Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
22. 3. 2022,
17.56

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

25

Natisni članek

Ukrajina bogastvo Rusija oligarh

Torek, 22. 3. 2022, 17.56

2 leti, 1 mesec

Razkrite vile Putinovih prijateljev na obali Hrvaške

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

25

Mednarodna mreža novinarjev OCCRP je razkrila premoženje ruskih oligarhov, ki veljajo za člane ožjega kroga predsednika Vladimirja Putina. Vrednost seznama jaht, letal, nepremičnin, bančnih naslovov, ki ga novinarji še vedno dopolnjujejo, dosega skoraj 16 milijard evrov. V Sloveniji morebitne luksuzne naložbe ruskih oligarhov do zdaj še niso splavale na površje, so jih pa kar nekaj odkrili na sosednjem Hrvaškem.

Posestvo v Dračah na polotoku Pelješac

Foto: Google Street View | Foto: Foto: Google Street View

Streljaj jugovzhodno od vasi Drače na severu hrvaškega polotoka Pelješac, kamor bo mogoče najverjetneje že čez nekaj mesecev potovati čez nov most, pod gričem neposredno na obali leži kompleks dveh zgradb in dveh pomolov. Fotografijo od blizu si oglejte s klikom na to povezavo

Vrednost nepremičnine naj bi znašala več kot pet milijonov evrov. Po zadnjih podatkih je lastnik kompleksa hrvaško podjetje Castellum Aquae, d. o. o., lastnik tega pa je ciprska družba Klaret Development Limited. V ozadju te je Gulbakhor Ismailova, sestra Ališerja Usmanova, sedmega najbogatejšega Rusa. 

Vila Karolina, Lošinj

Foto: Google Zemljevidi / Google Street View 360 | Foto: Foto: Google Zemljevidi / Google Street View 360

Ena najbolj impozantnih zgradb v zalivu Čikat na otoku Mali Lošinj je od leta 2009 v lasti Maje Nikolavne Tokareva. Gre za hči Nikolaja Tokareva, predsednika Transnefta, ki je največji upravljavec naftovodov v Rusiji in na svetu. 

Foto: Google Street View | Foto: Foto: Google Street View

Družina Tokarev je vilo Karolino po poročanju hrvaških medijev leta 2009 kupila za kar 12 milijonov evrov. Formalni lastnik vile je sicer nepremičninsko podjetje Katina, d. o. o., ki ima sedež v Zagrebu.

Vrednost vile Karolina je danes po podatkih OCCRP ocenjena na nekaj manj kot štiri milijone evrov. 

Maja Nikolavna Tokareva je prek zagrebškega podjetja T.G. A., d. o. o. sicer tudi lastnica starejše stanovanjske hiše na Lošinju, katere vrednost znaša nekaj manj kot 700 tisoč evrov. 

Posestvo v predmestju Orebića na polotoku Pelješac

Foto: Aminess Hotels | Foto: Foto: Aminess Hotels

Kompleks poslopij z lastno plažo in privezom za plovila je v neposredni bližini hotela Orsan in tik ob glavni cesti ob južni obali polotoka Pelješac. Pogled od blizu je videti takole (klik), tako pa vhod z glavne ceste:

Lastnik nepremičnine je uradno turistična agencija Kisik, d. o. o., ki ima sedež v bližnjem Orebiću. Toda resnični lastnik počitniškega domovanja je Irina Viner Usmanova, žena že omenjenega oligarha in sedmega najbogatejšega Rusa Ališerja Usmanova. Vrednost posestva je ocenjena na nekaj manj kot 1,9 milijona evrov. 

 

Ne spreglejte