SiolNET. Novice Svet
2,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozor: Hrvati izdali rdeče opozorilo zaradi ekstremno visokih temperatur

2,04

termometer

vročina, termometer, poletje, visoke tremperature
Foto: Getty Images

Zaradi izjemno visokih temperatur je hrvaški hidrometeorološki zavod danes objavil rdeče opozorilo za območji Splita in Osijeka, kjer pričakujejo temperature med 36 in 38 stopinjami Celzija. Oranžno opozorilo, ki pomeni nekaj stopinj nižje temperature, so razglasili za osrednjo Hrvaško ter območji Reke in Dubrovnika. Rdeče opozorilo pomeni, da je vreme izjemno nevarno za ljudi, medtem ko oranžno opozorilo pomeni nevarno vreme.

V večini hrvaških krajev so temperature danes že presegle 30 stopinj Celzija. Najbolj vroče je na skrajnem jugu Dalmacije. Ob 13. uri so na meteorološki postaji Gruda že namerili 37 stopinj Celzija. Živo srebro je več kot 35 stopinj kazalo v Makarski, medtem ko se je v več mestih v Dalmaciji in Slavoniji segrelo na več kot 34 stopinj Celzija, so objavili na spletni strani hrvaškega meteorološkega zavoda.

poletje, vročina Novice Vročina bo nekoliko popustila šele v soboto #video

Temperature do 38 stopinj Celzija

Hrvaški meteorologi so objavili tudi oranžno opozorilo za območja med Zagrebom in Kninom, pa tudi za Reko in Dubrovnik. Na teh območjih prav tako pričakujejo temperature med 30 in 38 stopinjami Celzija. Za preostale dele države, kot so Istra, Kvarner in večina Dalmacije, ni opozoril.

Neurje na Hrvaškem Novice Dele Avstrije in Češke prizadela hujša neurja

Jutri temperature "le" do 35 stopinj Celzija

Ljudi so opozorili na škodljive posledice visokih temperatur na zdravje. Med drugim so jim svetovali, naj se izogibajo soncu med 10. in 17. uro ter pijejo čim več vode ali pijač, v katerih ni kofeina, alkohola in sladkorja, da bi se izognili dehidraciji.

Za petek so tudi objavili oranžno opozorilo za vzhod in skrajni jug države, kjer pričakujejo temperature do 35 stopinj Celzija. Napovedali so lokalne nevihte v notranjosti države, še posebej v večernih urah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin