Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 8. 2023,
10.59

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49

Natisni članek

pravice žensk ženska umor Bosna in Hercegovina

Ponedeljek, 14. 8. 2023, 10.59

8 mesecev, 2 tedna

V BiH so pokopali umorjeno Nizamo. Začeli so se protesti.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49
Gradačc | Za kraj, kjer se je skrivala žena morilca, je vedela le policija.  | Foto Guliverimage

Za kraj, kjer se je skrivala žena morilca, je vedela le policija.

Foto: Guliverimage

Danes so pokopali Nizamo Hećimović, žensko, ki jo je v Gradačcu brutalno pretepel in umoril njen partner Nermin Sulejmanović, umor pa v živo prenašal na Instagramu. Poleg partnerke je umoril še dve osebi, tri ranil, zatem pa naredil samomor. Ministrstvo za notranje zadeve preiskuje, kdo je morilcu iz Gradačca razkril lokacijo njegove zunajzakonske partnerice. Obstajajo določeni indici, da gre za osebo s policije. Zaradi trojnega umora danes v Sarajevu, Mostarju, Zenici in drugod potekajo protesti, s katerimi želijo opozoriti na problem nasilja nad ženskami v Bosni in Hercegovini in na neuspehe sistema, ki so pripeljali do še enega femicida, poroča Klix.ba. 

Več sto ljudi se je udeležilo pogreba umorjene Nizame Hećimović, ki jo je prejšnji teden v Gradačcu ubil njen nekdanji mož Nermin Sulejmanović. Udeleženci poslednjega slovesa so se nato udeležili mirnega shoda, katerega cilj je bil pošiljanje sporočil proti nasilju v družini.

Županja Sarajeva Benjamina Karić je po umorih pozvala k protestu v Sarajevu z namenom opozoriti na nasilje okoli nas, predvsem nad ženskami. Izpostavila je tudi, da ne smemo dovoliti, da sistem zataji, kot se je to zgodilo v Gradačcu.

16 zahtev

Na protestu je županja Karićeva izpostavila 16 zahtev. Med njimi so nujnost ugotavljanja odgovornosti policistov in nosilcev pravosodnih funkcij ter ustrezno sankcioniranje ugotovljene opustitve in kazensko odgovornost navedenih oseb ter o izvedenih ukrepih in doseženih rezultatih obvestiti javnost. 

Povečati je treba kapacitete varnih hiš za žrtve nasilja/uporabnike varnih hiš in zgraditi nove tam, kjer jih ni, med njimi je tudi v Gradačcu.

Žrtvam je treba nuditi institucionalno podporo v sistemu socialnega varstva, pristojni pa morajo zagotoviti učinkovito zaščito žrtev nasilja. 

Po pogrebu številni protesti

Stop vsem oblikam nasilja, je pisalo na transparentu, ki so ga nosili udeleženci protesta v Gradačcu, kjer je Sulejmanović poleg Nizame Hećimović v petek ubil še dva moška ter ranil še dva in eno žensko, nato pa storil samomor.

Poleg Gradačca so bili protesti organizirani še v Sarajevu, Zenici, Mostarju, Tuzli, Goraždu in nekaterih drugih mestih v BiH.

Moška, ​​očeta in sina, ki ju je Hećimović prav tako ubil v petek, bosta pokopana v torek, vladi obeh entitet na svojem ozemlju pa sta v sredo razglasili dan žalovanja.

V umor bi bila lahko vpletena oseba s policije 

Ministrstvo za notranje zadeve tuzelskega kantona v sodelovanju s Kantonalnim državnim tožilstvom v Tuzli trenutno izvaja preiskavo proti več osebam, ki bi lahko bile kakorkoli povezane z morilcem Nerminom Sulejmanovićem iz Gradačca.

Ministrstvo za notranje zadeve in policija vodita preiskavo, ki naj bi pokazala, kdo je morilcu iz Gradačca razkril lokacijo njegove zunajzakonske partnerke. Obstajajo določeni indici, da gre za osebo s policije, a tega do konca preiskave ni mogoče z gotovostjo trditi.

Teta umorjene je pred tem potrdila, da se je umorjena Nizama Hećimović z otrokom skrivala sedem dni. "Sedem dni je bila pri meni, osmi dan so izdali njeno lokacijo," je povedala ženska. Trdi, da je za kraj, kjer se skriva Nizama, vedela le policija.

Sprožili postopke zoper sodnico, ki Sulejmanoviću ni hotela izreči ukrepa prepovedi približevanja 

Mediji BiH poročajo tudi, da je tožilstvo na predlog Policijske uprave Gradačac sprožilo postopek zoper sodnico Lejlo Numanović iz Gradačca, ki Nerminu Suljmanoviću ni hotela izreči ukrepa prepovedi približevanja umorjeni Nizami Hećimović. 

Le štiri dni pred umorom je namreč sodnica Lejla Numanović izdala odločbo o zavrnitvi predloga Policijske uprave Gradačac za izrek ukrepov prepovedi nadlegovanja, zalezovanja in približevanja Nizami Hećimović. 

policija, Bosna in Hercegovina
Novice BiH: na Instagramu v živo prenašal umor žene
Ne spreglejte