic v zvezi Nato.

Dogodek na Evropski ulici sta si med drugim ogledala predsednik in premier Češke, Miloš Zeman in Andrej Babiš, ter slovaški premier Peter Pellgrini, pa tudi ameriški obrambni minister James Mattis.

Že v soboto je v Pragi potekala slovesnost ob obletnici, ki se je je udeležil tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar. Sprejel ga je tudi novi češki minister za zunanje zadeve Tomaš Petriček, beseda pa je med drugim tekla o pomenu vladavine prava in multilateralizma.

V češki prestolnici so danes z veliko vojaško parado obeležili 100. obletnico nastanka Češkoslovaške. Dogodka so se udeležili številni tuji gostje in najvišji predstavniki obeh držav, ki sta izšli iz Češkoslovaške, poročajo tuje tiskovne agencije. V češki prestolnici so danes z veliko vojaško parado obeležili 100. obletnico nastanka Češkoslovaške. Dogodka so se udeležili številni tuji gostje in najvišji predstavniki obeh držav, ki sta izšli iz Češkoslovaške, poročajo tuje tiskovne agencije. Foto: Reuters

Od Češkoslovaške do Češke in Slovaške

Z razpadom avstro-ogrske monarhije ob koncu prve svetovne vojne so pred sto leti, 28. oktobra 1918, razglasili nastanek nove države, Češkoslovaške, ki je sicer leta 1993 na miren način razpadla na Češko in Slovaško.

Zasluge za nastanek Češkoslovaške ima filozof in prvi češki predsednik Tomas Garrigue Masaryk, ki je že maja 1918 s pittsburškim sporazumom češke in slovaške emigrante v ZDA pridobil na svojo stran z idejo o skupni državi. Kasneje je Masaryku uspelo v to prepričati tudi takratnega predsednika ZDA Woodrowa Wilsona.

Dejstvo, da se Masarykova obljuba o veliki meri samostojnosti za Slovake ni izpolnila, je pri Slovakih privedlo do velikega razočaranja. Na Slovaškem tako Češkoslovaško še danes dojemajo predvsem kot češko in v manjši meri kot skupno državo ter komajda obeležujejo tudi stoto obletnice ustanovitve Češkoslovaške.

Preberite še: 

Tomi Šmuc 23 Sportal Podjetnik, ki ga pozna vsak ljubljanski bankir: Če kdo to bere, vam povem, da to ni pravi način Zala Pezdir Novice Zala iz Švedske: Kdor se pritožuje zaradi hladnih Švedov, naj pride na zaključek naših produkcij Cerkev Antarktika Digisvet V to odmaknjeno cerkev so pred dnevi zaprli zločinca najredkejše vrste

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin