Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 7. 2023,
13.59

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin Ukrajina Rusija Vojna v Ukrajini

Sobota, 15. 7. 2023, 13.59

8 mesecev, 1 teden

507. DAN VOJNE V UKRAJINI

Moskva preprečila napad na dve ruski novinarki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37
Moskva | Foto Pexels

Foto: Pexels

Ruska tajna služba (FSB) je danes sporočila, da je preprečila poskus atentata na Margarito Simonjan, prepoznaven obraz državne televizije, in Ksenjo Sobčak, vplivnico, ki je pogosto kritična do Kremlja. Prijeli so več ljudi, domnevno članov neonacistične skupine.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

18.36 Moskva naj bi preprečila napad na dve medijski osebnosti
17.11 Putin v pogovoru z Ramaphoso opozoril, da cilj sporazuma o izvozu žita ni bil dosežen
16.26 Južna Koreja bo razširila obseg pomoči Ukrajini
13.55 Rusi izvedli obsežne napade po vsej Ukrajini
11.18 Južnokorejski predsednik na obisku v Ukrajini

18.36 Moskva naj bi preprečila napad na dve medijski osebnosti

Ruska tajna služba (FSB) je danes sporočila, da je preprečila poskus atentata na Margarito Simonjan, prepoznaven obraz državne televizije, in Ksenjo Sobčak, vplivnico, ki je pogosto kritična do Kremlja. Prijeli so več ljudi, domnevno članov neonacistične skupine.

Glede na trditve FSB gre za člane skupine Paragraf 88, ki naj bi jih za izvedbo atentata najela ukrajinska tajna služba. FSB je objavila posnetek aretacije osumljencev, pa tudi domnevno zaseženega orožja in knjig o nacizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Če je vse to res, potem hvala vpletenim službam za njihovo delo," je na Telegramu zapisala Sobčak. "Če pa ni in je bil namen zgolj postaviti me v isti stavek s Simonjan, potem je to samo hudobno," je dodala.

Sobčak je priljubljena medijska osebnost, ki je na predsedniških volitvah leta 2018 kandidirala proti predsedniku Vladimirju Putinu. Je hčerka nekdanjega župana Sankt Peterbuga Anatolija Sobčaka, ki je bil Putinov mentor. Njen priljubljen kanal na YouTubu je pogosto kritičen do oblasti.

Simonjan je medtem odgovorna urednica ruske državne televizije RT in zvesta kremeljski propagandi. Že pred začetkom ruske invazije na Ukrajino je bila glasna podpornica Putina. FSB se je zahvalila za posredovanje in dodala: "Le tako naprej, bratje."

AFP dodaja, da trditev ni mogla neodvisno preveriti, ukrajinska stran pa navedb ne komentira. Nemška tiskovna agencije dpa spominja, da ruske varnostne službe pogosto poročajo o domnevnih napadih, ki naj bi jih načrtovale ukrajinske tajne službe, česar ni mogoče preveriti.

So pa bili v preteklosti podporniki vojne Kremlja v Ukrajini že ubiti, med njimi aprila znani vojaški bloger Vladlen Tatarski, ki je umrl v eksploziji v kavarni, avgusta lani pa Darja Dugina, hčerka nacionalističnega ideologa Aleksandra Dugina, še dodaja dpa.

17.11 Putin v pogovoru z Ramaphoso opozoril, da cilj sporazuma o izvozu žita ni bil dosežen

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v telefonskem pogovoru z južnoafriškim predsednikom Cyrilom Ramaphoso ponovil, da ruski pogoji za podaljšanje sporazuma o izvozu žita še vedno niso bili izpolnjeni. Opozoril je tudi, da cilj sporazuma o dobavi žita državam v stiski, zlasti na afriški celini, ni bil dosežen.

Po ruski invaziji na Ukrajino februarja lani so ruske vojaške ladje blokirale ukrajinska pristanišča v Črnem morju, dokler nista sprti strani julija lani ob posredovanju Turčije in ZN v Istanbulu sklenili sporazuma, ki ladjam z žitom omogoča varen prehod. Sporazum je odtlej pomagal znižati cene hrane po svetu.

Moskva je sicer v preteklosti že večkrat zagrozila, da bo odpovedala sodelovanje pri sporazumu. Putin pa je pred dnevi opozoril, da sporazuma, ki se izteče v ponedeljek, ne namerava podaljšati, dokler ne bodo izpolnjeni ruski pogoji. Ti med drugim vključujejo odpravo ovir za izvoz ruskega žita in gnojil.

Predsednika sta se po navedbah Kremlja dogovorila za dvostransko srečanje ob robu rusko-afriškega vrha konec meseca v Sankt Peterburgu. Prav tako pa sta spregovorila o vrhu skupine Brics, ki bo potekal avgusta v Južni Afriki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin je že pred meseci prejel vabilo na vrh, za zdaj pa še ni znano, ali se ga namerava udeležiti. Južna Afrika bi namreč kot članica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) morala Putina ob prihodu na njeno ozemlje pridržati in izročiti sodišču v Haagu, ki je zanj izdalo tiralico zaradi domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini.

16.26 Južna Koreja bo razširila obseg pomoči Ukrajini

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol se je danes na svojem prvem obisku v Kijevu zavezal, da bo razširil obseg humanitarne in neubojne vojaške pomoči Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se mu je za dodatno pomoč zahvalil, pohvalil pa je tudi dobavo vozil in opreme, namenjene razminiranju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Seul bo v letošnjem letu povečal obseg dobave humanitarne pomoči z lanskih sto milijonov na 150 milijonov dolarjev. Prav tako bo zagotovil dodatno neubojno vojaško pomoč, kot so čelade in neprebojni jopiči, je na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim kolegom dejal Yoon.

"Ukrajina me zdaj spominja na Južno Korejo iz preteklosti," je nadaljeval in pozdravil mednarodno pomoč, ki je njegovi državi omogočila "izpeljati čudežno zmago nad severom in se sčasoma dvigniti v eno največjih svetovnih gospodarstev".

Zelenski se je medtem Yoonu zahvalil "za nove pobude za zagotavljanje finančne, tehnične in humanitarne pomoči Ukrajini" ter zlasti pohvalil dobavo vozil in opreme za razminiranje.

Prav tako je izrekel sožalje zaradi poplav v Južni Koreji. Obilno deževje ter posledične poplave in zemeljski plazovi namreč že več dni pestijo večji del države, pri čemer je po zadnjih podatkih umrlo 24 ljudi, še deset jih pogrešajo.

Južna Koreja, deveta največja izvoznica orožja na svetu, je Ukrajini doslej dobavljala večinoma humanitarno pomoč. Seul namreč državam v konfliktu ne pošilja ubojnega orožja, pa čeprav so ga k temu pozvale ZDA, številne evropske države pa tudi Ukrajina.

Seul je sicer večkrat namignil, da bi lahko ponovno razmislil o svoji politiki dobave orožja, a so oblasti maja zavrnile poročanja ameriških medijev o morebitni dobavi topniškega streliva Kijevu. Ob tem so v Seulu opozorili, da njihovo stališče do dobave orožja Ukrajini ostaja nespremenjeno.

13.55 Rusi izvedli obsežne napade po vsej Ukrajini

V zadnjih 24 urah je Rusija izvedla obsežne napade po vsej Ukrajini. Guverner Jurij Malaška je povedal, da so Rusi med petkom in soboto izvedli 45 zračnih in topniških napadov v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine. Sosednjo provinco Herson so v istem obdobju napadli 70-krat z uporabo minometov, topništva, brezpilotnih letal, tankov, letalstva in večcevnih raketometov, pa je dejal guverner Oleksandr Prokudin.

V vzhodni ukrajinski regiji Doneck je v ruskem obstreljevanju umrl en civilist, je sporočil guverner Pavlo Kirilenko.

Dodatnih deset napadov z brezpilotnimi letali je bilo usmerjenih proti jugu in vzhodu, so sporočile ukrajinske zračne sile.

11.18 Južnokorejski predsednik na obisku v Ukrajini

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je danes nenapovedano obiskal Ukrajino, kjer si je že ogledal mesti Buča in Irpin. Med obiskom se bo sestal tudi z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, osrednja tema njunega srečanja pa naj bi bila nadaljnja južnokorejska pomoč Ukrajini.

"Predsednik si je najprej ogledal kraj pokola v mestu Buča v bližini Kijeva in mesto Irpin, kjer so bili raketni napadi osredotočeni zlasti na stanovanjska območja," so sporočili iz njegovega urada.

Yoon namerava obiskati tudi spomenik padlim v vojni, kjer bo položil venec, in se sestati z Zelenskim. Osrednja tema njunega srečanja naj bi bila nadaljnja pomoč Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južna Koreja, deveta največja izvoznica orožja na svetu, je Ukrajini doslej dobavila izključno humanitarno pomoč. Seul namreč državam v konfliktu ne pošilja orožja, pa čeprav so ga k temu pozvale ZDA, številne evropske države pa tudi Ukrajina.

Seul je sicer večkrat namignil, da bi lahko znova razmislil o svoji politiki dobave orožja, a so oblasti maja zavrnile poročanja ameriških medijev o morebitni dobavi topniškega streliva Kijevu. Ob tem so v Seulu opozorili, da njihovo stališče do dobave orožja Ukrajini ostaja nespremenjeno.

Strokovnjaki opozarjajo, da je Južna Koreja v težkem položaju zaradi svojih gospodarskih vezi z Rusijo, ki je bila lani njena 15. največja trgovinska partnerica, in vpliva Moskve na Severno Korejo.

Proruski upornik v Donbasu z minometno granato
Novice Nespretni ruski vojak bi z minometno granato skoraj ubil lastne tovariše #video
Jevgenij Prigožin
Novice Šef Wagnerjeve skupine v spodnjicah sredi šotora #foto
Wagner
Novice Belorusi: Pripadniki skupine Wagner usposabljajo naše vojake
Vladimir Putin
Novice Je ruska vojska vse bolj jezna na Putina? #video
Ne spreglejte