Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 4. 2023,
11.09

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

6

Natisni članek

električni skiro prepoved Pariz Francija

Nedelja, 2. 4. 2023, 11.09

1 leto, 1 mesec

Parižani odločajo o morebitni prepovedi izposoje električnih skirojev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

6

Skiro, električni skiro, skiroji | Električni skiroji pogosto blokirajo pločnike ali ležijo na ulicah ter povzročajo nered, kar sproža veliko jeze med Parižani. | Foto Ana Kovač

Električni skiroji pogosto blokirajo pločnike ali ležijo na ulicah ter povzročajo nered, kar sproža veliko jeze med Parižani.

Foto: Ana Kovač

Prebivalci Pariza danes glasujejo o tem, ali naj bo izposoja električnih skirojev v francoski prestolnici še naprej dovoljena oziroma naj jo prepovejo. Zaradi pogostih nesreč in nepravilne uporabe skirojev med prebivalci in turisti so se namreč pojavili pozivi k njihovi prepovedi.

Ko je Pariz leta 2018 uvedel najem električnih skirojev, je postal vodilno mesto pri sprejemanju novih načinov mestnega prevoza kot alternative avtomobilom. Pet let kasneje mestne oblasti Parižane pozivajo, naj odločijo o njihovi morebitni prepovedi.

trenirka
Novice V Nemčiji učencem prepovedali nošenje trenirk

Rezultati glasovanja naj bi bili objavljeni do večera

Električni skiroji namreč pogosto blokirajo pločnike ali ležijo na ulicah ter povzročajo nered, kar sproža veliko jeze med Parižani.

Tri podjetja za izposojo v Parizu upravljajo približno 15.000 skirojev. Licenca za izposojo se jim izteče konec avgusta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po besedah tiskovnega predstavnika mestne uprave bo rezultat današnjega glasovanja zavezujoč ne glede na udeležbo. Rezultati naj bi bili objavljeni do večera.

Pariška županja Anne Hidalgo, ki je dala pobudo za glasovanje, podpira prepoved izposoje električnih skirojev. Prepričana je, da ti niso okolju prijazni, zaposleni v podjetjih pa ne ustrezno zaščiteni. Morebitna prepoved bi vplivala le na izposojo električnih skirojev, ne pa tudi na uporabo skirojev v zasebni lasti, še poroča dpa.

Če bo Pariz skirojem pokazal rdeči karton, mu bodo sledila druga mesta

V Parizu vsak mesec približno 400.000 ljudi uporablja "trottinette", kot skiroje imenujejo Francozi. Časopis Le Parisien je poročal, da je bilo samo v oktobru z e-skiroji opravljenih 1,7 milijona voženj.

Odločitev Pariza je izjemnega pomena za velike ponudnike skirojev, saj velja francoska prestolnica za najpomembnejše mesto v svetu za t.i. mikromobilnost z električnimi majhnimi vozili, je poročal poslovni časopis Les Echos. Če bo Pariz skirojem pokazal rdeči karton, mu bodo sledila druga mesta, pa je opozoril eden od ponudnikov izposoje električnih skirojev.

električni skiro
Novice Voznica trčila v otroka na električnih skirojih
Bolnišnica Slovenj Gradec
Novice Zaradi izbruha teh okužb prepoved obiskov v slovenjgraški bolnišnici
Ne spreglejte