Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 4. 2023,
13.20

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

17

Natisni članek

Playboy poslanka Francija

Nedelja, 2. 4. 2023, 13.20

1 leto

Poziranje članice francoske vlade za Playboy sproža polemike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

17

Marlene Schiappa | Pogled na Schiappo, oblečeno v dizajnerske obleke, ko pozira za Playboy, po mnenju nekaterih pošilja napačno sporočilo. | Foto Guliverimage

Pogled na Schiappo, oblečeno v dizajnerske obleke, ko pozira za Playboy, po mnenju nekaterih pošilja napačno sporočilo.

Foto: Guliverimage

Novica, da se bo državna sekretarka v francoski vladi Marlene Schiappa pojavila na naslovnici revije Playboy, je v Franciji sprožila številne razprave, naletela pa je tudi na neodobravanje v vladnih vrstah. Feministična avtorica Schiappa, ki je v vladi pristojna za socialno in solidarnostno ekonomijo, svojo odločitev zagovarja.

Schiappa, katere fotografija bo objavljena na naslovnici naslednje številke revije Playboy skupaj z daljšim intervjujem, ki ga bodo pospremile dodatne fotografije, zagovarja svobodo žensk in njihovo pravico, da s svojim telesom počnejo, kar želijo, "vedno in povsod".

Za naslovnico razvpite revije je pozirala oblečena

"V Franciji so ženske svobodne. Ne glede na to, ali to moti nazadnjake in hinavce," je v soboto na Twitterju zapisala Schiappa, ki je za naslovnico razvpite revije pozirala oblečena.

40-letna feministična avtorica, ki se je politično uveljavila zahvaljujoč predsedniku Emmanuelu Macronu, je sicer v preteklosti že sprožala polemike in večkrat razjezila desničarje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Toda celo premierka Elisabeth Borne in nekateri njeni kolegi v vladi menijo, da je tokrat naredila napako s poziranjem za Playboy, ki bo objavil tudi 12-stranski intervju z njo o pravicah žensk in gejev ter splavu. Izšel bo 8. aprila v francoski izdaji revije.

Pri Playboyu objavo zagovarjajo

Objava prihaja v času, ko se vlada srečuje z množičnimi protesti in stavkami zaradi sprejete pokojninske reforme za dvig upokojitvene starosti za dve leti. Pogled na Schiappo, oblečeno v dizajnerske obleke, ko pozira za Playboy, po mnenju nekaterih pošilja napačno sporočilo.

Premierka Borne, šele druga ženska na tem položaju, je poklicala Schiappo in ji povedala, da je njeno pojavljanje v reviji "v sedanjem kontekstu popolnoma neprimerno", je za AFP povedal sodelavec premierke.

Pri Playboyu so objavo zagovarjali. Schiappa je bila "najbolj primerna za Playboy" med vladnimi ministri, "ker se zavzema za pravice žensk in je razumela, da to ni več revija za stare mače, ampak bi lahko bila instrument za feministično stvar", je za AFP povedal urednik Jean-Christophe Florentin.

Novice Finski poslanec pred volitvami tarča fizičnega napada
Protesti v Franciji
Novice Na protestih v Franciji ranjenih več kot tisoč policistov in gasilcev
Skiro, električni skiro, skiroji
Novice Parižani odločajo o morebitni prepovedi izposoje električnih skirojev
Ne spreglejte