Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2020,
12.56

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

7

Natisni članek

obtožnica vojni zločini Kosovo

Četrtek, 5. 11. 2020, 12.56

3 leta, 5 mesecev

Predsednik Kosova Thaci odstopil po potrditvi obtožnice za vojne zločine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

7

Hashim Thaci | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik Kosova Hashim Thaci je danes potrdil, da je posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu v Haagu potrdilo obtožnico proti njemu zaradi vojnih zločinov med konfliktom na Kosovu v letih 1998 in 1999. Hkrati je tudi odstopil s položaja predsednika.

Hashim Thaci
Novice Thaci v Haagu: Nihče ne more na novo napisati zgodovine

Na novinarski konferenci v Prištini je povedal, da so ga pred kratkim uradno obvestili, da je sodnik posebnega sodišča potrdil obtožnico proti njemu. Povedal je tudi, da bo v Haag šel prostovoljno in da bo sodeloval s sodiščem, piše STA.

Pred sodišče ne želi stopiti kot predsednik

Objavil je tudi odstop s položaja predsednika, ki ga je utemeljil s tem, da pred sodišče ne želi stopiti kot predsednik. "Da bi zaščitil integriteto Kosova, ob spoštovanju prijateljstva z mednarodno skupnostjo odstopam s položaja predsednika. Zelo sem ponosen na odgovornost, ki jo imam," je dejal. Vse politične sile v državi je pozval, naj ne poglabljajo institucionalne krize in naj ohranijo umirjenost.

Novinarsko konferenco je sklical kmalu po tem, ko je njegov najtesnejši zaveznik in vodja njegove Demokratske stranke Kadri Veseli danes sporočil, da je obtožen in da bo odšel v Haag na sojenje. Glede na obtožnico, ki jo je tožilstvo sodišča objavilo junija, Thacija in še devet drugih, med njimi Veselija, bremenijo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v konfliktu na Kosovu konec devetdesetih let prejšnjega stoletja. Po navedbah tožilstva so odgovorni za skoraj sto umorov ter pa tudi za številna mučenja, pregone in prisilna izginotja. Obtožnico za Thacija in Veselija je torej zdaj potrdilo tudi sodišče.

Thaci in Veseli, ta je v preteklosti med drugim vodil kosovsko obveščevalno službo in bil predsednik parlamenta, sta bila vojaška poveljnika Osvobodilne vojske Kosova, ki se je v obdobju konflikta v letih 1998 in 1999 borila za samostojnost Kosova in proti tedanjemu režimu srbskega predsednika Slobodana Miloševića, še navaja STA.

Hashim Thaci
Novice Thaci zavrača potvarjanje zgodovine Kosova
Ne spreglejte