Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 4. 2024,
14.08

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,17

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin Rusija Vojna v Ukrajini

Nedelja, 21. 4. 2024, 14.08

1 teden, 4 dni

Rusi počasi napredujejo, Zelenski vidi priložnost za zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,17
Ukrajinska vojska | Medtem ko ruske sile napredujejo, se Ukrajina sooča s pomanjkanjem osebja in streliva. | Foto Guliverimage

Medtem ko ruske sile napredujejo, se Ukrajina sooča s pomanjkanjem osebja in streliva.

Foto: Guliverimage

Ruska vojska je glede na trditve obrambnega ministrstva v Moskvi v celoti zavzela vas Bogdanivka, ki leži na fronti v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine in je manj kot tri kilometre oddaljena od mesta Časiv Jar, ki je v rokah ukrajinskih sil. Mesto je pred zgolj nekaj dnevi obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je danes izrazil optimizem, da bo v soboto odobreni ameriški paket pomoči za Ukrajino pomagal njihovim oboroženim silam.

"Enote južne vojaške skupine so popolnoma osvobodile naselje Bogdanivka," je v svojem dnevnem poročilu zapisalo rusko obrambno ministrstvo.

Bogdanivka leži med mestoma Časiv Jar in Bahmut, ki ga je Rusija lani zavzela po eni najdaljših in najbolj krvavih bitk med vojno v Ukrajini.

Pred vojno dom 13 tisoč ljudem

Časiv Jar, v katerem je pred vojno živelo približno 13 tisoč ljudi, je medtem zaradi obstreljevanja prav tako skoraj popolnoma izpraznjen in uničen. Ukrajinska vojska je nedavno sporočila, da je situacija v okolici mesta "napeta in težavna".

Predstavnik ukrajinskih sil v mestu Nazar Vološin je danes za ukrajinsko televizijo povedal, da "sovražnik pritiska, vendar je položaj pod nadzorom, v mestu pa ni ruskih vojakov", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Naslednja tarča

Zdi se, da je Časiv Jar naslednja tarča ruskih sil. Mesto je pred zgolj nekaj dnevi obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je danes izrazil optimizem, da bo v soboto odobreni ameriški paket pomoči za Ukrajino pomagal njihovim oboroženim silam.

"Menim, da bo ta podpora resnično okrepila ukrajinske oborožene sile. In če bo Ukrajina res dobila oborožitvene sisteme, ki jih je težko dobiti in jih tako zelo potrebujemo, bomo imeli priložnost za zmago," je Zelenski danes povedal za ameriško televizijo NBC.

Ruske sile so namreč v zadnjih mesecih napredovale na več mestih na fronti v južni in vzhodni Ukrajini, medtem ko se ukrajinska vojska sooča s pomanjkanjem osebja in streliva.

Ukrajinska vojska
Novice Izrael pozdravlja vojaško pomoč ZDA, v Moskvi kritični
Ameriški kongres na Kapitolskem griču
Novice Predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil pomoč Ukrajini
Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec: Tisti, ki nostalgično hvalijo Jugoslavijo in Tita, govorijo, kako se je treba razorožiti
Ne spreglejte