Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
9.36

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

bolezen pandemija grožnja virus WHO

Četrtek, 18. 1. 2024, 9.36

3 mesece, 1 teden

Priprave na bolezen X, ki lahko povzroči naslednjo globalno pandemijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
virus | Ghebreyesus je poudaril, da je WHO v sodelovanju z drugimi svetovnimi organizacijami že pripravila pobude za pripravo na naslednjo večjo pandemijo ali epidemijo. | Foto Shutterstock

Ghebreyesus je poudaril, da je WHO v sodelovanju z drugimi svetovnimi organizacijami že pripravila pobude za pripravo na naslednjo večjo pandemijo ali epidemijo.

Foto: Shutterstock

Svetovni voditelji so na letnem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu v sredo razpravljali tudi o tako imenovani bolezni X, hipotetičnem virusu, ki je dvajsetkrat smrtonosnejši od covid-19. Čeprav trenutno ni znano, da bi takšen virus dejansko obstajal, so načrti znanstvenikov in stroke usmerjeni v proaktivno pripravo akcijskega načrta za boj proti takemu virusu, če bi se pojavil kot pandemija.

"To bi se lahko zgodilo prej, kot si mislimo. Obstajajo sevi virusov z zelo visoko stopnjo umrljivosti, ki bi lahko razvili sposobnost učinkovitega prenosa s človeka na človeka," je v Davosu opozoril Amesh Adalja iz Centra za zdravstveno varnost Johns Hopkins.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je bil covid-19 morda naša prva "bolezen X" ter da se znanstveniki in strokovnjaki aktivno učijo iz te izkušnje.

Bolezen X že obstaja 

Leta 2022 je WHO tako zbrala 300 znanstvenikov za preučitev 25 družin virusov in bakterij, da bi ustvarili seznam patogenov, za katere menijo, da lahko povzročajo katastrofo ter bi jih bilo treba podrobneje preučiti. Na ta seznam je vključena bolezen X, ki jo je organizacija prvič prepoznala leta 2018. WHO meni, da virus predstavlja spoznanje, da bi lahko resno mednarodno epidemijo povzročil neznani patogen.

Smrtonosni patogen, kot je bolezen X, je po besedah ​​Adalje verjetno respiratorni virus, ki bi lahko že krožil med živalskimi vrstami, a se še ne more prenesti na ljudi.  | Foto: Reuters Smrtonosni patogen, kot je bolezen X, je po besedah ​​Adalje verjetno respiratorni virus, ki bi lahko že krožil med živalskimi vrstami, a se še ne more prenesti na ljudi.  Foto: Reuters

Bolezen X je na seznamu prednostnih bolezni WHO, kot so Zika, covid-19, ebola in marburška mrzlica. Seznam prednostnih nalog je namenjen usmerjanju globalnih naložb ter krepitvi raziskav in razvoja na teh področjih.

Bolezen takšnega obsega bi verjetno povzročila še večjo škodo, kot smo jo doživeli pri covid-19, zaradi katerega je po podatkih WHO umrlo več kot sedem milijonov ljudi. "Če smo bili tako neuspešni z nečim, kot je covid-19, si lahko predstavljate, kako bi bilo z nečim, kot je bil dogodek leta 1918," je dejal Adalja, ki je imel v mislih pandemijo gripe leta 1918, ki je po ocenah vzela življenje 50 milijonom ljudi po vsem svetu.

"Bolje da predvidevamo, kaj se lahko zgodi"

 Tedros Adhanom Ghebreyesus | Foto: Reuters Tedros Adhanom Ghebreyesus Foto: Reuters Ghebreyesus je še poudaril, da bi sistem zgodnjega opozarjanja in načrt za zdravstveno infrastrukturo, ki je bila med pandemijo covid-19 preobremenjena, lahko pomagala v prihodnjem scenariju. Druga pomembna lekcija covid-19 je pomen preglednosti, je še dejal Adalja. "Covid-19 je povzročil nezaupanje med zdravniki za nalezljive bolezni, zdravniki javnega zdravja in splošno javnostjo, za kar je krivo tudi vmešavanje politike. Nekateri morda zato niso dovzetni za zaščitne ukrepe, ki jih priporočajo uradniki za javno zdravje." 

"Nekateri menijo, da bi te debate lahko povzročile paniko," je še dejal generalni direktor WHO Ghebreyesus. "Ne. Bolje je predvideti nekaj, kar se lahko zgodi – ker se je to v naši zgodovini že večkrat – in se na to pripraviti."

Covid. Covid-19. Korona. korinavirus. Bolnišnica
Novice Bi nas morala dva nova simptoma podrazličice covid-19 resno skrbeti?
Infekcijska klinika
Novice Logarjeva: Infekcijska klinika se polni, bolniki še vedno ležijo na hodniku
Cyril Schiever
Novice "Svet brez raka je plemenit cilj, a ga nihče ne more doseči sam"
PrEPVacc, Uganda
Novice Cepivo proti HIV neučinkovito, kažejo preizkusi
Bojana Beović
Novice Opozorilo: v Sloveniji veliko okužb s koronavirusom
Ne spreglejte