Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
11. 7. 2018,
7.22

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

Tesla Kitajska električni avtomobili

Sreda, 11. 7. 2018, 7.22

5 let, 9 mesecev

Tesla bo na Kitajskem gradila svojo tretjo tovarno

Trump je Tesli zakuhal pravi polom cen

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Tesla | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tesla bo na Kitajskem gradila svojo tretjo tovarno, medtem pa so se cene njihovih avtomobilov na tem največjem avtomobilskem trgu čez noč povišale tudi za 30 tisoč dolarjev.

Kitajske oblasti so v odgovor na ameriško uvedbo 25-odstotnih carin tudi same povišale uvozne carine za avtomobile. | Foto: Reuters Kitajske oblasti so v odgovor na ameriško uvedbo 25-odstotnih carin tudi same povišale uvozne carine za avtomobile. Foto: Reuters Tesla bo kot prvi avtomobilski proizvajalec na Kitajskem odprla samostojno tovarno (do zdaj prek skupnih podjetij z lokalnimi družbami) za proizvodnjo električnih avtomobilov. Gradnja se bo začela po pridobitvi vseh dovoljenj, prve izdelane avtomobile pa pri Tesli načrtujejo čez približno dve leti. Da bi dosegli polno proizvodno kapaciteto tovarne, to je 500 tisoč električnih vozil letno, bodo potrebovali še vsaj nadaljnji dve leti.

Trump je Tesli zakuhal pravi polom cen

Zaradi sporov med vlado ZDA in Kitajske so drugi kot odgovor na odločitve predsednika Donalda Trumpa povišali carine pri uvozu avtomobilov na največji svetovni avtomobilski trg. Cena tesle S ali X se je zato na Kitajskem nenadoma povečala za okrog 30 tisoč ameriških dolarjev.

V okviru protiukrepov na ameriško uvedbo 25-odstotnih carin na uvoz strojev, elektronike in tehnološke opreme iz Kitajske v skupni vrednosti približno 34 milijard dolarjev letno so kitajske oblasti namreč med drugim uvozne carine na ameriške avtomobile zvišale na 40 odstotkov.

tesla model 3
Avtomoto Je Tesla s tem mejnikom dokončno prepričala?

Tesla je v zadnjih dveh letih v proizvodnjo modela 3 vložila veliko denarja in imela ob koncu prvega četrtletja še 2,7 milijarde dolarjev sredstev. | Foto: Tesla Tesla je v zadnjih dveh letih v proizvodnjo modela 3 vložila veliko denarja in imela ob koncu prvega četrtletja še 2,7 milijarde dolarjev sredstev. Foto: Tesla

Tesla je lani na Kitajskem prodala 14.779 avtomobilov in bila s triodstotnim deležem deseta najuspešnejša električna avtomobilska znamka. Trg električnih vozil (skupaj s priključnimi hibridi in vozili na vodikove gorivne celice) je lani dosegel raven 777 tisoč avtomobilov in bo letos predvidoma presegel mejo milijona električnih avtomobilov.

Kako bo Tesla plačala gradnjo tovarne?

Tesla bo tako na Kitajskem gradila svojo tretjo tovarno, v kateri bodo predvidoma izdelovali modela 3 in Y (novi crossover na osnovi modela 3). Analitiki poudarjajo, da družba Elona Muska trenutno nima denarja za gradnjo velike tovarne in da prav postavka, kdo in kako bo tovarno plačal, v dogovoru s Kitajci manjka. Po podatkih Bloomberga je imela Tesla konec prvega letošnjega četrtletja le še 2,7 milijarde dolarjev finančnih sredstev.

Musk je ob tem prek Twitterja napovedal, da bo načrte za gradnjo prve tovarne v Evropi predstavil konec letošnjega leta. Preostali tovarni ima Tesla v Kaliforniji in Nevadi (baterije).

Ne spreglejte