Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2018,
7.15

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

Savdska Arabija ZDA Džamal Hašokdži

Sreda, 24. 10. 2018, 7.15

5 let, 5 mesecev

Prve sankcije ZDA proti Savdski Arabiji zaradi umora novinarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91
Donald Trump | Donald Trump je prepričan, da je bil to eden najslabših poskusov pometanja zadeve pod preprogo v zgodovini takšnih poskusov. | Foto Reuters

Donald Trump je prepričan, da je bil to eden najslabših poskusov pometanja zadeve pod preprogo v zgodovini takšnih poskusov.

Foto: Reuters

ZDA so uvedle prve sankcije proti Savdski Arabiji zaradi umora novinarja Džamala Hašokdžija. Kot je sporočilo ameriško zunanje ministrstvo, so vzeli vizume oz. jih v prihodnje ne bodo izdali 21 državljanom Savdske Arabije. Ameriški predsednik Donald Trump je ponovno podvomil o uradni razlagi Riada o smrti novinarja in izjavil, da je bil to eden najslabših poskusov pometanja zadeve pod preprogo.

Savdska Arabija je umor novinarja Džamala Hašokdžija, ki so ga nazadnje videli živega, ko je 2. oktobra vstopil na savdski konzulat v Istanbulu, priznala pretekli konec tedna. Uradna razlaga je, da je umrl v nesreči med pretepom.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj povedal, da je turška preiskava pokazala, da je šlo za skrbno načrtovan umor, in zahteval izročitev 18 osumljencev, ki naj bi jih pridržali v Savdski Arabiji.

Kje je truplo novinarja, uradno še ni znano, je pa britanski Sky News poročal, da naj bi razkosane dele trupla našli na vrtu rezidence savdskega generalnega konzula v Istanbulu. Ta je oddaljen pol kilometra od konzulata.

Hašodžija
Novice Sky News: Našli dele Hašokdžijevega trupla #video

"Najslabši poskus pometanja pod preprogo v zgodovini"

Ameriški predsednik Donald Trump o uradni razlagi Riada o umoru novinarja dvomi. Meni, da gre za enega najslabših poskusov pometanja zadeve pod preprogo v zgodovini takšnih poskusov.

"Imeli so zelo slab izvirni koncept, ki so ga slabo izvedli, in pometanje pod preprogo je bilo eno najslabših v zgodovini takih dejanj. Slab posel. Tega si nikoli ne bi smeli zamisliti. Nekdo je res zamočil in kdorkoli se je tega spomnil, bi moral biti v težavah," je dejal Trump.

Večina od 21 Savdijcev, proti katerim so ZDA ukrepale, že ima ameriške vizume, drugi pa jih ne bodo dobili. Pompeo je dejal, da sodelujejo s finančnim ministrstvom ZDA, da bi ugotovili, ali bodo morda uvedli sankcije proti komu po zakonu Magnicki. Zagotovil je, da te sankcije ne bodo zadnja beseda ZDA.

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je napovedal sodelovanje s kongresom o mogočih sankcijah.

Džamal Hašodži
Novice Savdska Arabija: Smrt novinarja je bila grozna napaka #video

Turčija informacije o Hašokdžijevem umoru delila z ZDA

Turški obveščevalci so z direktorico ameriške obveščevalne službe Cia Gino Haspel delili vse informacije o umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem konzulatu v Istanbulu, danes poročajo turški provladni mediji.

S Haspelovo, ki je bila v torek na obisku v Ankari, so med srečanjem na sedežu turške obveščevalne organizacije (MIT) delili video in zvočne posnetke. Posredovali pa so ji tudi vse informacije, ki so jih pridobili med preiskavo na konzulatu in konzulovi rezidenci v Istanbulu, poroča časnik Sabah.

Džamal Hašodži
Novice Posnetki naj bi kazali, da je bil savdski novinar obglavljen

Dele trupla naj bi našli na vrtu rezidence savdskega konzula

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na podlagi preiskave turške policije v torek zatrdil, da je šlo za skrbno načrtovan umor, in zahteva izročitev 18 osumljencev, ki naj bi jih pridržali v Savdski Arabiji, za sojenje v Turčiji. Kje je truplo novinarja, še ni znano, britanski Sky News pa je poročal, da naj bi razkosane dele trupla našli na vrtu rezidence savdskega konzula.

Hašokdži je izginil drugega oktobra na savdskem konzulatu v Istanbulu in pozneje se je izkazalo, da je bil tam ubit. Riad je po velikem mednarodnem pritisku to priznal šele tri tedne pozneje.

Savdska Arabija zastava
Novice Savdski zunanji minister: Ne vemo, kje je Hašodžijevo truplo

Zaradi umora številni odpovedali udeležbo na mednarodni konferenci v Riadu

Ker je bil Hašokdži kritik savdske kraljevine, se vrstijo sumi, da za njegovim umorom stoji savdski režim, celo prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman. Sam sicer zatrjuje, da o dogodku na savdskem konzultatu v Istanbulu ni vedel ničesar.

Danes bo sicer nagovoril zbrane na mednarodni investicijski konferenci v Riadu, ki naj bi kraljevini pomagala premostiti odvisnost od prihodkov od nafte. Zaradi umora do oblasti kritičnega savdskega novinarja so številni visoki gostje udeležbo odpovedali, med njimi ameriški finančni minister Steven Mnuchin in direktorica Mednarodnega finančnega sklada Christine Lagarde.

Savdski kralj Salman, ameriški predsednik Donald Trump in
Novice Savdske oblasti priznavajo Hašokdžijevo smrt

Rohani: Umor Hašodžija brez podpore ZDA nepredstavljiv

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes izjavil, da bi bil gnusen umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija brez podpore ZDA nepredstavljiv. "Menim, da si nobena država ne bi drznila narediti česa takšnega brez podpore ZDA," je dejal iranski predsednik.

Pred Hašodžijevim umorom, "je bilo nepredstavljivo, da bi bili lahko priča takšnemu organiziranemu zločinu. Da se zločin ali umor zgodi naskrivaj, je možno, toda da takšen gnusen umor načrtuje institucija, je to zelo velik problem", je dejal Rohani na seji vlade.

"Plemenska skupina, ki vodi to državo, ima varnostno kritje, ki se opira na ZDA. To je ta supersila, ki jih podpira," je še dejal Rohani, ki Hašodžija ni omenil z imenom, govoril je le o "kritičnem novinarju".

Jumpei Yasuda
Novice V Siriji izpuščen ugrabljeni japonski novinar
Umor bolgarske novinarke
Novice Bolgarsko tožilstvo vložilo obtožnico za umor preiskovalne novinarke
Daphne Caruana Galizia Jan Kuciak
Mnenja Primož Cirman: Novinarje ubijajo
Ne spreglejte