Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 1. 2024,
11.22

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

Natisni članek

Ukrajina Rusija

Sreda, 3. 1. 2024, 11.22

3 mesece, 3 tedne

679. DAN VOJNE V UKRAJINI

Zveza Nato v nabavo tisoč raketnih sistemov patriot #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10
protiraketni sistemi Patriot | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropske partnerice v zvezi Nato so se dogovorile za skupinsko nabavo do tisoč raketnih sistemov patriot. Nemčija, Nizozemska, Romunija in Španija so podpisale pogodbo, vredno približno pet milijard evrov, saj dogodki v Ukrajini kažejo, kako pomembna je sodobna zračna obramba. Proizvodnjo sistemov nameravajo vzpostaviti v Nemčiji, v sodelovanju nemškega proizvajalca MBDA in ameriškega podjetja Raytheon.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

18.04 Ukrajina in Rusija izmenjali ujetnike
17.17 Nato v skupinsko nabavo tisoč raketnih sistemov patriot
16.36 Rusi so postavili radar za odkrivanje topništva. Ukrajinci so ga razstrelili – s pomočjo topništva
13.24 EU uvedla sankcije proti največjemu ruskemu proizvajalcu diamantov
13.07 Ukrajinski droni napadli ruske vojaške ladje
10.21 Rusi izstrelili več kot sto raket

18.04 Ukrajina in Rusija izmenjali ujetnike

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je bilo iz ruskega ujetništva izpuščenih 200 ljudi, vključno z vojaki iz jeklarne Azovstal v mestu Mariupol.

"Vojaki, naredniki in častniki. Oborožene sile, nacionalna garda, mornarica in mejna straža. Nekateri med njimi so se borili v Mariupolu in Azovstalu," je izpuščene našteval Zelenski.

Poleg tega je Rusija objavila, da je Ukrajina izpustila 248 vojakov po zapletenih pogajanjih, v katerih so posredovali Združeni arabski emirati.

"Kot rezultat zapletenega pogajalskega procesa je bilo 248 ruskih vojakov vrnjenih z ozemlja, ki ga nadzoruje kijevski režim," je sporočilo moskovsko obrambno ministrstvo.

17.17 Nato v skupinsko nabavo tisoč raketnih sistemov patriot

Evropske partnerice v zvezi Nato so podpisale pogodbo za skupinsko nabavo do tisoč raketnih sistemov patriot, s čimer želijo okrepiti zračno obrambo v luči ruske grožnje, so danes sporočili iz zavezništva. Dogovor so sklenile Nemčija, Nizozemska, Romunija in Španija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dogovor naj bi bil vreden okoli pet milijard evrov. Generalni sekretar zveze Jens Stoltenberg je pozdravil dogovor, s katerim bi okrepili zračno obrambo zavezništva.

"Ruski raketni napadi in napadi brezpilotnih letal na ukrajinske civiliste, mesta in vasi kažejo, kako pomembna je sodobna zračna obramba. Povečanje proizvodnje streliva je ključnega pomena za ukrajinsko in našo varnost," je dejal Stoltenberg.

Natove zaveznice, med njimi ZDA in Nemčija, so od začetka ruske invazije v Ukrajino poslale več ameriških sistemov zračne obrambe patriot. Zaradi dobav so zaloge pošle, ZDA pa so se morale glede podpore pri obnovitvi zalog zanašati na druge zaveznike, denimo Japonsko.

Natova nabavna agencija je sporočila, da bodo v okviru sklenjenega dogovora vzpostavili produkcijo raketnega sistema v Nemčiji, pri kateri bosta sodelovala nemški proizvajalec MBDA in ameriško podjetje Raytheon.

Nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren je na družbenih omrežjih zapisala, da bo tako Evropa sama proizvedla tisoč raketnih sistemov. "To kaže, da evropsko sodelovanje zagotavlja konkreten uspeh," je dodala.

En obrambni sistem stane okoli štiri milijone dolarjev, v okviru dogovora pa bodo dobavljenih tudi drugi deli, kot so testna oprema in rezervni deli za nadaljnje vzdrževanje.

16.36 Rusi so postavili radar za odkrivanje topništva. Ukrajinci so ga razstrelili – s pomočjo topništva

V torek zjutraj so ruski mediji objavili namestitev najnovejšega visokotehnološkega radarja za odkrivanje topništva v Ukrajini. Nekaj ​​ur pozneje so jo na jugu Ukrajine razstrelili Ukrajinci – s pomočjo topništva, piše Forbes.

V teoriji naj bi ruski radar Jastreb-AV pomagal zaščititi ruske enote pred ukrajinskimi sistemi HIMARS, ki so jim jih poslale ZDA. Ukrajinci so radar uničili prav s sistemom HIMARS.

Ta ruska izguba ni le smešna, ampak ima globlji pomen, piše Forbes. Radarji za odkrivanje topništva postajajo vse pomembnejši v Ukrajini, saj se vojna spreminja v hudo bitko izčrpavanja.

Zmagala bo stran z najbolj odzivnim topništvom in droni, piše Forbes. Radarji lahko spremenijo razmerje moči tako, da vojaku omogočijo, da med letom opazi sovražne topniške granate in nato natančno določi, iz katerega sistema je bila granata izstreljena, preden bombardira te položaje.

"Učinkovitost artilerije in raket v bojnih nalogah skupaj z uporabo brezpilotnih letal povečuje učinkovitost ognja in stopnjo preživetja na bojišču, k temu pa prispeva uporaba sodobne opreme za topniško izvidništvo," so sporočili iz Kremlja nekaj ur preden je Ukrajina razstrelila radar Jastreb-AV, ki je glavna tarča tudi zaradi svoje izjemne vrednosti. 

13.24 EU uvedla sankcije proti največjemu ruskemu proizvajalcu diamantov

Evropska unija je danes v okviru ukrepov proti ruski invaziji na Ukrajino uvedla sankcije proti največjemu ruskemu proizvajalcu diamantov Alrosa in direktorju podjetja Pavlu Marinčevu. S tem so dopolnili prepoved uvoza ruskih diamantov v povezavo, ki je v veljavi od ponedeljka, so sporočili iz Bruslja.

Alrosa je največje rusko podjetje za rudarjenje diamantov, saj proizvede 90 odstotkov ruskih diamantov. S tem predstavlja pomemben del gospodarskega sektorja, ki zagotavlja prihodke vladi. Leta 2022 je izvoz diamantov Rusiji prinesel štiri milijarde dolarjev.

V Evropski uniji je sicer s 1. januarjem v veljavo stopila prepoved uvoza naravnih in sintetičnih diamantov iz Rusije. Septembra pa bo prepovedan tudi uvoz ruskih diamantov, ki so jih obdelali v drugih državah.

Prepoved uvoza je stopila v veljavo po mesecih trdih pogajanj z državami skupine G7 glede vzpostavitve sistema sledenja ruskih diamantov. Pri vzpostavitvi sistema za sledenje je vztrajala sicer predvsem Belgija, ki velja za enega od svetovnih središč za trgovanje z diamanti.

Odkar je ruski predsednik Vladimir Putin februarja 2022 sprožil invazijo na Ukrajino, je EU uvedla sankcije že proti 2.000 podjetjem in posameznikom. A sankcije niso dosegle želenega učinka, saj se je ruskemu gospodarstvu uspelo prilagoditi.

13.07 Ukrajinski droni napadli ruske vojaške ladje

Portal Ukrajinska pravda je objavil posnetek, ki naj bi prikazoval, kako so ukrajinski droni, oboroženi z raketnimi izstrelki, napadli ruske bojne ladje, ki so izplule iz pristanišča Sevastopol na Krimu.

"Ukrajinski vodni droni so prvič v zgodovini napadli ruske bojne ladje, ki so izplule iz pristanišča Sevastopol na Krimu," je za portal Ukrajinska pravda povedal šef ukrajinske varnostne službe (SBU) Vasil Maljuk.

Dodal je še, da droni niso zbežali, ko so nanje začeli streljati Rusi, temveč so se takoj obrnili in odgovorili z ognjem. 

Spodaj si lahko ogledate posnetek spopada.

10.21 Rusi izstrelili več kot sto raket

Rusija nadaljuje intenzivne napade na cilje po celotni Ukrajini, potem ko so se zračni napadi v zadnjih dneh okrepili na obeh straneh. Ukrajinske sile so ponoči izstrelile več raket nad obmejno rusko mesto Belgorod, regijo Kursk in Sevastopol na zasedenem polotoku Krim. ZN medtem obe strani pozivajo k deeskalaciji razmer.

Ruski uradniki so sporočili, da so ruske sile ponoči preprečile ukrajinski napad na rusko obmejno mesto Belgorod, poroča britanski BBC. Povedali so, da je bilo več kot deset raket sestreljenih, preden bi dosegle Belgorod, kjer je bilo minulo soboto ubitih 25 ljudi. Ukrajinska stran ruskih navedb ni komentirala.

V ruskem mestu so sicer v torek zabeležili eno smrtno žrtev in 11 ranjenih, eksplozije pa je bilo slišati še v regiji Kursk in pristaniškem mestu Sevastopol na Krimu. Ruski guverner zasedenega polotoka Mihail Razvožajev je sporočil, da so nad pristaniščem v Sevastopolu sestrelili raketo, žrtev ali škode pa tam ni bilo.

Ukrajinske oblasti pa so zgodaj davi sporočile, da je bilo v torkovih napadih – tudi v največjih ukrajinskih mestih, kot sta Harkov in Kijev – po vsej državi skupno ubitih ali ranjenih več kot 130 ljudi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nočnem nagovoru dodal, da so ruske sile v torek izstrelile skoraj sto raket in ob tem preračunale, kako bi z njimi povzročile kar največ škode.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je v torek pozno zvečer opozoril, da gre za nevarno eskalacijo sovražnosti med Rusijo in Ukrajino. Obe strani je v objavi na omrežju X pozval k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in zaščiti življenj civilistov.

Ukrajina
Novice Zlovešča novoletna "voščila" okrutnih diktatorjev
Ruska vojska
Novice Rusi za silvestrovo pobijali tudi otroke
Vladimir Putin
Novice Štiri minute za Ruse: Putin o Ukrajini ni govoril
Kijev
Novice Kaos v Rusiji: Tako so se maščevali Ukrajinci

 

 

 

 

 

Ne spreglejte