Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2022,
6.59

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Natisni članek

Rusija Ukrajina invazija

Sreda, 22. 6. 2022, 6.59

1 leto, 10 mesecev

Ustrelili moškega, ki je nosil Putinov jedrski kovček #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

119. dan vojne v Ukrajini. Skrivnostni spremljevalec Vladimirja Putina, upokojeni polkovnik Vadim Zimin, se v bolnišnici v Rusiji bori za življenje. Zimina, o katerem tudi ruska javnost ve le to, da že več kot 20 let za ruske predsednike prenaša kovček s kodami za aktivacijo jedrskega orožja, so našli večkrat ustreljenega na njegovem domu v bližini Moskve. 

Dnevni pregled dogodkov

20.13 Granate so močno poškodovale separatistični televizijski stolp v Donecku
17.26 Ukrajinci so z droni napadli rusko naftno rafinerijo 
16.36 Finci: Pripravljeni smo na boj 
15.48 Rusi trdijo: Naš 'McDonald's' podira rekorde, prodali smo 120 tisoč hamburgerjev 
14.17 Rusija in Turčija na pogovorih o obnovi dobave žita iz Ukrajine
13.48 Ukrajinski vojski v Severodonecku grozi blokada
13.28 Ustrelili nosača Putinovega jedrskega kovčka
13.02 Pahor: Ruska agresija potrdila potrebo po visoko usposobljeni Slovenski vojski
12.14 Na Hrvaškem že več kot 20 tisoč beguncev iz Ukrajine
11.45 Rusija že vadi za invazijo na Baltik. To bo očitno prva tarča.
10.37 Podpora Ukrajini? Petina Slovencev Rusijo ocenjuje pozitivno.
9.00 Pravosodni minister ZDA v Ukrajini obljubil pomoč pri preiskavah vojnih zločinov
8.13 Zavezniki Putina v Ukrajini izgubili že več kot polovico vojakov
6.47 Ruski novinar prodal Nobelovo medaljo

20.13 Granate so močno poškodovale separatistični televizijski stolp v Donecku

Televizijski stolp v Donecku, mestu na vzhodu Ukrajine, ki ga nadzorujejo proruski separatisti, je bil med obstreljevanjem močno poškodovan. Oddajanje je prekinjeno, poročajo ruski prorežimski mediji, ki se sklicujejo na doneške tiskovne agencije.

Televizijski center Petrovsky še vedno stoji, vendar je del opreme poškodovan, del pa je bil premaknjen, poroča doneška tiskovna agencija.

Te informacije niso bile neodvisno preverjene.

17.26 Ukrajinci so z droni napadli rusko naftno rafinerijo 

Po družbenih omrežjih se širi videoposnetek, ki domnevno prikazuje napad ukrajinskega drona kamikaza na veliko skladišče nafte v Rusiji, poroča Guardian.

Napad je povzročil veliko eksplozijo. Posnetek prikazuje, kako dron nizko leti proti rafineriji nafte v ruski regiji Rostov, ki meji na Ukrajino.

Ruske oblasti v Rostovu so za napad krivile Ukrajince, a Ukrajina še ni prevzela odgovornosti za napad.

16.36 Finci: Pripravljeni smo na boj 

Finska se je desetletja pripravljala na ruski napad in bi, če bi se zgodil, ponudila močan odpor, je danes dejal vojaški voditelj države.

Skandinavska država je zgradila velik arzenal. Toda poleg vojaške opreme, general Timo Kivinen pravi, da je ključni dejavnik, da bi bili Finci v primeru napada motivirani za boj.

Finska se je v štiridesetih letih dvakrat borila proti svoji vzhodni sosedi, s katero si deli 1.300 kilometrov dolgo mejo.

"Sistematično smo razvili našo vojaško obrambo za to vrsto vojne, ki se dogaja v Ukrajini, z množično uporabo ognjene moči, oboroženih in zračnih sil. Ukrajina je težka naloga, težka naloga bi bila tudi Finska," je poudaril Kivinen.

15.48 Rusi trdijo: Naš 'McDonald's' podira rekorde, prodali smo 120 tisoč hamburgerjev 

Do zdaj je bilo v Rusiji odprtih 50 restavracij s hitro prehrano, v prihodnjih mesecih pa naj bi se število povečalo na 200. Dokončen cilj je 400 restavracij v nekaj letih. 

McDonald's je, tako kot številne druge znane franšize, po invaziji na Ukrajino sčasoma zapustil Rusijo. To je nekatere prisililo, da so se zaradi protestov povezali z restavracijo s hitro prehrano, črni trg pa je cvetel.

Zdaj pa ne bo več potrebe po tem. Vsaj tako trdijo lastniki nove franšize Tasty and Tochka. "Prvi dan smo podrli vse rekorde. Prodali smo 120 tisoč hamburgerjev. Vemo, da te številke ne bodo ostale, a to je za nas dober pokazatelj," je dejal direktor nove franšize Oleg Paroev. 

14.17 Rusija in Turčija na pogovorih o obnovi dobave žita iz Ukrajine

Na današnjem srečanju turških in ruskih generalov v Moskvi je bil dosežen dogovor, da bodo v prihodnjih tednih potekala pogajanja med Turčijo, Rusijo, Ukrajino in ZN za obnovitev dobave žita po Črnem morju, je sporočilo turško obrambno ministrstvo in dodalo, da je danes iz pristanišča v ukrajinskem mestu Mariupol odplula turška tovorna ladja.

Na srečanju generalov je bil dosežen dogovor za pogajanja med Turčijo, Rusijo, Ukrajino in ZN, ki bodo potekala v prihodnjih tednih v Turčiji po srečanju Ukrajine in ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hkrati so turške oblasti sporočile, da je srečanje generalov že prineslo prve konkretne rezultate, in dodale, da je le nekaj ur po koncu turška ladja Azov Concord kot prva tuja ladja s tovorom zapustila ukrajinsko pristanišče Mariupol, ki je trenutno pod nazorom ruskih sil. Pri tem niso navedli, ali ladja dejansko prevaža ukrajinsko žito.

Tudi rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da sta na današnjem srečanju obe strani razpravljali o varni plovbi turških trgovskih ladij in izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč ter pristopih k zagotavljanju varne plovbe v Črnem morju.

Ruske oblasti so sicer že pretekli teden dejale, da so pripravljene sodelovati pri reševanju krize glede izvoza ukrajinskega žita. Za grozečo svetovno prehrambno krizo so obtožile Ukrajino, ki naj bi minirala svoja pristanišča.

Ukrajina sicer vztrajno zahteva, da se ji omogoči izvoz žita po železnici ali prek pristanišč v Črnem morju, ki jih po navedbah Kijeva že dlje časa blokira ruska mornarica.

13.48 Ukrajinski vojski v Severodonecku grozi blokada

Ruske sile poskušajo v celoti zavzeti Severodoneck in v okoliških krajih blokirajo ukrajinske enote, so danes sporočili z ukrajinskega generalštaba. Obkolitev ukrajinskim silam grozi tudi južno od mesta Lisičansk, medtem ko zunaj dosega ruskih kopenskih sil za zdaj ostajata mesti Slovjansk in Kramatorsk.

"Sovražnik poskuša vzpostaviti popoln nadzor nad Severodoneckom in blokirati enote obrambnih sil v krajih Borivske in Voronove," so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili z ukrajinskega generalštaba. Dodali so, da se boji nadaljujejo.

Glede na poročilo generalštaba o razmerah v Donbasu so ofenzive ruskih enot osredotočene predvsem na območje med Severodoneckom in Bahmutom.

"Tam zunaj je pravi pekel," je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj, pri čemer je govoril o Severodonecku, ki je že več tednov pod hudim obstreljevanjem.

"Naši fantje držijo svoje položaje in jih bodo držali tako dolgo, kot bo potrebno," je dodal.

Evakuacija civilistov, ki so zatočišče poiskali v lokalni tovarni Azot, za zdaj še vedno ostaja nemogoča.

Ukrajinskim enotam grozi tudi obkolitev južno od mesta Lisičansk, na drugi strani reke Severski Donec.

Druga glavna tarča ruskih napadov, mesti Slovjansk in Kramatorsk, v katerih je pred vojno skupaj živelo približno pol milijona prebivalcev, za zdaj ostajata zunaj dosega ruskih kopenskih sil.

Trenutno so ukrajinski položaji severno od Slovjanska tarče obstreljevanja v okviru priprav na napad, so po navedbah dpa še sporočili z generalštaba.

13.28 Ustrelili nosača Putinovega jedrskega kovčka

Skrivnostni spremljevalec Vladimirja Putina, upokojeni polkovnik Vadim Zimin, se v bolnišnici v Rusiji bori za življenje, poroča britanski Mirror. Zimina so našli večkrat ustreljenega na njegovem domu v bližini Moskve. O Ziminu niti ruska javnost ne ve veliko, znan je samo po tem, da že več kot 20 let za ruske predsednike prenaša kovček s kodami za aktivacijo jedrskega orožja. To je počel že za Borisa Jelcina, zdaj pa nosi kovček tudi za Vladimirja Putina.

Novice Skrivni kovček, brez katerega Putin ne gre nikamor, niti na pogreb ne #video

Zimina je na tleh lastnega doma našel njegov brat, ki naj bi bil med streljanjem v kopalnici. Poleg ranjenega Zimina naj bi ležala pištola. Več podrobnosti v javnosti še ni znanih. Žena Zimina, ki je sicer zdravnica, je v času napada na svojega moža v bližnji bolnišnici zdravila ruske vojake, ki so se ranjeni vrnili iz Ukrajine.

Čeprav je bil Zimin ugleden član ruske družbe, pa se je v zadnjih mesecih zaradi očitkov o korupciji znašel pod drobnogledom ruskih organov pregona. Postopki proti njemu so že tekli na sodišču in Zimin je bil v času napada uradno v hišnem priporu.

13.02 Pahor: Ruska agresija potrdila potrebo po visoko usposobljeni Slovenski vojski 

Predsednik republike Borut Pahor je na današnji videokonferenci s pripadniki Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah opozoril na potrebo po visoko usposobljeni in profesionalni Slovenski vojski, zlasti v luči vojne v Ukrajini. Poudaril je, da Ukrajine ne smemo pustiti na cedilu, ker bi s tem na cedilu pustili tudi svoje vrednote.

"Slovenija je vojno v Ukrajini že obsodila in jo s sankcijami poskuša skrajšati. Prizadevamo si za mir, ki pa bo moral biti pravičen," je poudaril Pahor. "Ukrajine ne smemo pustiti na cedilu, ker bi s tem pustili na cedilu svoje vrednote, tisto, čemur mi pripadamo, in na ta način posredno in morda celo neposredno ogrozili tudi sami sebe," je opozoril ter dodal, da se je ravno zaradi ruske agresije potrdila potreba po visoko usposobljeni in profesionalni Slovenski vojski.

12.14 Na Hrvaškem že več kot 20 tisoč beguncev iz Ukrajine

Hrvaška je ob začetku vojne v Ukrajini sporočila, da lahko sprejme do 20 tisoč ukrajinskih beguncev. V ponedeljek je to številko presegla in do danes jih je v državo prišlo skupno 20.068, kažejo podatki državne spletne platforme Hrvatska za Ukrajinu. Novih beguncev sicer ne nameravajo zavračati.

Med begunci iz Ukrajine je največ - kar polovica - žensk, sledijo otroci, ki jih je za tretjino, medtem ko je moških 16 odstotkov.

Več kot 18 tisoč beguncev iz Ukrajine na Hrvaškem biva v zasebnih nastanitvah, le 1.700 pa v skupinskih, kjer stroške njihovega bivanja krije država.

V Sloveniji je medtem trenutno več kot 4.000 beguncev iz Ukrajine z urejeno začasno zaščito, prav tako 1.400 oseb, ki imajo urejeno mednarodno zaščito ali pa so zanjo zaprosile, so v ponedeljek ob svetovnem dnevu beguncev sporočili iz urada za oskrbo in integracijo migrantov. Ob tem so poudarili, da se jim bo Slovenija še naprej trudila zagotavljati varnost.

11.45 Rusija že vadi za invazijo na Baltik. To bo očitno prva tarča.

"Rusija je v zadnjih dneh opravila več simulacij napada na baltske države," je za finski medij Iltalehti govorice potrdil predstavnik finskega obrambnega ministrstva Kusti Salm. Neuradne informacije o pripravah ruske vojske so v zadnjih dneh krožile po mednarodnih medijih. Po besedah Salma so simulacije osredotočene predvsem na uporabo raket pri napadih na Estonijo, ki bo očitno prva tarča ruske vojske. "Pri vajah pa sodelujejo tudi vojaški helikopterji, ki so v zadnjih dneh večkrat prešli mejo z Rusijo, kar je že samo po sebi zelo sporno" je še dejal Salm.

10.37 Podpora Ukrajini? Petina Slovencev Rusijo ocenjuje pozitivno.

Ruska invazija na Ukrajino je na evropski ravni okrepila podporo javnosti EU. Danes objavljena raziskava Eurobarometer je namreč pokazala, da skoraj dve tretjini oziroma 65 odstotkov Evropejcev meni, da je članstvo v EU dobra stvar, kar je najvišji delež po letu 2007, ko je ta znašal 58 odstotkov.

Da je članstvo države v EU dobra stvar, ocenjuje tudi 67 odstotkov anketirank in anketirancev iz Slovenije.

Večina državljanov iz 22 držav članic je zadovoljna z odzivom EU na rusko invazijo na Ukrajino, pri čemer pa so Slovenci v nasprotju z evropskim povprečjem za odtenek bolj pripravljeni na s tem povezane podražitve goriva in hrane. Na te je pripravljenih 44 odstotkov Slovencev v primerjavi z 39 odstotki na ravni EU.

Dogodki v Ukrajini so oblikovali tudi podobo, ki jo imajo Evropejci o drugih pomembnih akterjih na mednarodnem prizorišču. Rusijo pozitivno ocenjuje le deset odstotkov vprašanih, v primerjavi s 30 odstotki iz leta 2018, ko je bilo to vprašanje nazadnje zastavljeno. Kitajska se je uvrstila na drugo najnižje mesto z 22 odstotki, medtem ko imajo Evropejci nasprotno bolj pozitivno mnenje o Združenem kraljestvu (65 odstotkov) in ZDA (58 odstotkov).

Rusijo pozitivno ocenjuje 19 odstotkov Slovencev. Sledijo ji Kitajska (32 odstotkov), ZDA (38 odstotkov) in Združeno kraljestvo (55 odstotkov).

Dve tretjini vprašanih v Sloveniji (67 odstotkov) nista prepričani, da se njihovo življenje zaradi vojne v Ukrajini ne bo spremenilo, medtem ko jih je nasprotnega mnenja 32 odstotkov.

Vpliv inflacije in naraščajočih življenjskih stroškov že čuti 33 odstotkov slovenskih anketirancev, kar 50 odstotkov pa jih to pričakuje v prihodnjem letu. A obenem 57 odstotkov vprašanih Slovencev meni, da je obramba skupnih evropskih vrednot, kot sta svoboda in demokracija, prednostna naloga, tudi če bi to vplivalo na cene goriva in življenjske stroške kot take.

9.00 Pravosodni minister ZDA v Ukrajini obljubil pomoč pri preiskavah vojnih zločinov

Ameriški pravosodni minister Merrick Garland je v torek obiskal Ukrajino, kjer se je srečal z generalno tožilko Irino Venediktovo in ji obljubil vso pomoč pri preiskavah vojnih zločinov ruskih agresorjev. Srečala sta se v mestu Krakovec blizu meje s Poljsko.

Garland je novinarjem povedal, da je prišel izrazit neomajno podporo ZDA Ukrajincem sredi neizzvane in krivične ruske invazije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Naznanil je oblikovanje posebne skupine za vojne zločine v Ukrajini pod vodstvom veterana pravosodnega ministrstva Elija Rosenbauma, ki je tam zaposlen že 36 let. V preteklosti je preganjal nacistične vojne zločince.

"Pravosodno ministrstvo bo preganjalo vse, ki so zagrešili vojne zločine in druga grozodejstva v Ukrajini. Za vojne zločince ni skrivališč," je izjavil Garland.

Venediktova se mu je zahvalila za zelo pomembno podporo, češ da se zavedajo, da imajo velikega sovražnika.

Garland se je ustavil v Ukrajini na poti na zasedanje pravosodnih ministrov ZDA in EU v Parizu.

Ukrajina je do zdaj prepoznala več tisoč primerov domnevnih vojnih zločinov. Najbolj odmevajo poboji v Buči nedaleč od Kijeva. Predsednik ZDA Joe Biden je to aprila označil za vojni zločin.

8.13 Zavezniki Putina v Ukrajini izgubili že več kot polovico vojakov

Vojska samooklicane republike Doneck je izgubila že okoli 55 odstotkov vseh aktivnih vojakov, je svoje ocene dogajanja na vzhodu Ukrajine objavilo britansko ministrstvo za obrambo. Po podatkih Britancev je umrlo že 2.218 vojakov Donecka, skoraj devet tisoč je ranjenih. "To predstavlja približno 55 odstotkov vseh aktivnih vojakov Donecka in dokazuje trditve Zahoda, da imajo Rusi ogromno žrtev v Ukrajini," so sporočili iz Velike Britanije.

Zaradi dogajanja na terenu Britanci napovedujejo prihod večjega števila ruskih vojakov v regijo, kjer bodo soborcem iz samooklicane republike Doneck pomagali v boju z ukrajinsko vojsko.

6.47 Ruski novinar prodal Nobelovo nagrado

Dmitrij Muratov, novinar in glavni urednik ruskega časopisa Nova Gazeta, je za 103,5 milijona dolarjev (98 milijonov evrov) prodal svojo Nobelovo nagrado za mir, ki jo je prejel leta 2021. Dejal je, da bo ves denar od prodaje namenil pomoči beguncem iz vojne v Ukrajini. 

Muratov je leta 2021 poleg Nobelove nagrade za mir prejel še nagrado za mir in obrambo svobode izražanja v Rusiji. Časopis je marca letos, kmalu po začetku invazije na Ukrajino, prenehal delovati.

Nobelovo nagrado za mir je leta 2021 prejel skupaj z nagrado za mir in obrambo svobode izražanja v Rusiji. | Foto: Reuters Nobelovo nagrado za mir je leta 2021 prejel skupaj z nagrado za mir in obrambo svobode izražanja v Rusiji. Foto: Reuters

Balistična raketa
Novice Putin razkril, kdaj bo ruska smrtonosna raketa pripravljena na izstrelitev in kje bo stala #vŽivo
Ne spreglejte