Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2024,
21.21

Osveženo pred

2 uri, 48 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Natisni članek

vreme ZDA Florida orkan

Torek, 8. 10. 2024, 21.21

2 uri, 48 minut

Raziskovalci so poleteli naravnost v orkan Milton #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40

Raziskovalci ameriške nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA) so v torek poleteli v orkan Milton, ravno v času, ko se je ta nad Mehiškim zalivom začel spet krepiti v orkan pete stopnje.

Kot je razvidno na posnetku, so bili tudi raziskovalci, vajeni vsega hudega, saj je za njimi že mnogo poletov v kritičnih vremenskih razmerah, nad močjo orkana in turbulenco presenečeni. Poleti z letalom v orkane in druge vremenske pojave so sicer zelo dragoceni, saj s pomočjo teh podatkov vremenoslovci z do 20 odstotkov večjo natančnostjo lahko napovedo njihov razvoj, smer in moč, kar je ključno za ukrepe, ki jih na terenu sprejmejo oblasti.

Meteorolog Chis Vagasky je v objavi na omrežju X recimo razkril, da je dogajanje v središču orkana Milton trenutno strahovito, saj so v 14 urah zaznali 58.000 udarov strel, več kot ene na vsako sekundo.

Ta podatek orkan Milton postavlja ob bok najmočnejšim orkanom v zadnjih dvajsetih letih, primerljiv je recimo s super tajfunom Haiyan, ki je zadel Filipine leta 2013 in je zahteval 6.300 smrtnih žrtev, ter orkanom Patricia, ki se je leta 2015 razvil nad Mehiškim zalivom in je v Mehiki poškodoval 10 tisoč domov, pred Florido pa je na srečo oslabel.

evakuacija s Floride
Novice Biden: Gre za vprašanje življenja ali smrti #video
orkan Helene
Novice Število žrtev orkana Helene na jugovzhodu ZDA narašča
orkan Beryl
Novice Rekordnih 265 kilometrov na uro. Uničujoč orkan vzel nova življenja. #video #foto
Ne spreglejte