Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
27. 6. 2020,
17.51

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

42

Natisni članek

plaža Koronavirus Hrvaška

Sobota, 27. 6. 2020, 17.51

3 leta, 10 mesecev

Iz Hrvaške iz prve roke: Tudi ko si na plaži, težko pozabiš na koronavirus

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

42

Počitnikovanje na Hrvaškem je zaradi visokega dvomestnega števila okužb z novim koronavirusom, ki jih v zadnjem tednu vsak dan potrdijo hrvaške oblasti, med Slovenci trenutno ena najbolj vročih tem. Bralec, ki se je pravkar vrnil iz Dalmacije, priznava, da med dopustovanjem na Hrvaškem na epidemijo covid-19 težko pozabiš, saj so opomniki prisotni tako rekoč na vsakem koraku. 

Novice Okuženi s koronavirusom tudi na otoku Krku

"Prva stvar, ki jo opaziš, je malo turistov," je za Siol.net povedal bralec, ki ni želel biti imenovan, dopust pa je preživljal v kraju Baška Voda na Makarski rivieri v Dalmaciji.

"Držanje varne razdalje do drugih kopalcev in obiskovalcev plaže ni bilo težko, saj je bilo na razmeroma dolgi plaži večino časa največ nekaj deset ljudi, kopalo pa se jih je izredno malo," je pojasnil bralec. 

Slikovita plaža v Baški Vodi sredi dneva tako rekoč sameva.  |  Foto: Bralec | Foto: Slikovita plaža v Baški Vodi sredi dneva tako rekoč sameva. | Foto: Bralec

Dodal je, da so bile podobno kot plaže prazne tudi promenade in ulice letoviškega kraja.

"Res je, da turistična sezona še ni na vrhuncu, toda za zadnji teden v juniju je bilo zunaj zelo malo ljudi. Precej gostinskih lokalov in trgovin (še) ni odprtih, mnoge stojnice s spominki pa samevajo."

Prazne stojnice s spominki ob glavni obmorski promenadi v Baški Vodi. | Foto: Prazne stojnice s spominki ob glavni obmorski promenadi v Baški Vodi.

"Čeprav si na morju, ne moreš pozabiti na koronavirus"

Bralec je dopust preživel v enem od hotelov v Baški Vodi. "Nemogoče je pozabiti, da je na Hrvaškem še vedno epidemija bolezni covid-19. Opomniki so vsepovsod. Razkuževanje rok na vsakem koraku. Letaki, ki opominjajo na držanje razdalje in higieno rok. Osebje z zaščitnimi maskami, občasno jo nosi tudi kateri od gostov hotela." Hotel je bil po besedah bralca sicer skoraj polno zaseden. 

Med zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa sodi tudi spremenjen protokol pri obrokih. "Letos ni tako imenovanega ruskega bifeja, kjer bi si gostje hrano postregli sami. Zdaj poveš svoje želje in krožnik ti napolni osebje, ki nosi zaščitno masko in rokavice."

Dubrovnik obzidje
Novice NIJZ pomirja: Turistična središča na Hrvaškem so varna

Ko so odkrili več okužb, so takoj ukrepali

V četrtek, ko je število novoodkritih okužb s koronavirusom na Hrvaškem skokovito naraslo, se je to občutilo tudi v hotelu, je še pojasnil bralec.

"Več je bilo tekanja osebja sem ter tja. V zraku si lahko čutil nekakšno napetost, živčnost. Spremenili so tudi režim vstopanja v jedilnico, ko je bil čas za večerjo, da se pred vhodom ni zadrževalo veliko ljudi hkrati."

Bliže Sloveniji je gneča na obali precej večja
Foto: Bralec | Foto: Foto: Bralec Javil se nam je še en bralec, ki dopustuje v Rovinju, in pojasnil, da je stanje tam drugačno. "Hoteli so popolnoma zasedeni, plaže so polne," je opisal gnečo v zelo priljubljenem letovišču.

Tudi v njegovem hotelu so ob povečevanju primerov okužb na Hrvaškem ukrepali, in sicer so danes spremenili urnik serviranja obrokov, ki poteka v dveh terminih z namenom izogibanja preveliki gneči v jedilnici. 

Preberite tudi:

Jadran
Novice Manj turistov na Hrvaškem: "Tako prazno ni bilo niti med vojno" #video
Ne spreglejte