SiolNET. Novice Svet
3,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tomčeva: Misija v Sloveniji je zgrešila cilj, poročilo ni verodostojno

3,23

termometer

Sophie in 't Veld | "Odločno zavračam te vrste namigovanja, očitke in napade. Res bi rada pozvala EPP ter našo kolegico h konstruktivnemu in poštenemu sodelovanju," je še dejala vodja misije iz vrst evropskih liberalcev (Renew). | Foto: Ana Kovač
"Odločno zavračam te vrste namigovanja, očitke in napade. Res bi rada pozvala EPP ter našo kolegico h konstruktivnemu in poštenemu sodelovanju," je še dejala vodja misije iz vrst evropskih liberalcev (Renew). Foto: Ana Kovač

Razprava o oktobrski misiji odbora Evropskega parlamenta v Sloveniji je danes izzvenela v znamenju ostre izmenjave med evropsko poslanko Romano Tomc in vodjo delegacije Sophie in 't Veld. Tomčeva je poudarila, da je misija zgrešila cilj, 't Veldova pa je odločno zavrnila napade in EPP pozvala h konstruktivnemu sodelovanju.

Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) je danes v Bruslju razpravljal o oktobrski misiji za ugotavljanje dejstev o stanju demokracije v Sloveniji.

V javno objavljenem poročilu delegacija med drugim izraža globoko zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopalo zaupanje v različne javne organe in tudi med njimi.

Matej Tonin, NSi. Novice Presenečenje: Matej Tonin po Parsifalu tone, po Mediani vzpon

Tomčeva kritična od začetka

Delegacija je prav tako izrazila obžalovanje, ker ob obisku v Sloveniji ni bilo mogoče izmenjati mnenj ne s predsednikom vlade Janezom Janšo ne z nobenim od ministrov, ter sklenila, da skrb vzbujajoče razmere zahtevajo nadaljnje spremljanje, vključno z vsemi ukrepi, ki jih ima na voljo Evropski parlament.

In 't Veldova je danes povzela ključne ugotovitve, sicer pa je razpravo zaznamovala ostra izmenjava med njo in Tomčevo (EPP/SDS), ki je bila med osmimi člani delegacije in je do misije kritična že od začetka.

Tomčeva je dejala, da je misija žal zgrešila cilj in da je "zelo zelo skeptična" do njenega dela. | Foto: Pisarna evropske poslanke Romane Tomc Tomčeva je dejala, da je misija žal zgrešila cilj in da je "zelo zelo skeptična" do njenega dela. Foto: Pisarna evropske poslanke Romane Tomc

Romana Tomc: Politična misija proti aktualni vladi

Že pred obiskom delegacije v Sloveniji je Tomčeva dejala, da gre za politično misijo, uperjeno proti aktualni vladi. Kritična je bila tudi do poročila, češ da ni verodostojno in da je očitno namen diskreditacija slovenske vlade. Kolegici iz vrst socialdemokratov Tanji Fajon pa je očitala vpletenost v pripravo poročila.

Te kritike je ponovila tudi v današnji razpravi. Poudarila je, da poročila, ki iz veliko razlogov ni verodostojno, žal ne more podpreti in da gre predvsem za vmešavanje slovenske opozicije v delo parlamenta. Dejala je tudi, da je misija žal zgrešila cilj in da je "zelo zelo skeptična" do njenega dela.

Rok Čeferin Novice Rok Čeferin je novi podpredsednik ustavnega sodišča

't Veldova zanikala očitke

Tomčeva je pri tem med drugim poudarila, da pri vladavini prava v Sloveniji ne gre le za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, pri stanju medijev pa ne zgolj za financiranje STA, ter poudarila, da sta obe temi sicer že rešeni in da obstajajo številne druge.

In 't Veldova pa je v odzivu poudarila, da so se s poročilom strinjale vse politične skupine, torej tudi EPP, ter da vsi poskusi diskreditacije njihovega dela niso verodostojni in konstruktivni. "Lahko, prosim, nehamo s tem," je pozvala.

"Odločno zavračam te vrste namigovanja, očitke in napade. Res bi rada pozvala EPP ter našo kolegico h konstruktivnemu in poštenemu sodelovanju," je še dejala vodja misije iz vrst evropskih liberalcev (Renew).

Miša Molk Mia Skrbinac Novice Kako je Miša Molk s trditvijo presenetila igralko Mio Skrbinac #video Isabel Schnabel Posel danes Kdaj bo konec podražitev?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin