Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2024,
6.51

Osveženo pred

2 dneva, 6 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,56

Natisni članek

Karibi škoda veter neurje orkan

Sreda, 3. 7. 2024, 6.51

2 dneva, 6 ur

Rekordnih 265 kilometrov na uro. Uničujoč orkan vzel nova življenja. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,56

Orkan Beryl nadaljuje uničujoč pohod po Karibih, kjer je doslej terjal najmanj šest življenj. Izredno močna nevihta za ta čas leta trenutno kot orkan četrte stopnje s hitrostjo vetra do 240 kilometrov na uro potuje skozi odprto morje proti Jamajki.

V Grenadi, kjer je orkan v ponedeljek dosegel kopno, so po navedbah uradnikov umrli trije ljudje. O še eni smrtni žrtvi zaradi neurja so poročali na Svetem Vincencu in Grenadinih, dve osebi pa sta umrli na severu Venezuele, navaja ameriška televizija ABC.

Santo Domingo, Dominikanska republika | Foto: Reuters Santo Domingo, Dominikanska republika Foto: Reuters

Orkan Beryl je v torek kot orkan pete stopnje z 265 kilometri na uro presegel julijski rekord, ki ga je leta 2005 s hitrostjo 257 kilometrov na uro dosegel orkan Emily, je poročal nacionalni center za orkane ZDA.

Na Jamajki so v pričakovanju orkana, ki s seboj prinaša tudi velike količine padavin, zaprli tri mednarodna letališča. Orkanski vetrovi se bodo do takrat verjetno nekoliko umirili, a bo nevihta predvidoma sprožila več metrov visoke valove.

Santo Domingo, Dominikanska republika | Foto: Reuters Santo Domingo, Dominikanska republika Foto: Reuters Sauteurs, Grenada | Foto: Reuters Sauteurs, Grenada Foto: Reuters

Že v torek so zunanji pasovi orkana oplazili južne dele Dominikanske republike in Haitija.

orkan Beryl
Novice Orkan Beryl zahteval prvo smrtno žrtev. Krepi se na orkan pete stopnje. #video

Prebivalci otočja Sveti Vincenc in Grenadini so medtem čistili in ocenjevali škodo neurja. Na enem od otokov so oblasti sporočile, da je uničenih ali močno poškodovanih 90 odstotkov hiš, odtrgalo pa je tudi streho edinega letališča na otoku.

Temperatura morske gladine v vzhodnem Karibskem morju, kjer je trenutno Beryl, je višja od povprečja za ta letni čas in bolj ustreza temperaturi na vrhuncu sezone orkanov v Atlantiku. To zagotavlja dovolj energije za izjemno krepitev orkana.

Carriacou, Grenada | Foto: Reuters Carriacou, Grenada Foto: Reuters Carriacou, Grenada | Foto: Reuters Carriacou, Grenada Foto: Reuters

Beryl bo svojo pot predvidoma nadaljevala proti polotoku Jukatan in preostanku vzhodne mehiške obale, kjer bo do konca tedna postopoma izgubila moč in postala tropska nevihta.

Pogled v oko orkana nad Karibi. | Foto: Reuters Pogled v oko orkana nad Karibi. Foto: Reuters

Ne spreglejte