SiolNET. Novice Slovenija
4,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NIJZ pomirja: Turistična središča na Hrvaškem so varna

4,88

termometer

Dubrovnik obzidje
Hrvaška ostaja na seznamu varnih držav. Foto: Getty Images

Epidemiološka slika na Hrvaškem je negotova. Danes poročajo o 56 novih okužbah. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) kljub temu potovanj na Hrvaško ne odsvetuje in poudarja, da so turistična središča pri naših južnih sosedih varna.


koronavirus Novice Enajst novih okužb, štiri v Škofljici, prva v Kobaridu, aktivno okuženih je 68 ljudi koronavirus Hrvaška Novice Zdaj je uradno: na Hrvaškem odkrili 56 novih okužb #video

Epidemiologinja Eva Grilc z NIJZ pravi, da so danes stopili v stik z zagrebškim inštitutom za javno zdravje, kjer so poudarili, da imajo nekaj večjih žarišč, ki pa so pod nadzorom in jih ni v turističnih krajih.

Državljanom Slovenije je Eva Grilc kljub temu svetovala previdnost in spremljanje razmer v sosednji državi.

Glede na število testov, ki jih opravijo Hrvati, je povedala, da "na Hrvaškem tudi kar nekaj testirajo, zato je ocena kar zanesljiva".

Sprememba seznama varnih držav enkrat na teden

Grilčeva je še povedala, da seznam varnih in nevarnih držav spremenijo enkrat na teden.

V četrtek so v Sloveniji pri 843 testih potrdili 11 novih okužb s koronavirusom. V prvih štirih dneh tega tedna so tako skupaj potrdili že 37 novih okužb. Včeraj so okužbo potrdili pri štirih ljudeh v Škofljici, treh v Škofji Loki, po eno okužbo pa so potrdili v občinah Ljubljana, Prebold, Ljutomer in Kobarid, kjer gre sploh za prvo okužbo.

Aktivno okuženih v Sloveniji je tako trenutno 68. Do zdaj je bilo v Sloveniji potrjenih 1.558 okužb, testirali pa so že 98.810 ljudi. Na Hrvaškem so po neuradnih podatkih včeraj potrdili okoli 40 okužb, dan pred tem pa kar 95.
 

V Sloveniji je situacija pod nadzorom

Grilčeva je povedala, da je tudi pri nas situacija pod nadzorom: "Pri nas se zelo veliko testira. Večina potrjenih primerov je iz znanih žarišč. Nekateri, ki smo jim potrdili okužbo, so že bili v karanteni, kar pomeni, da smo jih izsledili že prej."

Pozvala je, naj se ljudje izogibajo krajem, kjer se je težko izogniti tesnim stikom, ker se tam okužbe hitro širijo.

Hojs: Širjenje novega koronavirusa je v zadnjih dneh alarmantno

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je ob robu današnje slovesnosti pred sobotnim dnevom policije v izjavi za medije izrazil prepričanje, da bo Hrvaška naredila vse, da omeji širjenje novega koronavirusa, ki je po njegovih besedah "v zadnjih dneh alarmantno, tukaj moramo biti iskreni".

"Ne pričakujte pa, da bi slovenska vlada ali pa sam osebno dajal kakršnekoli odpustke, ne glede na to, da Slovenci radi dopustujejo na Hrvaškem, da imajo tam nepremičnine," je zagotovil.

Po ministrovih besedah se bo vlada tudi v primeru sosednje Hrvaške dosledno držala epidemioloških priporočil s ciljem, da zavaruje Slovenijo pred drugim valom epidemije.

Na NIJZ sicer opažajo, da se okužbe z novim koronavirusom hitro širijo na množičnih druženjih, zato pozivajo ljudi, da se izogibajo krajem, kjer prihaja do tesnih stikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin