Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2022,
13.01

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

7

Natisni članek

droge denar kartel Španija preiskava Europol

Petek, 14. 10. 2022, 13.01

1 leto, 6 mesecev

Razkrinkana največja "narkobanka" v Evropi #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

7

Europol, Španija, narko banka | Vrednost zaseženega kriminalnega premoženja ocenjujejo na skoraj tri milijone evrov.  | Foto Europol

Vrednost zaseženega kriminalnega premoženja ocenjujejo na skoraj tri milijone evrov.

Foto: Europol

Španska policija in davčna agencija sta ob podpori Europola in Eurojusta razbili organizirano kriminalno združbo, ki naj bi vodila največjo "narkobanko" v Evropi. Ta kriminalna združba, sestavljena predvsem iz sirskih državljanov, je bila dejavna od leta 2020, letno pa naj bi oprala več kot 300 milijonov evrov.

Kriminalna mreža, ki je vodila "banko" in je bila sestavljena predvsem iz sirskih državljanov, je zagotavljala finančne storitve kriminalnim organizacijam, povezanim s trgovino s prepovedanimi drogami, v več kot dvajsetih državah, navaja Europol.

V obsežni akciji prijeli 32 vpletenih

27. septembra je več kot 200 uslužbencev organov pregona izvedlo racije na skupno 21 lokacijah v španskih provincah Malaga in Toledo, pri čemer je bilo aretiranih 32 oseb, zaseženi pa so bili skoraj trije milijoni evrov kriminalnega premoženja.

Med drugim so zasegli nekaj več kot 428 tisoč evrov v gotovini, 19 računov za kriptovalute v vrednosti 1,5 milijona evrov, 11 luksuznih vozil, 70 kilogramov hašiša, 1,2 tone marihuane in nasade z 995 sadikami marihuane. Že pred tem pa so oblasti med preiskavo zasegle 2,9 milijona evrov v gotovini. | Foto: Europol Med drugim so zasegli nekaj več kot 428 tisoč evrov v gotovini, 19 računov za kriptovalute v vrednosti 1,5 milijona evrov, 11 luksuznih vozil, 70 kilogramov hašiša, 1,2 tone marihuane in nasade z 995 sadikami marihuane. Že pred tem pa so oblasti med preiskavo zasegle 2,9 milijona evrov v gotovini. Foto: Europol

Organizirane kriminalne združbe so lahko prek te mednarodno strukturirane finančne mreže opravljale plačila, prejemale sredstva in celo prale svoj zaslužek. Središče mreže je bilo špansko mesto Fuenlabrada.

Kriminalci so svoje dejavnosti pranja denarja izvajali v lokalni restavraciji, večinoma prek tako imenovanega podzemnega bančnega sistema hawala, ki so ga uporabljali, da bi se izognili odkritju organov pregona. | Foto: Europol Kriminalci so svoje dejavnosti pranja denarja izvajali v lokalni restavraciji, večinoma prek tako imenovanega podzemnega bančnega sistema hawala, ki so ga uporabljali, da bi se izognili odkritju organov pregona. Foto: Europol

Pri španski preiskavi je bila ključna podpora Europola, ki je od maja 2020 zagotavljal obveščevalne podatke in analize, da bi začrtal mednarodno aktivnost te kriminalne mreže.

Europol, Španija, narko banka | Foto: Europol Foto: Europol

Europol, Španija, narko banka | Foto: Europol Foto: Europol
Kristjan Čačić
Novice Na Starodu prijeli enega najbolj iskanih kriminalcev EU
Europol
Novice S pomočjo najnovejše Europolove kampanje slovenska policija išče tri ubežnike
Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi
Novice Pozor, nova prevara! Tudi v. d. direktorja policije vam ne piše pisem o pornografiji.
Novice Iz Kambodže deportirali Primorca, obsojenega zaradi pedofilije #video

 

Ne spreglejte