SiolNET. Novice Svet
0,99

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Razkol v Avstriji zaradi postopka proti Madžarski

0,99

termometer

Strache, Orban
Heinz-Christian Strache in Viktor Orban - avstrijski podkancler je stopil v bran madžarskemu premierju. Foto: Reuters

Avstrijski svobodnjaki (FPÖ) dvomijo o zakonitosti odločitve Evropskega parlamenta, ki je v sredo proti Madžarski sprožil postopek zaradi kršitve temeljnih evropskih pravic.

Podkancler Heinz-Christian Strache je danes pozval zunanjo ministrico Karin Kneissl, naj sproži preveritev pri pravni službi Sveta EU. Strache, katerega država trenutno predseduje EU, bi rad, da se preveri veljavnost glasovanja, ki mu Madžarska oporeka. Zunanje ministrstvo je potrdilo, da je Kneisslova (FPÖ) to tudi storila. Zahtevo za pravno preveritev so predali prek avstrijskega predstavništva v Bruslju.

Poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem so evropski poslanci sprejeli s 448 glasovi proti 197, 48 se jih je vzdržalo. Budimpešta vztraja, da bi bilo pri ugotavljanju dvotretjinske podpore, ki je potrebna za sprožitev 7. člena pogodbe EU, treba upoštevati tudi vzdržane poslanske glasove, zato glasovanje po njenem prepričanju ni veljavno.

Strache "močno razume" Madžarsko

"Močno razumem madžarske argumente," je danes sporočil Strache. "Glede na to da je pravna podlaga za odločitev Evropskega parlamenta glede 7. člena nejasna, je zunanja ministrica po posvetu z menoj danes pozvala pravno službo Sveta EU, naj zavzame jasno stališče do tega, in sicer še preden se s tem vprašanjem ukvarja Svet EU," je dodal.

Heinz-Christian Strache Foto: Reuters

Če bo prišlo do postopka zoper Madžarsko, se bo po ocenah Stracheja poglobil razkol med vzhodno in zahodno Evropo, namesto da bi ga "z razumevanjem" poskušali odpraviti. "Še posebej vzhodnoevropske države, kot je Madžarska, ki je trpela pod Sovjetsko zvezo in s številnimi žrtvami izbojevala svojo današnjo svobodo in demokracijo, nočejo znova doživeti patronata in sprejemanja odločitev od zunaj, tokrat iz Bruslja," je dejal.

Kurz: Ni dokaza in ne sodbe

Kancler Sebastian Kurz, ki prihaja iz desnosredinske ljudske stranke (ÖVP), meni, da je na potezi Evropska komisija. "Zdaj mora Komisija govoriti z Madžarsko. Obstajajo očitki in obtožbe, ki jih je treba proučiti. Ni dokaza in ne sodbe. Jaz nisem sodnik," je dejal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Kleinen Zeitung.

Ogorčenje avstrijske opozicije

Opozicijski socialdemokrati (SPÖ) so ogorčeni. Svobodnjaki "so ponoreli", je sporočil njihov predstavnik za zadeve EU Jörg Leichtfried. Po njegovih ocenah mora kancler "naglo spraviti zunanjo politiko FPÖ pod nadzor in se postaviti v bran temeljnim vrednotam EU", saj so takšne poteze, kot je današnja glede Madžarske, "skrajno sramotne za avstrijsko vlado v zelo pomembnem obdobju predsedovanja EU".

Viktor Orban Foto: Reuters

Orban: Gre za poskus oslabitve Madžarske

Madžarski premier Viktor Orban je prepričan, da odločitev Evropskega parlamenta ne pomeni "nobene nevarnosti", saj naj bi šlo le za poskus oslabitve Madžarske kot "simbola upora proti migracijam". Napovedal je, da bo Budimpešta v ponedeljek odločila, kako bo izpodbijala veljavnost glasovanja.

Evropski parlament je v sredo sprejel poročilo, ki Budimpešto obtožuje utišanja neodvisnih medijev in intelektualcev, odstranitve neodvisnih sodnikov, onemogočanja nevladnih organizacij in razmaha korupcije. S tem se je prvič v zgodovini začel postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU, katerega skrajni ukrep bi bil odvzem glasovalnih pravic Budimpešti. Odločitev morajo sedaj potrditi še države članice EU.

Poljska in Češka sta že napovedali, da bosta blokirali vsakršne sankcije proti Madžarski.

Orban Novice "EPP bo Orbana osamila" Viktor Orban Novice Zgodovinska poteza evropskih poslancev zoper Madžarsko Viktor Orban Novice Orban: Poročilo o Madžarski žali državo in čast naroda

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • fizik10 / 16.09.2018. ob 14:07 +6 - 1

  Bravo Orban. Tako se dela!! Naši rdeči kekci bodo seveda glasovali za sankcije proti Mađarski in se klanjali bedarijam iz Bruslja...proti evropski in slovenski identiteti

  +6 - 1
 • amarita / 17.09.2018. ob 12:54 +1 0

  Orban je pravi voditelj svoje drzave...nasi rdeckolevicarji pa nimajo jajc,,,,

  +1 0
delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin