Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 1. 2024,
9.53

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

Natisni članek

Rusija Sirija

Ponedeljek, 1. 1. 2024, 9.53

3 mesece, 2 tedna

677. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusi za silvestrovo pobijali tudi otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96
Ruska vojska |  Rusi so skupaj z vojaškimi silami samodržca Bašarja Al Asada v Siriji samo leta 2023 izvedli več kot 1.200 napadov. 27-krat so napadli šole, 16-krat pa begunska taborišča. (Fotografija je simbolična.) | Foto Reuters

Rusi so skupaj z vojaškimi silami samodržca Bašarja Al Asada v Siriji samo leta 2023 izvedli več kot 1.200 napadov. 27-krat so napadli šole, 16-krat pa begunska taborišča. (Fotografija je simbolična.)

Foto: Reuters

V napadu ruskega vojaškega letalstva, ki je podpiralo kopenske sile sirskega samodržca Bašarja Al Asada, na sirsko mesto Idlib sta umrla dva civilista. Eden je bil otrok.

Poudarki dneva:

19.15 Putin napovedal krepitev napadov na Ukrajino
10.54 Ukrajinci sestrelili rekordno število ruskih dronov
9.49 Rusi za silvestrovo pobijali tudi otroke v Siriji
8.49 Več mrtvih v medsebojnem obstreljevanju v Ukrajini

19.15 Putin napovedal krepitev napadov na Ukrajino

Ob zaostritvi vojne v Ukrajini, ki vse bolj neposredno zadeva tudi prebivalce ruskih obmejnih regij, je predsednik Rusije Vladimir Putin napovedal krepitev napadov na Ukrajino. Sobotno obstreljevanje Belgoroda, v katerem je bilo ubitih 25 ljudi, je označil za terorizem, pri čemer pa ni omenil silovitih napadov na ukrajinska mesta dan prej.

"Okrepili bomo napade. Noben zločin proti civilistom ne bo ostal nekaznovan, to je gotovo," je Putin povedal ob obisku vojaške bolnišnice. Ruska vojska je pred tem ponoči Ukrajino napadla s kar 90 brezpilotnimi letalniki tipa šahed.

Ruski predsednik je ob tem dodal, da Rusija cilja vojaška poslopja, in se zavezal, da bo s tem tudi nadaljevala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ponovil je še, da je Rusija pripravljena končati vojno v Ukrajini, a le pod lastnimi pogoji, je še navedla ruska tiskovna agencija Tass.

10.54 Ukrajinci sestrelili rekordno število ruskih dronov

Ruske sile so po navedbah različnih ukrajinskih virov ponoči napadle tudi regije Lvov, Mikolajiv, Dnipropetrovsk, Herson, Zaporožje in Harkov od koder pa zaenkrat poročajo zgolj o gmotni škodi.

Po podatkih ukrajinskega vojnega letalstva je zračna obramba sestrelila rekordnih 87 od skupno 90 dronov tipa šahed. Ruske sile so v napadih uporabile še najmanj osem raket, na svoji spletni strani navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

9.49 Rusi za silvestrovo pobijali tudi otroke v Siriji

Dve mrtvi osebi, med njimi en otrok. 14 oseb v bolnišnici, med njimi dve v kritičnem stanju. To je rezultat napada ruskega vojaškega letalstva na sirsko mesto Idlib za silvestrovo, poroča Al Jazeera. Rusi so skupaj z vojaškimi silami samodržca Bašarja Al Asada v Siriji samo leta 2023 izvedli več kot 1.200 napadov. 27-krat so napadli šole, 16-krat pa begunska taborišča.

"Napad je imel samo en cilj. Ubiti čim več civilistov," je za Al Jazeero dejal predstavnik opozicijske organizacije Syria Civil Defence Ahmed Yazji. Po njegovih besedah se lahko včerajšnji napad in vse druge, ki so jih skupaj izvedli ruska vojska in vojaki Al Asada, opiše le kot terorizem.

V mestu Idlib in njegovi okolici trenutno živi okoli 4,5 milijona ljudi, med njimi je 1,9 milijona beguncev, ki so pobegnili pred nasiljem Al Asada. Ta del Sirije velja za najbolj naseljenega v državi, v kateri že 13 let divja državljanska vojna. Idlib sicer velja za neuradno prestolnico sirijske opozicije.

8.49 Več mrtvih v medsebojnem obstreljevanju v Ukrajini

V ukrajinskem obstreljevanju središča Donecka so ponoči ubili štiri ljudi, so sporočile tamkajšnje separatistične oblasti. Ruska vojska je medtem nadaljevala ciljanje ukrajinskih mest, pri tem pa ubila najmanj eno osebo v Odesi, poročajo tuje tiskovne agencije.

V obstreljevanju Donecka, prestolnice ene od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija leta 2022 enostransko priključila, so umrli štirje ljudje, še 13 je ranjenih, je prek Telegrama sporočil proruski voditelj Denis Pušilin.

V novih napadih z droni na ukrajinsko pristaniško mesto Odesa je umrla najmanj ena oseba, več ljudi je ranjenih, pa je sporočil tamkajšnji guverner Oleg Kiper.

Ruske sile so po navedbah ukrajinskih virov ponoči napadle tudi regije Lvov, Mikolajev in Dnipropetrovsk, od koder pa za zdaj poročajo zgolj o gmotni škodi.

Vojna v Ukrajini se je v zadnjih dneh leta 2023 znova zaostrila, potem ko je Kijev v soboto v odgovor na enega najsilovitejših ruskih napadov ciljal rusko obmejno mesto Belgorod. V tej dvodnevni izmenjavi ognja je bilo ubitih več kot 50 ljudi.

Kijev
Novice Kaos v Rusiji: Tako so se maščevali Ukrajinci
Vladimir Putin in Sergej Šojgu
Novice Rusija zavzela kraj Marinka v regiji Doneck: Putin zavzetje označil za uspeh
Ekaterina Duncova
Novice Ruska političarka Duncova napovedala ustanovitev stranke
Ne spreglejte