Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 12. 2023,
8.47

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Rusija Ukrajina

Nedelja, 31. 12. 2023, 8.47

3 mesece, 2 tedna

676. DAN VOJNE V UKRAJINI

Štiri minute za Ruse: Putin o Ukrajini ni govoril

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81
Vladimir Putin | Leto 2024 je Putin označil za leto družine, vojakom, ki so na bojišču, pa sporočil, da so za Rusijo junaki in da jih podpira celoten narod. | Foto Reuters

Leto 2024 je Putin označil za leto družine, vojakom, ki so na bojišču, pa sporočil, da so za Rusijo junaki in da jih podpira celoten narod.

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v kratkem novoletnem nagovoru pohvalil rusko vojsko in pozval k enotnosti. Konflikta v Ukrajini ni izrecno omenil, je pa izpostavil, da je Rusija v letu 2023 branila svoje nacionalne interese, svobodo in varnost ter da se ne bo predala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pomembnejši poudarki dneva:

15.00 Putin v kratkem novoletnem nagovoru pohvalil rusko vojsko in pozval k enotnosti
8.47 Rusija napadla Harkov in Kijev

15.00 Putin v kratkem novoletnem nagovoru pohvalil rusko vojsko in pozval k enotnosti

Putin je med svojim nagovorom ob koncu leta, ki je trajal štiri minute in ga je predvajala državna televizija, stal pred tradicionalno kuliso Kremlja, kar je v velikem nasprotju z lani, ko so ob njegovi strani stali vojaki v uniformah.

"Večkrat smo dokazali, da smo sposobni rešiti najtežje naloge in da se nikoli ne bomo predali, saj ni sile, ki bi nas lahko ločila," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Putin.

Leto 2024 je označil za leto družine, vojakom, ki so na bojišču, pa sporočil, da so za Rusijo junaki in da jih podpira celoten narod.

Putin je v nagovoru po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti, ki jo povzema srbska tiskovna agencija Tanjug, danes še poudaril, da je glavno, kar združuje njegovo ljudstvo, usoda njihove domovine in razumevanje zgodovinske faze, skozi katero gre država. "Mi odločamo o usodi Rusije, smo ena velika družina in zagotavljali bomo varen razvoj. Skupaj smo," je še dejal.

Tradicijo televizijskega novoletnega nagovora je začel sovjetski voditelj Leonid Brežnjev. V Rusiji je postal praznična stalnica, ki jo spremlja na milijone gospodinjstev.

Predvajajo ga tik pred polnočjo v vsakem od 11 časovnih pasov v Rusiji, prvi pa so ga videli prebivalci polotoka Kamčatka.

8.47 Rusija napadla Harkov in Kijev

Harkov je bil tarča napada z droni tipa šahed, so davi sporočile lokalne oblasti. Po besedah župana Igorja Terehova so bile poškodovane stavbe v središču mesta, med drugim kavarne in stanovanjska poslopja. O žrtvah zaenkrat ni poročil.

Razdejan hotel v Harkovu:

Rusija je sicer v soboto napovedala povračilne ukrepe, potem ko je Ukrajina izvedla napad na mesto Belgorod, ki leži le kakih 30 kilometrov od meje. Glede na zadnje podatke ruskih oblasti je umrlo 22 ljudi, več deset je bilo ranjenih.

Moskva je na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN v soboto zatrdila, da je Kijev pri tem uporabil kasetno strelivo, cilj napada pa da so bili med drugim športni center, drsališče in univerza. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je dejal, da je šlo za nameren napad na civilne cilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinske zaveznice v VS ZN so vztrajale, da odgovornost leži na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je pred približno dvema letoma sprožil agresijo nad Ukrajino. "Če Rusija želi nekoga okriviti za smrti Rusov v tej vojni, bi morala začeti s predsednikom Putinom," je dejal britanski veleposlanik Thomas Phipps.

Kijev
Novice Kaos v Rusiji: Tako so se maščevali Ukrajinci

Napad na Belogorod se je zgodil dan po silovitem ruskem obstreljevanju ukrajinskih mest, ki naj bi bilo najhujše od začetka vojne. Ubitih je bilo najmanj 40 ljudi. Med cilji so bile tudi šole, porodnišnica, trgovine in stanovanjska poslopja. Še trije ljudje so bili nato ubiti v napadih v soboto.

Ne spreglejte