Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
12. 7. 2018,
11.54

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

Natisni članek

Velika Britanija Theresa May Donald Trump

Četrtek, 12. 7. 2018, 11.54

5 let, 9 mesecev

Pred prihodom Trumpa v VB na lestvicah kraljuje pesem Ameriški idiot

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

Donald Trump, Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May bo jutri na delovnem  obisku gostila ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ob tem prvemu možu ZDA aktivisti, ki nasprotujejo njegovi politiki, pripravljajo poseben sprejem – množične demonstracije in ogromen balon v obliki dojenčka Trumpa. Da bi se izognila zadregi, bo Mayeva svojega gosta za večji del obiska odpeljala na podeželje.

Ameriški predsednik Donald Trump se bo s prvo damo Melanio med delovnim obiskom Velike Britanije srečal s kraljico Elizabeto in premierko Thereso May, za konec obiska pa je predvideno potovanje na Škotsko, kjer bo na enem od svojih igrišč igral golf.

Na Otok bosta po sklepu vrha Nata v Bruslju prispela že nocoj in noč preživela v Londonu, medtem ko bo Trump večino jutrišnjega obiska preživel na podeželju v poletni rezidenci Mayeve. Tam si bo v družbi britanske premierke ogledal vojaško vajo britanskih oboroženih sil.

Samo v Londonu pričakujejo okoli 200.000 protestnikov

Trump se bo tako izognil množičnim protestom, ki jih ob njegovem obisku aktivisti pripravljajo v središču Londona. Po napovedih organizatorjev na londonskih ulicah pričakujejo okoli 200.000 ljudi.

Ameriška ambasada v Londonu je ob tem ameriške državljane, živeče na Otoku, pozvala k previdnosti in jim naročila, naj se ne izpostavljajo, še posebej, če bodo v bližini demonstracij, "ki lahko postanejo nasilne".

Proteste proti Trumpu bodo organizirali v Londonu in drugih britanskih mestih. | Foto: Reuters Proteste proti Trumpu bodo organizirali v Londonu in drugih britanskih mestih. Foto: Reuters

Nasprotniki Trumpove politike se bodo na ulicah Londona zbirali že danes, večje proteste načrtujejo jutri. Organizatorji demonstracij želijo opozoriti na njihovo nasprotovanje "Trumpovi politiki, ki temelji na rasizmu, islamofobiji, seksizmu, oboroževanju in zanikanju podnebnih sprememb".

"Svetu moramo pokazati, kako milijoni Britancev razmišljajo o grozotah in sovraštvu, ki ga predstavlja," je za medij Time dejal kolumnist in aktivist Owen Jones.

Novice Trump: Države zveze Nato bodo povečale obrambne izdatke #video

Glavna atrakcija bo "baby Trump" balon

Ena od glavnih atrakcij jutrišnjih protestov bo ogromen balon v obliki jeznega dojenčka Trumpa, ki ga je odobril tudi londonski župan Sadiq Khan, ki si je v preteklosti s Trumpom že izmenjal nekaj ostrih tvitov in izjav.

Šest metrov velik balon "baby Trump", ki bo privezan na tla in se ne bo smel dvigniti višje od 30 metrov, je stal 16.000 funtov (dobrih 18.000 evrov). Nad parlamentom v Londonu bo lebdel jutri dopoldne med 9.30 in 11.30.

Manjši protesti so predvideni tudi v drugih britanskih mestih, za soboto pa so predvidene demonstracije tudi v škotskem Glasgowu.

Množične proteste, ki jih napovedujejo aktivisti, bo varovala londonska policija, ki je na pomoč vpoklicala policiste zunaj prestolnice.

Donald Trump
Novice Trump: Nemčija je postala ruska ujetnica

Na britanskih glasbenih lestvicah se vzpenja 14 let star "American Idiot"

Trumpov obisk Velike Britanije je vplival tudi na britanske lestvice najbolj poslušanih skladb, na katerih se je v zadnjih dneh pojavil hit ameriške zasedbe Green Day American Idiot (Ameriški idiot) iz leta 2004.

V ponedeljek se je na lestvici najbolj prodajanih skladb na Amazonu prebila na prvo mesto, istega dne je bila tudi med top 10 na iTunesu. Na uradni britanski lestvici pa se je 14 let stara skladba prebila med 20 najbolj poslušanih.

Mayeva naredila vse, da se bo Trump izognil protestom

Britanski časnik The Independent je že prejšnji teden poročal, da je britanska vlada, ki gosti ameriškega predsednika, namerno program obiska postavila izven prestolnice, da se Trumpu ne bi bilo treba soočiti s protestniki. Britanska vlada se je izgovorila, da so želeli ameriškemu predsedniku razkazati tudi podeželje, v resnici pa se ni želela osramotiti, piše časnik.

Težje se bo množici protestnikov izognila Melania Trump, ki bo glede na program obiska v petek ostala v Londonu. | Foto: Reuters Težje se bo množici protestnikov izognila Melania Trump, ki bo glede na program obiska v petek ostala v Londonu. Foto: Reuters

Težje se bo demonstracijam izognila prva dama Amerike. Melania Trump bo namreč dan preživela v Londonu v družbi soproga Mayeve, s katerim bo med drugim obiskala šolarje. Točnega kraja iz varnostnih razlogov organizatorji obiska niso navedli, poročajo otoški mediji.

Pred srečanjem s Putinom na Škotsko na golf

Obisk Združenega kraljestva bosta zakonca Trump končala z obiskom Škotske, kamor bosta odletela v petek zvečer. Od tam pa bosta v nedeljo odpotovala na Finsko, ki bo v ponedeljek, 16. junija, v Helsinkih gostila srečanje Trumpa in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Tesla
Avtomoto Trump je Tesli zakuhal pravi polom cen

 

Ne spreglejte