Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2023,
7.15

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

Natisni članek

orožje vojska Ukrajina Rusija Vladimir Putin

Torek, 5. 12. 2023, 7.15

4 mesece, 3 tedne

650. dan vojne v Ukrajini

Orban zaostruje grožnje: Zaradi enotnosti ne storite tega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

Madžarski premier Viktor Orban, ki nasprotuje začetku pogajanj o članstvu Ukrajine v EU, še zaostruje grožnje pred prihajajočim vrhom EU prihodnji teden v Bruslju, na katerem naj bi voditelji držav članic prižgali zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj s Kijevom. Orban je v pismu pozval, naj vrh EU o tem ne odloča zaradi enotnosti Unije.

Pregled dneva: 

18.23 Baerbockova pravi, da nemška proračunska kriza ne bo prizadela Ukrajine

14.27 Rusija bo družinam vrnila šest ukrajinskih otrok
12.27 Orban poziva, naj se na vrhu EU ne odloča o pristopu Ukrajine
11.22 V Hersonu v ruskem obstreljevanju dva mrtva
7.15 Putin na simulaciji jedrskega gumba

18.23 Baerbockova pravi, da nemška proračunska kriza ne bo prizadela Ukrajine

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je dejala, da nemška proračunska kriza ne bo zmanjšala podpore Ukrajini.

"V času, ko se krize sesuvajo ena na drugo, moramo kot močne demokracije pokazati, da imamo največjo sposobnost ukrepanja tudi v kriznih časih," je ob obisku slovenske prestolnice Ljubljane dejala političarka iz stranke Zelenih.

Ena stvar je jasna, je dejala Baerbockova: "Nemčija bo ostala zanesljiva mednarodna partnerka, saj varnost v svetu, zlasti glede Ukrajine, prispeva tudi k njeni varnosti."

Glede na težke finančne čase je dejala, da sta z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem jasno poudarila, da to ne bo zmanjšalo njihove podpore Ukrajini, celo nasprotno, so zapisali v Deutsche Welle.

Spomnila je, da je Nemčija podvojila podporo ukrajinski obrambi s štirih na osem milijard evrov za naslednje leto tik pred verjetno še eno brutalno zimo za Ukrajince.

14.27 Rusija bo družinam vrnila šest ukrajinskih otrok

Rusija bo šest ukrajinskih otrok, starih med osem in 15 let, ki so jih po začetku invazije na Ukrajino odpeljali v Rusijo, vrnila njihovim družinam, so danes sporočile katarske oblasti, ki so posredovale pri dogovoru. To bo druga vrnitev otrok ob posredovanju Katarja, potem ko je Rusija oktobra vrnila štiri ukrajinske otroke.

"Katar je omogočil združitev še šestih ukrajinskih otrok z njihovimi družinami pred prazničnimi počitnicami. Obe strani sta med celotnim postopkom sodelovali in ravnali v dobri veri, pri čemer je Katar deloval kot posrednik," je pojasnila predstavnica katarskega ministrstva za zunanje zadeve Lolva al Kater.

Dodala je, da je Katar v pogajanjih za vrnitev ukrajinskih otrok posredoval "na prošnjo Rusije in Ukrajine za opredelitev in preučitev možnih področij sodelovanja z namenom vzpostavitve zaupanja med obema stranema", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je Rusijo od začetka invazije večkrat obtožila, da je več tisoč ukrajinskih otrok prisilno odpeljala iz šol, bolnišnic in sirotišnic v delih Ukrajine, ki so trenutno pod nadzorom ruskih sil. Po navedbah Kijeva naj bi bilo v Rusijo skupno odpeljanih približno 20.000 otrok, doslej pa se jih je v Ukrajino vrnilo manj kot 400.

Rusija sicer vztraja, da so bili njihovi motivi izključno humanitarni in da so ukrajinske otroke evakuirali zato, da bi jih zaščitili pred nevarnostjo.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je marca izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove. Sodišče ju sumi nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij.

12.27 Orban poziva, naj se na vrhu EU ne odloča o pristopu Ukrajine

Orban je v pismu, ki ga je naslovil na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, podkrepil svoje nasprotovanje začetku pristopnih pogajanj EU z Ukrajino, ki se že 21 mesecev spoprijema z rusko agresijo.

Michela je pozval, naj voditelji sedemindvajseterice na decembrskem zasedanju Evropskega sveta ne sprejemajo odločitve o začetku pogajanj o članstvu Ukrajine, saj bi "očitno pomanjkanje soglasja neizogibno povzročilo neuspeh". Po Orbanovem prepričanju se mora vrh izogibati temu "kontraproduktivnemu scenariju zaradi enotnosti, naše najpomembnejše pridobitve", je razvidno iz pisma, ki ga je danes objavil bruseljski spletni bilten Politico.

Madžarski premier pri tem še opozarja, da pomeni priporočilo Evropske komisije o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino "konec širitvene politike EU kot objektivnega instrumenta, ki temelji na zaslugah". Prepričan je, da je treba razviti "nove možnosti" ter opraviti "strateško razpravo o splošnem pristopu in politikah do Ukrajine".

Orban že več tednov zatrjuje, da Ukrajina, ki se spoprijema z rusko agresijo, ni pripravljena na začetek pogajanj o članstvu v EU. Svoje stališče je med drugim delil v nedeljskem zapisu na družbenem omrežju X, ko je dejal, da je predlog Evropske komisije o pristopu Ukrajine k EU "neutemeljen in slabo pripravljen" ter da "zanj ni mesta na dnevnem redu" decembrskega vrha EU.

Evropska komisija je v začetku prejšnjega meseca priporočila začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino. Zdaj mora o tem soglasno odločiti vseh 27 držav članic EU.

Orbanove izjave postavljajo pod vprašaj potrebno soglasje sedemindvajseterice in pred vrhom EU sprožajo precej pomislekov v Bruslju.

Predsednik Evropskega sveta Michel, ki se bo ta teden v Pekingu udeležil vrha EU in Kitajske, naj bi skrajšal obisk in se po prvem dnevu srečanj v četrtek vrnil v Bruselj, da bi nadaljeval pogovore z voditelji EU o nadaljnjih korakih, je povedal neimenovani uradnik za Politico.

Orban je sicer pred časom zanikal, da bi bilo madžarsko nasprotovanje začetku pristopnih pogajanj s Kijevom povezano s tem, da Bruselj blokira sprostitev evropskih sredstev Budimpešti zaradi domnevnega kršenja vladavine prava in človekovih pravic.

11.22 V Hersonu v ruskem obstreljevanju dva mrtva

V ruskem obstreljevanju južnega ukrajinskega mesta Herson sta danes umrla dva človeka, je sporočil vodja istoimenske regije Oleksandr Prokudin. Odkar so ukrajinske sile pred enim letom osvobodile mesto, je Herson neprestano tarča ruskega obstreljevanja z nasprotne strani reke Dneper, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zjutraj je ruska vojska neusmiljeno obstreljevala središče Hersona. Okupator je ubil dva človeka," je dejal Prokudin.

Reševalci, ki so prišli na prizorišče obstreljevanje, so potrdili dve smrtni žrtvi, enega človeka pa so prepeljali v bolnišnico.

Ukrajinskim silam je v zadnjih tednih uspelo zavzeti položaje na levem bregu Dnepra, kjer so svoje položaje vkopali ruski vojaki. S tem želijo preprečiti nadaljnje ruske napade na Herson.

7.15 Putin na simulaciji jedrskega gumba

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v ponedeljek udeležil ogleda simulacije jedrskega gumba, a ga, potem ko si je ogledal obsežen prikaz ruskih dosežkov, kar je bilo videti kot ogrevanje pred skorajšnjo kampanjo za ponovno izvolitev, ni hotel pritisniti.

Razložili so mu zasnovo sovjetske jedrske bombe in mu pokazali lažno nadzorno ploščo za začetek jedrskega poskusa, nato pa je skozi okno opazoval slike eksplozije in gobastega oblaka, poroča Reuters.

Od začetka vojne v Ukrajini, čemur Moskva pravi posebna vojaška operacija, je Putin Zahod pogosto opozarjal na velikost in zmogljivosti ruskega jedrskega arzenala in večkrat dejal, da bo vsak, ki bo poskušal izvesti jedrski napad na Rusijo, izbrisan z obličja Zemlje. V Belorusiji je namestil taktične jedrske rakete in spremenil rusko stališče do dveh velikih orožarskih pogodb, hkrati pa vztrajal, da Moskva ne razmetava nepremišljeno z atomskim orožjem ali spreminja svoje doktrine o njegovi uporabi. Putin naj bi ta mesec potrdil, da se bo marca potegoval za še en šestletni predsedniški mandat, ponedeljkov nastop pa je imel izrazit predvolilni pridih.

Ukrajinski vojak
Novice Je Ukrajina pred porazom?
Vladimir Putin
Novice Putin pripravlja "sporazum o zvestobi"
Mejni prehod Finska, Rusija
Novice Rusiji se zapira še zadnja pot
Ne spreglejte