Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 7. 2021,
8.17

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

5

Natisni članek

Združeni narodi ZDA Kolumbija umor streljanje predsednik Haiti

Petek, 9. 7. 2021, 8.17

2 leti, 9 mesecev

Predsednika Haitija ubili plačanci, preoblečeni v ameriške agente #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

5

Predsednika Haitija Jovenela Moiseja je v sredo ubila 28-članska skupina plačancev, med katerimi je bilo 26 Kolumbijcev in dva Američana haitijskega rodu, je v četrtek dejal šef policije Leon Charles. 

Tri kolumbijske napadalce je policija ubila, je še sporočil šef policije Leon Charles, osem jih je še na begu. Petnajst Kolumbijcev in dva Američana so že aretirali.

S tajvanskega veleposlaništva v Port-au-Princeu so, kot poroča STA, sporočili, da je 11 osumljenih napadalcev na begu pred policijo vdrlo na ozemlje veleposlaništva. Varnostniki so takoj poklicali policijo, ta je osumljence prijela.

Fotogalerija
1 / 5
Policija je v četrtek pred mediji pokazala nekaj aretiranih osumljencev, orožje in kolumbijske potne liste. Charles je zagotovil, da bodo ujeli tudi tistih osem, ki so še na begu. Obrambni minister Haitija Diego Molano je dejal, da je bilo najmanj šest napadalcev nekdanjih kolumbijskih vojakov.
Jovenel Moïse
Novice Na Haitiju po atentatu na predsednika policija ubila štiri osumljence in pridržala dva

Ameriški State Department v četrtek ni mogel potrditi, da sta bila med napadalci dva državljana Združenih držav Amerike, tiskovni predstavnik Ned Price pa je potrdil, da je Haiti zaprosil Združene države Amerike za pomoč pri preiskavi.

Preoblečeni so bili v ameriške agente

Haitijski veleposlanik v Združenih državah Amerike Bocchit Edmond je povedal, da so bili napadalci poklicni plačanci, ki so se preoblekli v agente ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA) in so med napadom govorili špansko ter angleško.

O umoru je v četrtek za zaprtimi vrati razpravljal Varnostni svet Združenih narodov, ki ni sprejel nobene odločitve. Posebna odposlanka Združenih narodov za Haiti Helen La Lime je v Port-au-Princeu povedala, da je Haiti zaprosil Združene narode za dodatno varnostno pomoč.

Ubili so ga na njegovem domu

Moiseja so napadalci ustrelili in ubili na njegovem domu v bližini prestolnice Port-au-Prince v sredo malo po polnoči po lokalnem času. V napadu je bila ranjena tudi prva dama Martine Moise, ta je trenutno na zdravljenju v Miamiju v Združenih državah Amerike.

.
Fotogalerija
1 / 4

Kdo trenutno vodi državo?

Haiti zdaj nima predsednika in ne parlamenta, ima pa kar dva premierja. Claude Joseph, ki je razglasil izredne razmere, bi se moral v prihodnjih dneh posloviti s položaja, saj ga je Moise odstavil in mu že našel zamenjavo. Joseph trdi, da je na oblasti on, Ariel Henry, ki je bil predviden, da ga zamenja, pa trdi, da to ni res. Konec septembra so sicer predvidene parlamentarne in predsedniške volitve.

Novice Se bo nekdanji policist, ki je s pasom kopalnega plašča zadavil svojo ženo, izognil zaporu? #video
zapor
Novice Trojni umor v Gerečji vasi: odvetnik bo za obdolženega zahteval dosmrtni zapor
pištola
Novice Poskus uboja na Tolminskem, streljanje, v rokah tudi sekira

 

Ne spreglejte