Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2023,
9.45

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

2

Natisni članek

reševalni pes reševanje Sirija Turčija potres

Četrtek, 9. 2. 2023, 9.45

1 leto, 4 mesece

Lenarčič: EU pomaga z največjim mehanizmom iskanja in reševanja do sedaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

2

Reševalni pes | Reševalni psi se zaradi razbite steklovine in drugih ostrih predmetov pri delu pogosto poškodujejo. | Foto Twitter/Uprava za zaščito in reševanje

Reševalni psi se zaradi razbite steklovine in drugih ostrih predmetov pri delu pogosto poškodujejo.

Foto: Twitter/Uprava za zaščito in reševanje

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes prispel v turško mesto Gaziantep, kjer se bo sestal s podpredsednikom turškega urada za upravljanje naravnih nesreč in humanitarnimi organizacijami iz Sirije. Skupaj z ekipo EU za civilno zaščito in uradom EU za humanitarno pomoč si bo ogledal kraj nesreče in potek reševalnih operacij.

"Pravkar sem prispel v Gaziantep. Kolegi iz civilne zaščite me obveščajo o razmerah na prizadetih območjih, kjer EU pomaga pri reševanju življenj z našim največjim mehanizmom iskanja in reševanja doslej," je Lenarčič zapisal na Twitterju.

Kasneje je tvitnil še, da se je srečal s humanitarnimi partnerji EU, ki so že pred potresom zagotavljali pomoč najranljivejšim na prizadetih območjih v Turčiji, kot tudi v sosednji Siriji.

Po zadnjih podatkih je v potresu umrlo več kot več 19.800 oseb. S tem je skupno število smrtnih žrtev preseglo število mrtvih po potresu v turški regiji Duzce leta 1999, ki je veljal za enega najhujših v zadnjih desetletjih

Pomoč za ureditev nujnih zatočišč

EU je Turčiji v okviru mehanizma rescEU namenila 500 začasnih nastanitvenih enot, 2000 šotorov in 10.500 postelj. V vsakem šotoru lahko bivajo štiri osebe, medtem ko lahko začasne bivalne enote sprejmejo do pet oseb in so namenjene zagotavljanju nujnega zatočišča ljudem za daljše obdobje.

Finančna vrednost pomoči Turčiji v okviru mehanizma rescEU znaša skoraj pet milijonov evrov, je danes sporočila Evropska komisija.

Poleg tega je prek evropskega mehanizma civilne zaščite Turčiji pomoč namenilo še 21 članic unije ter Albanija, Črna gora in Srbija. Skupaj so zagotovile 38 reševalnih in zdravstvenih ekip, na najbolj prizadeta območja pa so napotile več kot 1650 reševalcev in 104 reševalne pse.

Tudi iz Sirije prišli pozivi za pomoč

Potem ko je za pomoč prek mehanizma EU za civilno zaščito zaprosila tudi Sirija, znotraj unije potekajo usklajevanja, kako bi čim hitreje zagotovili nujno pomoč sirskemu prebivalstvu. Italija in Romunija sta že ponudili šotore, spalne vreče, vzmetnice, postelje, živila in oblačila.

Tudi Svetovni program za hrano je danes prek omenjenega mehanizma zaprosil za pomoč prizadetim prebivalcem Sirije.

EU je Siriji doslej zagotovila za 3,5 milijona evrov pomoči, ki vključuje finančna sredstva za zavetišča, vodo, sanitarne storitve, zdravje ter iskanje in reševanje ljudi po potresu. Unija in njene članice so sicer največje donatorice humanitarne pomoči za Sirijo. Od leta 2011 so namreč zagotovile že več kot 27 milijard evrov.

Reševalci iz Slovenije iščejo preživele

Že tretji dan je na terenu v mestu Hatay koordinator Marko Bručan, sicer podpredsednik komisije za reševanje pri Mednarodni kinološki zvezi, ki trenutno deluje v madžarski reševalni ekipi.

"Mesto Hatay je skoraj povsem porušeno, k sreči pa vsaj temperature niso tako nizke kot drugod. Ponoči je okoli ničle, čez dan pa od deset do dvanajst stopinj, kar pomeni, da lahko reševalne ekipe nemoteno delajo," je za Televizijo Slovenija povedal Bručan.

Skupina, ki jo vodi, ima 21 članov in je razdeljena na dve ekipi. Opremljeni so za reševanje izpod manjših ruševin. Imajo štiri reševalne pse in teleskopske kamere za iskanje ter izkopavanje. Živijo v baznem taboru, ki so si ga postavili sami. "Za približno en teden smo povsem samooskrbni," je še dejal.

Nevarnost za reševalce so popotresni sunki 

Reševanje otežujejo izjemno nizke temperature in več kot 125 popotresnih sunkov. Iskanje med ruševinami je počasno, saj večinoma poteka na roke, med popotresnimi sunki pa se mora iskalna ekipa umakniti z delovišč. 

"Hkrati pa vsak popotresni sunek predstavlja nevarnost, da se bodo porušili tudi objekti, ki še stojijo," je na Twitterju objavil Blaž Turk, vodja slovenske enote za iskanje in reševanje. Po njegovih besedah delo otežujejo steklovina in drugi ostri predmeti med ruševinami. Turk je dodal, da so se nekateri psi med iskanjem že poškodovali, a so lahko njihove poškodbe delno sanirali. 

Turčija
Novice Po potresih že več kot 20 tisoč mrtvih, preživeli zaradi lakote ropajo trgovine #video #foto
potres, Turčija
Novice V Turčijo odhajajo reševalni psi in njihovi vodniki. V teku je tudi zbiranje pomoči. #video
Potres
Novice V Turčiji temperature pod lediščem: "Mraz bo ubil ljudi" #video
Ne spreglejte